worldoffcb

A futball ünnepe vagy egy hónapnyi tömény szenvedés?

FIFA Világbajnokság 2018 - Értékelő

2018. július 18. - world_of_fcb

Lezárult az oroszországi világbajnokság, mely során rengeteg kérdés merült fel bennünk. Lássuk azonban először, hogyan szerepeltek a csapatok:

Spanyolország - Pique, Alba, Busquets

A spanyolok a csoportkörben egy 3-3-as döntetlennel kezdtek a portugálok ellen, ezután sikerült diadalmaskodni  Irán felett (1-0), végül egy 2-2-es döntetlent játszottak Marokkóval. 5 pontot gyűjtöttek a csoportkörben, ez elég volt a csoportelsőként való továbbjutáshoz. A nyolcaddöntőben a házigazda Oroszország következett, aki ellen a vb egyik legrosszabb meccsén 1-1-es rendes játékidő és hosszabbítás után büntetőkkel maradtak alul és estek ki. A spanyolok eredménye egyértelműen csalódás, de erről csak kevéssé tehetett a 3 barcelonai kerettag. Leginkább talán Lopeteguinek és Pereznek sikerült összehozni, na meg a szövetség elnökének, aki a teljesen fogalmatlan Hierrot ültette le a kispadra. Gratulálunk!

1530444657_681016_1530463659_noticia_normal.jpg

Alba végig pályán volt a 4 meccsen, és bár a jegyzőkönyvbe nem került be, nem játszott rosszul. A spanyoloknak nem nagyon kellett védekezni a portugál meccset leszámítva, így a szélsőnek támadásban kellett volna nyújtania valamit, ez nem igazán sikerült. 

Pique is az összes percet lejátszotta. A spanyol védelem nem volt a helyzet magaslatán ezen a világbajnokságon, ehhez pedig nagymértékben hozzájárult Sergio Ramos ámokfutása, de azért Piquenek is voltak egész megdöbbentő megmozdulásai. Ilyen pl. az oroszok elleni érthetetlen tizenegyes összehozása, melyből gól született. Az oroszok amúgy képtelenek voltak akciógól szerzésre, szóval Pique nagymértékben hozzájárult ahhoz a vereséghez. 

Busquets sem erőltette túl magát, alapemberként a kötelezőket hozta, de sok pluszt nem sikerült hozzáadni a játékhoz. Mindhárom játékoson a fáradtság érződött, ami nemcsoda belegondolva, hogy hány meccset kellett végigjátszaniuk ebben a szezonban. 

sergio-busquets-spain-world-cup-2018_16rream6dcdw11j7dztglvlnuc.jpg

 

Uruguay - Suarez 

Uruguay a VB egyik legkönnyebb csoportjában találta magát, ehhez képest a csoportköri játékuk eléggé akadozott. Rögtön a VB második napján egy kínzóan rossz meccsen szerény egy góllal múlták felül a teljesen fogalmatlan egyiptomiakat. Ezután a még rosszabb Szaúd-Arábia következett, melyet szintén ezzel az eredménnyel győztek le. A harmadik csoportmeccsre sikerült felébredni, és kiütni a házigazdákat (3-0), így a csapat hibátlan mérleggel jutott tovább. A nyolcaddöntőben a portugálokat még remek játékkal sikerült kiejteni (2-1), de a következő fordulóban a későbbi győztes franciák már nagy falatnak bizonyultak (0-2). Uruguay legjobb nyolcba jutása jó eredmény, a szurkolók pedig okkal lehetnek büszkék rájuk. 

Suarez viszonylag jó VB-t tudhat magáénak, bár Egyiptom ellen teljesen használhatatlan volt, ám a következő meccsen már ő lőtte a győztes gólt egy gyönyörű szabadrúgásból, és az oroszok ellen is betalált. Portugália ellen gólpasszig jutott, így minden meccset végigjátszva 2 gól és 1 gólpassz a mérlege Oroszországban. 
suarez-uruguay.jpg

