worldoffcb

World of FCB évértékelő 2018/2019

A 2018/19-es szezon szubjektív értékelése

2019. június 08. - world_of_fcb

Előző évértékelőnk formáját idén is megtartjuk. Ennek lényege, hogy egymástól kérdezgetve összefoglaljuk a szezon történéseit. Ehhez az értékelőhöz közösen választottuk meg nyolc kérdést, melyek lehetséges válaszairól úgy gondoljuk, jól összefoglalhatják a szezont. Ezekre a kérdésekre válaszol teljes admincsapatunk: mb22, Mo10 és PT10. 

1. A csapat az elmúlt években egy szinten stagnál. Mi lehet a kulcs az előrelépéshez?

 

PT10: Fiatalítás és bátorság. A szezon elején nagyon boldog voltam, hogy a vezetőség végre elkezdett fiatalítani, azonban mostanra már inkább átverésnek érzem. Hiába csökken a teljes keret átlagéletkora, ha ugyanaz (most már egy évvel idősebb) 11 játssza a fontos meccseket. Hiába a fiatalítás, idén sorra döntöttük házon belül az átlagéletkor felső rekordját. A legerősebb kezdő legalább fele 30-on túl van, a csapat középpályája emiatt lassú, de máshol is vannak gondok. Itt az idő bátrabban fiatalítani, és szó szerint lecserélni pár rutinos, de megöregedett játékost. Remek példa az Ajax, ahol sikerült ezt az egyensúlyt megtalálni.

960_1.jpg

mb22Az, hogy valakinek végre legyen annyi töke, hogy a fiatalokat vegye elő, és építse be folyamatosan. Ez az akadémia évtizedek óta fossa a tehetségeket, és rengetegen nem érték el a felnőtt csapatot. Márpedig egy innen-onnan összeverbuvált keretnek nehéz megtanítani az igazi Barca-focit. Amíg ez nem lesz meg, amíg valaki nem nyúl le az alapokig és kezdi el megváltoztatni a dolgokat, addig időszakosan kicsit teljesíthet jobban a csapat, de összességében nem fog tudni éveken át a csúcson maradni. Irreális is ezt jelen pillanatban elvárni. A csapat átlag életkora bőven 25 fölött van, fizikailag ezek az emberek túl vannak a csúcson. És sok probléma innen ered, amikre a fiatalok megoldást jelenthetnek. A Barca amint elkezdi játszani a hagyományos, cruyffi filozófiára épülő futballt, és újra nekilát követni Cruyff elveit, azonnal szintet fog lépni. Jelenleg pedig maradjunk a realitásnál, ami ez.

Mo10: Fiatalítás kell, mivel a csapat átlagéletkora a Pool ellen meghaladta a 30 évet, ami nagyon elszomorító. Kiégett, kiöregedett játékosok tömkelege, akiket talán már nem lehet annyira motiválni, de ez lehetséges, hogy trénerfüggő is. Ki hogyan tudja motiválni a játékosait. A középpálya lassú, és sebezhető. Suarez csere nélkül játszotta le ezt a szezont, pedig neki is kellene a pihenés. Sajnos már ő is öregszik és már nem úgy játszik mint kb. 4 éve. A klubnak muszáj igazolnia egy cserecsatárt, mert a következő szezon még bajosabb lehet. Emellett pedig kellenek a fiatalok az együttesbe, akik frissek, motiváltak és minden áron bizonyítani akarnak.

 530.jpg

2. Mekkora szerepe van Messinek a Barcában? Lehet őt pótolni?

 

PT10: A statisztikák szerint egyre nagyobb. Az idei gólok több, mint 70%-ban részt vett, azaz vagy a gólt lőtte vagy a gólpasszt adta. Kétszer annyi gólja van, mint az ezen a listán második Suareznek. Ezek önmagáért beszélő adatok. Ugyanakkor rendkívül ellentmondásos mostanra az argentin szerepe, ezért ketté kell bontanunk a témakört: ha pályán vagy és ha nincs. Előbbinél egyértelmű a helyzet, gyakran egyedüli vezére a csapatnak, olyan mintha egyedül próbálna küzdeni. Ugyanakkor a nagy bukásoknál ő sem tudott semmit segíteni. A másik eset, amikor nincs a pályán, akkor jobban játszik a CSAPAT. Egyszerűen felszabadulnak a többiek mentális blokk alól, és nem mindig Messit keresik a labdával. Olyan dolgot mutatnak, melyeket azelőtt nem láttunk tőlük. Ám a statisztikák önmagukért beszélnek, a csapat "Messi-függőbb" mint valaha, és ezen sürgősen változtatni kéne. Ha válaszolnom kéne, hogy lehet-e őt pótolni, akkor inkább azon gondolkodnék, hogy Xavit hogy pótoljuk. Az meg már négy éve volt.

1019382120_jpg_0.jpg

mb22: Idén talán még hangsúlyosabbá vált: a Barca Messi nélkül nem tartana jószerrel sehol. Érdemes lenne szentelni rá pár órát, és megnézni, Messi góljai és gólpasszai nélkül hogy nézne ki a spanyol tabella, valamint mi lenne a BL lefolyása, valószínűleg-sokkoló eredményeket kapnánk. Az igazság az, hogy van hátra még 3, jó esetben 4 éve, és kész. Valamit pedig kellene kezdeni azzal, hogy mi lesz majd, ha ő már nem lesz. Tény, hogy voltak olyan meccsek, ahol teszt üzemmódban kipróbálta Valverde, milyen lenne nélküle, de őszintén szólva nem lehettünk elájulva. Ha a játék maga ment is, mindig hiányzott az a kevés, vagy éppen rengeteg plusz, amit Lionel Messi jelenléte ad a csapatnak. Így tehát azt mondom, jelenleg nem lehet őt pótolni.

Mo10: Sajnos ebben a szezonban a csapat még jobban Messi-függő lett. Sokszor azt lehetett érezni, hogy tőle várják a megoldást. Voltak jó mérkőzések, mikor nem játszott Leo és a csapat tényleg csapatként tudott működni (pl: Real-verés). De összességében idén az argentin zseninek óriási szerepe volt mind a bajnoki, mind a BL-menetelésben. A statisztika is mutatja, hogy a Barca-gólok több mint 70%-ban vett részt, ami brutális. A klubnak el kell kezdenie felkészülni arra az időszakra mikor már a „mágus” nem fog futballozni a csapatban. Szerintem nem lehet őt pótolni senkivel sem a jövőben.

 buy-fc-barcelona-football-tickets-footballticketnet.png

3. Sikeresnek mondható-e a csapat 2018/19-es szezonja?

 

PT10: Trófeával zárjuk, ilyen szempontból igen. Ha viszont az elmúlt évek sikereit vesszük alapul, akkor nem. Hacsak nem triplázik a csapat a szezonban, akkor a következőben azon kell gondolkodni, hogy hogyan lehetne fejlődni. Tavaly a BL nem lett meg, így ahhoz képest kell viszonyítanunk. Az előrelépés annyiban megtörtént, hogy 4 év után először elődöntőt játszhatott a csapat, de ott ugyanúgy esett ki, mint tavaly Rómában. A játék nem lett igazán élvezetesebb, cserében a Spanyol Kupát sem sikerült behúzni. Elmondható tehát, hogy nem sikerült előrelépni a múlt évhez képest, az én értelmezésemben pedig akkor ez nem egy sikeres szezon.

mb22: Egy csapat sikerességének megállapításánál az emberek 2 dolgot vesznek figyelembe. Az elmúlt idényt, és a keretet. Tavaly Valverde mindent megnyert Spanyolországban, amit csak meg tudott. Idén azonban a csapat egyetlen címe a bajnokság volt, igaz, az már kb. 8 meccsel a zárta előtt lefutott harcnak tűnt, minden további pedig csak formalitás volt. A kupában döntőig ment a csapat, de ott nem sikerült zsinórban az 5. győzelem. A Bajnokok Ligája egy darabig mindenképp pozitívan zajlott, majd 45 perc alatt mindent elszúrt a csapat. Az tehát szintén nem volt egy sikersztori. A keret erős, talán erősebb is, mint valaha volt. Így jogosak voltak az elvárások, de ez nem sikerült. Ez a szezon számomra nem volt sikeres.