Franciaország - Umtiti, Dembele

Lehet vitatni, hogy nyerték meg a franciák a VB-t, de megnyerték. Ehhez pedig szintén végig kell venni a menetelésüket, és bármennyire nem esik jól, megpróbálunk továbbra is objektívek maradni. Egy nyögvenyelős meccsen sikerült legyűrni az ausztrálokat (2-1), ezután a harmatgyenge Peru feletti egygólos győzelemnek lehetett örülni (1-0), végezetül a VB egyik legbotrányosabb meccsén megszületett a torna egyetlen gól nélküli döntetlenje Dánia ellen. A franciák tehát hibátlanul vették a csoportkört, ezután pedig Argentína ellen végre sikerült focizni is kicsit (4-3). A negyeddöntőben a Cavani nélküli Uruguay nem okozott gondot, és a belgák elleni rangadót is sikerült megnyerni (1-0). A döntőben egy félideig volt velük partiban Horvátország, ezután Umtitiék lerendezték a meccset (4-2). Egy VB-győzelem után nincs sikeresség terén miről beszélni, talán a mutatott játék és a győzelem jogosságáról lehetne megkérdezni ezt a büszke csapatot. 
world-cup-2018-france.jpg

Umtiti 5 meccset játszott végig. Ausztrália ellen még eléggé be volt rozsdásodva, de ezután már meggyőző teljesítményt mutatott Peru ellen. A harmadik csoportköri meccsen pihent, aztán megint elő lehetett venni a 3 argentin gól miatt. Uruguay ellen stabil játékot mutatott, de a legjobb meccse az elődöntő volt, ahol az ő fejesével ejtették ki a belgákat. A döntő pedig sima volt. Ősszességében nem kiemelkedő, de jó VB-t futott, a piaci értékét pedig ez is tovább tolja felfelé.

Dembelenek nem jutott sok szó ezen a tornán. Az első meccsen még a kezdőben kapott helyet, de 70 perc után lecserélték, ezután pedig kikerült a csapatból. Peru ellen 15 perc alatt nem volt sok lehetősége, aztán a Dánia elleni borzalmas meccsen megint kezdő volt, és megint lecserélték. Talán nem véletlenül. Argentína ellen időhúzó csere volt, ezután pedig már egyáltalán nem lépett pályára. Képtelenek vagyunk akár egy jó mozdulatot is felidézni tőle. Talán majd 4 év múlva. 
umtitigoalcropped_xz3pw5g5onoi1f23uy9xi37jj.jpg

 

Argentína - Messi

Már egyáltalán a tornára is kérdéses volt a kijutás, végül sikerült. És bár ne tették volna! Így megint elkezdtek róluk beszélni, futballt vártak tőlük, és a vége újra hatalmas pofára esés lett. Sikerült egy rendkívül kínos döntetlennel kezdeni Izland ellen (1-1), ezután a horvátok lemosták őket a pályáról (0-3). Jöhetett az élet-halál meccs Nigéria ellen, amit már kimondani is kínos. Ezt valahogy sikerült abszolválni (2-1), hogy aztán a franciák ellen újfent megmutassák, mennyire messze vannak az elittől, eredmény ide vagy oda (3-4). Argentína jelenleg nemhogy nem topcsapat, de a VB-mezőny közepét sem felülről ütik meg. A szövetség botrányokkal teli, az edző retardált, a játékosok pedig leblokkolnak Messi mellett. Így nyilván nehéz.

Messinek sokkal jobb volt a VB-je, mint a csapattársai többségének, de ő is bőven tudása alatt játszott. Ronaldot és őt is láthattuk szorult helyzetben, és számunkra az jött le, hogy míg a portugál üvöltözve és tapsikálva próbálja motiválni a társakat, addig Messi lehajtott fejjel morcosan néz. Abszolút nem látszott rajta az akarás, a horvátok elleni meccsen szerintünk legszívesebben lesétált volna a pályáról. Újfent ő volt a csapat vezére, de ő sem játszott kielégítően sajnos. Természetesen minden meccsen végig pályán volt. Ez Izland ellen egy kihagyott tizenegyest eredményezett, a horvátok elleni meccset már említettük, és végül Nigéria ellen sikerült összeszednie magát. Ez egy gólt és látványos futballt jelentett. A franciák ellen két gólpasszt jegyzett, így 1 gól, 2 assziszt és sok kullogással zárta ezt a VB-t.
letoltes_6.jpg

 

Horvátország - Rakitic

A torna meglepetéscsapat a 4 millió lakosú Horvátország, melynek csapata bemenetelt a döntőbe. Na de még hogyan?! Egy nagyon magabiztos győzelemmel kezdték Nigéria ellen (2-0), melyet egy még brutálisabb darálás követett, ez volt az argentinok 3-0-ás kiütése. Zárásként még Izlandot is megverték 2-1-re, így hibátlanul jutottak tovább. Ezután sűrű túlórázás jött, mert a dánokat (1-1) és az oroszokat (2-2) is csak büntetőpárbaj után sikerült legyűrni. Az elődöntőben már a hosszabbítás is elég volt Anglia ellen (2-1). A döntőre nagyon elfáradtak, így egy 2-4-es vereséggel fejezték be, de a horvátoknak sikerült egy hónap alatt megszerettetniük magukat az egész világgal, és rendkívül elégedettek lehetnek ezzel a második hellyel is.