1147618820_jpg_0.jpg

Mo10: Sikeresnek indult a szezon, de fura szájízzel fejeződött be. Egy hónapja még a triplát emlegettük, de a végén „csak” egy bajnokival érhetjük be. Bajnokságot nyerni mindig nagy eredmény a klubnak, de az idei Bajnokok Ligája-kiesés jobban beárnyékolja ezt a szezont mint az elvesztett kupa döntő. Itt nem is az a probléma, hogy kiesett az együttes a BL-ből, hanem az, hogy hogyan esett ki. 3 gólos előny csak úgy elszállt ahogyan tavaly a Róma ellen is. Valverde nem egy rossz edző, de a BL az meghaladja a képességeit, igaz a csapat is benne volt rendesen az idei eredményben (is). A szezonzárás mondhatni „eredményes”, mivel nyertünk egy kupát, de ezen kívül nem mondható el sok pozitívum.

 

 4. Milyen hatással van Valverde taktikája a csapat játékára?

 

PT10: Valverde Barcája sokkal inkább épít a fizikumra, mint a sokpasszos játékra. Szüksége van egy fizikailag kiemelkedő középpályásra (Paulinho, Vidal), ám ezek a kezdő játékosok nem illenek be a csapat elmúlt évtizedben bemutatott játékstílusába. Ettől a Barca kicsit lassabb, megfontoltabb lett, ez még nem feltétlenül lenne probléma. Erre jön rá viszont Valverde biztonsági mentalitása, ő simán ráül az eredményre és úgy alakítja a csapatot, hogy a védekezésre koncentrál. Ennek eredményeképpen az elmúlt évek legjobb Barca-védelmét rakta össze, cserében viszont gyakori a védekezőbb, pl. 4-4-2-es felállás is. Fontos az erőnlét beosztása, a taktikai párharc, de nem kell öt góllal nyerni. Mindezek miatt a csapat játéka érezhetően visszaesett, és csak nagyon ritkán nyújtanak igazán élvezhető meccseket. Idén nem emlékszem igazán sziporkázó játékra a rémgyenge Huesca 8-2-es legyőzését leszámítva.

messi_1.jpg

mb22: Valverde mindig is az az edző volt, akinek határozott elképzelése volt a kontrajátékról, és ez felülírt mindent. Így tehát az addig megszokott sokpasszos kis játék után igen-igen szokatlan volt a helyenként 40%-ot súroló labdabirtoklás. Amikor megpróbálta eldugni a labdát, rendre hibázott a csapat. Az abszolút kockázatkerülő futballjának, és a 4-4-2-es felállásnak köszönhetően a csapat játéka látványosan unalmasabb lett. Sokkal inkább az elején akarják letudni a meccseket, aztán pedig jön az alibi foci, csak a rend kedvéért. Ez nem tesz jót a csapatnak. És ebből a biztonsági játékból vezethető le az is, hogy csak és kizárólag a “tét nélküli” meccseken pihentet abszolút kulcsembereket. Ez hosszú távon nem működik.

Mo10: Valverde mikor 2017-ben idejött, egy elég rossz keretet kapott, és állt a bál Neymar miatt is. Belevezette ezt a 4-4-2-es felállást, ami mondhatni az első szezonban be is vált többnyire. Kevés gólt kaptunk, a középpálya stabil volt és két támadóval is termeltük a gólokat. Sokszor nem igazán rotál. Voltak jó periódusai, de a BL-ben újra megmutatkozott a taktikai alulképzettsége. Sajnos mostanra kialakult az a helyzet, hogy sok játékosnak „bérelt” helye van a kezdőben ami elszomorító. Nincs versenyhelyzet így elkényelmesednek. Ez eredményezheti a motiválatlanságot is. A célfoci sokszor eredményes de talán nem a katalánoknál. A Barca híres a szép támadófutballról amit idén is láthattunk, ám kisebb arányban sajnos. A spanyol tréner taktikája kezdetben jó volt a csapatnak, de így második szezon végére kiderült, hogy ez hosszú távon nem megoldás.

 origi_2.jpg

5. Fog-e még valaha Lionel Messi BL-t nyerni?

 

PT10: Borzasztóan nehéz a kérdés, hiszen nem láthatunk a jövőbe. Mindenesetre az elmúlt évek tendenciáit érdemes alapul venni, hiszen az évtizedben meghatározó spanyol uralom 2019-re foszlott szét, és a pénzügyi folyamatokat figyelemmel kísérve tippem szerint rendkívül meg fognak lépni az angolok a következő pár évben. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne megtörni ezt az új uralmat, de az már most látszik, hogy erre csak pár klub képes a világon. A Barca lehet az egyik, de a LaLiga és a Premier League pénzügyi differenciája folyamatosan nő, és a katalánok jelenlegi filozófiája is folyamatosan elbukott az elmúlt években. Változást jelenleg nem látok, Messi pedig nem hiszem, hogy 3-4 évnél tovább lesz már a Barca játékosa, így egyáltalán nem vagyok meggyőződve róla, hogy fog még BL-t nyerni a csapattal.

barca-190427-trophy-r-1050.JPG

mb22: Mivel ez a sorozat egyszerűen kiszámíthatatlan, ebből adódóan megjósolni sem igazán lehet, van-e még esélye Messinek BL-t nyerni. Ehhez nem tudjuk, ki lesz az edző Valverde után, hogy fog kinézni a keret. Jelen erőviszonyok mellett egyszerűen elképzelhetetlennek tartom, és Barcásként fáj ezt mondani, de köszönő viszonyban sincs ez a csapat egy BL-győzelemmel. És ez szerintem nem az angol futball látványos fejlődésével magyarázható, egyszerűen azzal, hogy ami szép és jó volt a Barcában, azt kidobták, helyette pedig lett az, ami most van. És így nem érdemes sokat várni a csapattól.

Mo10: Én nagyon remélem, hogy fog, de ahhoz a csapatban változások kellenek mind játékosokban mind mentalitásban. Messi egy remek játékos de csapat nélkül tehetetlen. Sajnos mostanra kialakult, hogy sok játékosnak „bérelt” helye van a kezdőben, ami elszomorító. Nincs versenyhelyzet így elkényelmesednek. Ez eredményezheti a motiválatlanságot is.

 6b67f-15390074643139-800.jpg

6. Maradjon Valverde és a vezetőség?

 

PT10: Valverdet már korábbi blogcikkekben kifejtettem, hogy nem marasztalnám, mert úgy érzem, hogy frissességre lenne szüksége a csapatnak, főleg mutatott játékban. A vezetőség egy tág fogalom, én most főleg Bartomeura értem. Közel sem tökéletes amit csinálnak, de amíg a csapat gazdaságilag stabil, és az igazolások többsége beválik (Arthur és Vidal nagyon jó igazolások voltak!), addig én meg vagyok elégedve a teljesítményükkel.

mb22: Folyamatosan próbáltam Valverde mellett is kiállni, de egy ponton ez már szélmalomharcba ment át, és én magam is tudom, hogy nem lehet megvédeni. Egyszerűen nem ide való. Nem tudja megcsinálni azt a munkát, amit egy Barca-edzőtől elvárunk. És ez nem a trófeákon múlik. Egyszerűen nem tanul a hibáiból, nem rostokol éjszakákat az irodában, ha éppen úgy van, ennek eredményeképp pedig újra és újra ugyanazokat a hibákat követi el a csapat, és már másodjára basztak minket ki úgy a BL-ből, hogy a lábunk sem érte a földet. A vezetőséget pedig vele egyszerre tenném ki, akik az egész probléma-halmot előidézték. Az akadémia koncepciózus lerombolását, azt, hogy minden játékosállomány-béli változtatást csak, és kizárólag átigazolással oldanak meg, azt, hogy nem megfelelő edzőket hoznak ide, és mindezek mellett egyszer nem állnak ki, és mondják meg frankón azt, amit vélhetően ők is tudnak: "Elkúrtuk! Nem kicsit, nagyon." Én soha nem voltam egy mély érzésű, latens nacionalista katalán, aki azt szajkózza, hogy mit jelent a népnek a Barcelona. De azt még így is látom, hogy a döntéshozóknak nem ugyanazt jelentik, mint nekünk, szurkolóknak. Ők leszarnak mindent, csak a pénz, és a pénz. Mi pedig epekedve várnánk a meccseket, csak hogy ennek már nincs értelme. Kérdés, mennyi idejük van még hátra, és mikor lépnek azok, akik léphetnek. Csak mert nagyon kéne már.