Rakitic húzóembere volt a csapatnak, az első kettő meccset végigjátszotta, az argentinoknak még gólt is lőtt. Ezután Izland ellen csak 10 percet kapott, a 4 kieséses meccset pedig végigrobotolta, az első két meccsen pedig eldöntötte a büntetőpárbajt. Bár nem ő a csapata legjobbja, így is kiemelkedő teljesítményt nyújtva mehet nyaralni. 

 ivan_rakitic_croatia_v_greece_fifa_2018_world_b63ayhzwonzl.jpg

 

Brazília - Paulinho, Coutinho

A brazilok nyerhető csoportot kaptak, és ennek megfelelően is kezdtek, eltekintve az első  meccstől, amikor csak egy 1-1-es döntetlent sikerült elérni Svájc ellen. Ezt viszont már 2 magabiztos kétgólos győzelem követte Costa Rica és Szerbia ellen (mindkettő 2-0). Így Neymarék megnyerték a csoportot, a nyolcaddöntős ellenfél pedig a nem túl acélos Mexikó volt, akik ellen szintén sikerült ugyanezt az eredményt elérni. A negyeddöntőben viszont már egy jóval komolyabb ellenfél várt rájuk Belgium személyében, akik végül túl nagy falatnak bizonyultak. Összességében nem zártak rossz VB-t a brazilok, de azért elégedettek sem lehetnek, mert ezzel a kerettel az elődöntő elérése úgy gondoljuk, nem csupán álom volt. 

brazil-world-cup-972297.jpg

Paulinho alapember volt a csapatban, de Svájc ellen még nem igazán ment neki, 67 perc után le is cserélték. Ezután Costa Rica és Szerbia ellen már feljavult a teljesítménye, de ez is csak 68, illetve 66 percre volt elég. Annak ellenére, hogy harmadik meccsén már be is talált a kapuba. Valószínűleg ennyit bírt, hiszen mindhárom meccsen majdnem percre pontosan ugyanakkor szedték le a pályáról. Mexikó ellen már 80 percet kapott- ezen a meccsen is jól játszott-, végül Belgium ellen 73 percig volt pályán. Ő sem zárt rossz VB-t, a feladatát remekül elvégezte. 

Coutinho volt az igazi sztárja Brazíliának idén, ő hozta azt a teljesítményt, mely csapata vezérévé tette. Svájc ellen ő lőtte csapata gólját, és Costa Rica ellen is betalált. Szerbia ellen bár gólt nem sikerült szereznie, ő készített elő Paulinhonak egy találatot. Mexikó ellen egyik se jött össze, és 86 perc után cserélték le. Belgium ellen szintén ő volt csapata legjobbja, ez egy asszisztra volt elég. Míg Neymar fetrengett, addig Coutinho focizott, talán kijelenthetjük, ebben a pillanatban ő a legjobb brazil játékos. 

paul.jpg

 

Németország - Ter Stegen

A németek hozták az idei torna legnagyobb égését: címvédőként már a csoportban kiestek. Mexikó sokkal jobb volt ellenük (0-1), a Svédország elleni találkozón pedig csak az utolsó pillanatban sikerült nyerni (2-1). Ezután kellett volna megverni a meglehetősen gyenge Dél-Koreát. Ez nemhogy nem sikerült, de még jól ki is kaptak Neuerék 2-0-ra, ezzel még a csoportban is tökutolsók lettek. Kínos.