messi-liverpool.jpg

Mo10: Valverde mellett álltam, de a Pool elleni vereséget egyszerűen nem tudtam hova tenni. Úgy gondoltam, csak nem esik bele ugyanabba a hibába, de sajnos sikerült, mondjuk ehhez a csapat is kellett. Szerintem az lenne az „etikus”, ha lemondana és akkor a szurkolók nagy része is megnyugodna. Ha ő marad, akkor Coutinho karrierje is veszélyben lehet, mivel ez a szélsőként erőltetés nem jött be. Tönkretesz egy olyan játékost aki nagy játékmester, de csak a középpályán. Igaz, a formahanyatlásban a brazil is benne van, de az első fél szezonja káprázatosra sikerült. A vezetőség maradhat, de akkor változások kellenek minden téren.

 

7. Ki számodra a csapat 3 legjobb teljesítményt nyújtó játékosa ebben a szezonban?

 

PT10:

3. Lenglet - Egyben ő a szezon meglepetése is számomra. Ismerte a ligát, de egyáltalán nem a kezdőbe vették, potom összeget fizetett érte a klub. Erre aztán a szezon elején Umtiti tett neki egy szívességet, be is került rögtön a mély vízbe- hogy aztán ott is maradjon egész évre. Szegény piros lappal kezdett, de aztán szépen fokozatosan lendült bele. Nem játszott mindig remekül, de talán ez egy belső védőtől nem is elvárható. Egyszerűen ha mindenkit magához képest értékelek, akkor szerintem Lenglet felfér a dobogó alsó fokára, elképesztő, milyen nyugodt profizmussal hozta le élete legnehezebb egy évét.

2. Messi - 50 meccs, 51 gól, 22 gólpassz. Ha nem Messiről lenne szó, akkor teljesen megőrülne az ember, így csak azt mondja: 'csak a szokásos'. Pedig ez még mindig nagyon nem normális. Több éve blogolok, nem tudok újat írni, ezért csak egy kérdésem van: mi a fasz?

1. Pique - Ok, egy normális értékelőben nyilván minden lehetséges versenyt Messi nyerne, de eddig is mindig ő nyerte, én pedig már évek óta le akartam tenni őt a második helyre, vagy helyesebben mondva felemelni valakit a csúcsra. Mert elképesztő Messi, ám ő minden évben ezt hozza, de vannak olyan játékosok, akik tényleg kiemelkednek egy adott szezonban. És ez most Pique volt. A legtöbb perc a csapatban, pár fordulóval a vége előtt az egyetlen mezőnyjátékos aki az összes percet lejátszotta a LaLigában, 7 gól és 4 gólpassz belső védőként, elképesztő magabiztosság minden sorozatban. Hadd ne folytassam. És igen, ő is nagyon rossz volt Liverpoolban, de mivel kárpótolta azt a szezon többi részében... Amikor nem ment a csapatnak, rajta lehetett látni az akarást, csúszott-mászott-fintorgott majd előrerohant csatárnak. Ő volt az, akin tényleg látszott, hogy mindig szívből csinálja, még ha ő is a legleterheltebb játékos. Nekem ezek olyan adatok és érvek, ami miatt számomra bőven Gerard Pique a 2018/19-es szezon legjobb játékosa.

 gerard-pique-net-worth.jpg

mb22:

3. Alba - karrierjében ez a szezon nagyon fontos volt. Egész eddig akármit csinált, mindenki Marcelot istenítette. Fordult a kocka! A 2018/19-es szezonban posztján nem nagyon múlták felül. A támadójátékban való hasznosíthatóságát mi sem mutatja jobban, mint a támadókat is megszégyenítően sok gólpassza, és kialakított helyzete.

2. ter Stegen - Oly sokszor elmondtam ezt az undorítóan nagy klisét, de tessék, mégegyszer olvashatjátok: a csapatépítés első számú szabálya: végy egy jó kapust. Ha csak a lábbal végzett munkáját nézzük, magasan kiemelkedik a mezőnyből. És akkor nem is beszéltem még a védéseiről. A Sevilla elleni 2 bravúr-duplájáról, meg arról a 75-80%-os védési arányról, az istentelen mentéséről a Lyon ellen. Amíg ő itt véd, kapus poszton nem lesz gondunk.

1. Messi - Természetesen kirobbanthatatlan a top3-ból, ugyanis akármit ér el a Barca, azt Messi miatt teszi. Érdemes lehet megnézni, hogy állna a csapat nélküle. Középmezőnyre tippelnék. De nem csak emiatt került be. 48 meccsen 50(!) gólt lőtt, mindemellett 24 asszisztja is van, ez összesen 74 gól, melyekben aktívan részt vett.

 ter-stegen1.jpg

Mo10:

3. Arthur - Remekül beilleszkedett a csapatba és beverekedte magát a kezdőbe. Kreativitást vitt a középpályára ami sokszor kellett. Ilyen játékosokra van szüksége az együttesnek.

2. ter Stegen - Idén is bizonyította, hogy talán a világ legjobb kapusa. Elképesztő védéseket láthattunk idén is tőle kulcsfontosságú pillanatokban.

1. Messi - Ő Messi. 50 mérkőzésén 51 gólt szerzett ami elképesztő. Szerintem nem sok mindent lehet ehhez a teljesítményhez hozzáfűzni mint azt hogy: emberfeletti.

 

8. Ki számodra  a csapat legnagyobb csalódást keltő játékosa ebben a szezonban?

 

PT10: Philippe Coutinho. Bár szívesen választottam volna Busquetset is a meglepően gyér szezonjáért, de egyszerűen nem lehetett idén alulmúlni azt a teljesítményt, amit a csapat valaha volt legdrágább igazolása nyújtott. Pont emiatt a legnagyobb csalódás is, mert az ára már önmagában hatalmas elvárásokat támasztott felé. Az, hogy ezt ennyire nem sikerült idén teljesíteni, nemcsak az ő, hanem az edző hibája is, de tény, hogy gyakorlatilag nem volt idén jó meccse, ami azért kiábrándító, mert megosztva ő játszotta a legtöbb meccset a csapatban. Remélem, hogy ennél jóval jobb lesz jövőre, már ha megéli.

15480937477603.jpg

mb22: Sajnos annak ellenére, hogy én folyamatosan bízom benne, és hiszem, hogy tud ő ennél többet, ha megfelelően van használva, a szezon csalódása Philippe Coutinho volt. Nem hittem, hogy ilyen szezont is tud produkálni amikor megérkezett, de sajnos rám cáfolt. Vagy a játékstílus, vagy a szerep nem fekszik neki, de lassan kezd sok lenni a magyarázkodás egy 150 millió eurós igazolás folyamatos gyenge teljesítményére. A jelen helyzet sem neki, sem a klubnak nem kedvező, így vagy megoldást kell rá találni, vagy örülhetünk, ha csak 50 milliót bukunk rajta. Én még nem átkoznám ki, nem is fogom, de lassan el kellene kezdenie igazi futball jeleit mutatni. 

Mo10: Busquets idén mondhatni elég rossz szezont futott. Pár éve még világklasszis szinten futballozott de mostanra látszik, hogy már benne van a korban és talán ki is égett. Idén rengeteg labdavesztéssel játszott, és voltak olyan gólok amiket róla kaptunk. Sajnos eljárt felette is az idő és ez már meglátszik a játékán is.

 

 

Köszönjük, hogy végigolvastad évértékelőnk első részét! Te melyik adminunk válaszaival tudsz leginkább azonosulni? 

Szerkesztő: PT10

World of FCB, 2019.

A bejegyzés trackback címe:

https://worldoffcb.blog.hu/api/trackback/id/tr1814878702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Raven1975 2019.06.09. 11:26:53

mb22 adminnal van stílusa és ami a szívén az a klaviatúrán!
De PT10 és Mo10 urak is stílszerűen formálnak véleményt. :)
süti beállítások módosítása