Stegennek nem volt elég az idei teljesítménye ahhoz, hogy ő védjen az egy éve sérült Neuer helyett, de ezt a német teljesítményt látva talán jobb is, hogy kimaradt ebből. 

 skynews-germany-world-cup_4338707.jpg

 

Belgium - Vermaelen

Belgium a torna egyik esélyeseként volt számon tartva, és nagyon meggyőzően is játszottak a csoportkörben. két fölényes győzelemmel kezdtek, ráadásul az első meccsen még gólt sem kaptak: Panamát hárommal sikerült felülmúlni, míg Tunéziának ötöt lőttek, de cserébe kettőt kaptak. Ezután jött az angolok elleni ki-ki mérkőzés, melyből ők jöttek ki jobban (?) (1-0), így hibátlanul megnyerték a csoportot. A nyolcaddöntőben következett a nagyot küzdő Japán, akiket csak az utolsó pillanatban sikerült megverni (3-2), ezután pedig hatalmas meccsen megverték Brazíliát 2-1-re. Az elődöntőben a torna legveszélyesebb csapata, Franciaország következett, akiktől kikaptak (0-1), ez pedig a bronzmeccset jelentette. Itt a megtévesztően jónak tűnő (=igazából szar) Anglia jött, őket sima 2-0-ával intézték el. Belgium bronzérmes lett, ez az eddigi legjobb eredményük, elégedettek lehetnek. 

Vermaelen a háromvédős rendszerben nem számított alapembernek, így jobbára csere vagy rotációs játékos volt. Ennek megfelelően az első kettő meccsen nem kapott lehetőséget, a harmadikban bedobták a  kezdőbe, hogy pihentessék az alapembereket. Végigjátszani ezt a meccset sem tudta, 74 perc után cserélték le. Ezután újabb padozás következett Japán ellen, Coutinhoékkal szemben pedig szűk 10 percet kapott. A franciák ellen megint nem játszott, a bronzmeccsen megint csere volt, ezúttal 50 percig. Ennyi játékperccel sok mindent nem lehet belső védőként mutatni, Vermaelennek nem is sikerült.
gettyimages-874850896.jpg

 

Kolumbia - Mina

Kolumbia egy kínos vereséggel nyitott Japán ellen (1-2), ezután kellett magukat összeszedni Jameséknek. Ez sikerült is, a lengyeleket nagyon sima 3-0-ával ütötték ki. Ezután jött egy élet-halál meccs Szenegállal, melyet szűken behúztak (1-0), és óriási mázlinak köszönhetően megnyerték a csoportot. A nyolcaddöntőben Anglia következett, akik ellen hősiesen küzdöttek, de ez nem volt elég, büntetőkkel kiestek (1-1). Nem rossz eredmény ez a csapattól, de 4 évet ezelőtti eredményt figyelembe véve talán kicsit csalódottak lehetnek Escobarék Mináék.

Mina talán a torna egyik felfedezettjének mondható, aki védő létére a legtöbb gólt lőtte a csapatban. A japánok ellen még nem kapott lehetőséget, de a második meccsen már bekerült. Innentől viszont mindhárom meccset végigjátszotta. Na de még hogy! A lengyelek védelmét ő törte fel először, jelezve: rendkívül veszélyes fejjel. Szenegálnak nem szóltak, Mina újra jött, eldöntötte a meccset. Az angolok már igazán figyelhettek volna, de nekik se sikerült, Mina újra megmentette csapatát. 3 meccs - 3 gól - 0 védelmi hiba. Gratulálunk Yerry Minának, aki a legjobb teljesítményt nyújtotta a Barca-játékosok közül!

gettyimages-991185026-e1530715542449-1024x576.jpg

 

Videóbíró (VAR): áldás vagy átok?

Hogy mi is az a VAR? Egy olyan, játékvezetőket segítő videóasszisztens, amely arra szakosodott, hogy az esetek visszanézése után pontosabb ítéletek szülessenek. Ezen a VB-n volt első ízben bevetve élesben. Szerintünk csődöt semmiképp nem mondott, maximum még csiszolni kell rajta kicsit. Alapvetően jó a koncepció, hogy csökkentsék a bírói tévedéseket, illetve olyan eseteket is vizsgáljanak, amiket a spori nem látott. A gond az volt, hogy a bírók – bár gondolom kaptak előzetes kioktatást –, mégis most találkoztak először efféle rendszerrel élesben, és kicsit felkészületlennek tűntek. A döntőben, és az egész vb ideje alatt voltak olyan jelenetek, amikor videóbírózás után sem a jó ítélet született. Gondolunk itt a döntőben tévesen befújt büntetőre a franciák részére (Perisic kézmozgása abban a helyzetben természetesnek értelmezendő, a szabálykönyv alapján a büntető jogtalan), vagy Ronaldo kezes ámokfutására Marokkó ellen, amikor is látszott, hogy szándékosan könyökölt, mely egyértelműen pirossal büntetendő. Új gyémánthoz hasonlóan a VAR sem ragyog azon nyomban, csiszolni kell rajta itt-ott. Szerintünk a későbbiekben sok haszna válik még.

2909029_full-lnd.jpg

 

Magasak az elvárások, vagy tényleg rossz volt a meccsek többsége?

Nagyon egyszerű a téma. A torna teljes időtartama 1 hónap volt. Ebben az intervallumban jó esetben 7 meccse van egy csapatnak, hogy learassa a végén a babérokat. Az edzők a második vonalból kerülnek ki. A felkészülés 3 hét. Ennyi idő alatt egyetlen dolgot lehet begyakorolni: az eredmény-orientált célfutballt. Magyarán: baszunk arra, mitől szép ez a sport. Nekünk nem kell a labda. Nem focizni jöttünk, nyerni. Ésatöbbi, ésatöbbi. Egyetlen célja volt a csapatoknak. Minél gyorsabban felérni a labdával a kapuig, és befejezni az akciót. Éppen ezért nem azt a 23 játékost kell kivinni egy ilyen tornára, aki a legjobbat nyújtotta az előző vb óta. Hanem azokat, akik a legjobban együtt tudnak működni. Egy ilyen torna sajnos szembeköpi a futballt, eltörli egy időre annak minden szépségét, és ezért van az, hogy amikor vége, mindenki számolja a napokat a kedvenc csapata bajnoki rajtjáig. (Ja amúgy a Barcelona 25 nap múlva játszik tétmeccset. Csak mondjuk. Ha esetleg...érdekelne...valakit. Vagy valami...)

844897904.jpg

 

A VB jövője

Honnan jöttünk, hol vagyunk most, és hová tartunk? A VB-t tekintve nehéz megmondani. Az biztos, hogy a torna rengeteget fejlődött az elmúlt évszázadban, de vajon nem kéne leállítani a folyamatos fejlesztéseket?

Elég csak a következő VB-t nézni, hogy meglássuk, hová is tart a dolog. Már épp kezdtünk túllendülni az ötleten, hogy Qatarban lesz megrendezve 2022-ben (nyilván ők fizettek a legtöbbet a rendezésért). Erről amúgy csak annyit, hogy már 100 fölött van az építkezések következtében balesetben elhunytak száma, mindegy. Béke poraikra, a jó ügyért bármit, kb. így a FIFA. Erre a napokban bejelentésre került a hír, hogy 48 csapatos lesz. Negyven kibaszott nyolc. Számolunk? Az +16. És a mostani mezőny üde szarfoltjainak számító csapatai még meg lesznek fejelve 16 ennél is gyengébb csapattal. Zambia, Haiti, Honduras, Szíria, Libanon, Palesztina. És ez még mind csak egy töredéke azoknak a futballról csak hírből halló országoknak, amelyek Qatarban majd kint lehetnek, és egy világbajnokságon égethetik magukat az egész világ szeme láttára, és válhatnak közröhej tárgyává. Mert nem Európában lesz nagy létszámnövelés, ez a kontinens maximum 3 pluszhelyet kap csak. A győztesek Ázsia és Afrika. Afrika! Ázsia! A CONCACAF zónában. A CONMEBOL zónában. Na onnan kellenek a nagy világverők! Magyarán a csoportkört át lehet húzni, semmi értelme. És a vége mi lesz? 4 európai küzd meg a vb trófeáért.  Arról már inkább ne is beszéljünk, hogy a téli rendezés az azt megelőző, az akkori, és a következő bajnoki szezon menetrendjét is páros lábbal rúgja arcon, a játékosok kimerültek lesznek. Magyarán az egész lényege ismételten kimerül a FIFA pénz- és hatalomhajhász gennyes politikájának újabb bebizonyításában.

 

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket! Neked hogy tetszett az oroszországi vb?

 

Közreműködő adminok:

Csapat - és játékosértékelések: PT10

"VAR", "Rossz meccsek", "Jövőkép": mb22

Szerkesztő: PT10

 

World of FCB, 2018.

A bejegyzés trackback címe:

https://worldoffcb.blog.hu/api/trackback/id/tr7414118729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása