worldoffcb

World of FCB évértékelő 2017/2018 - 1. rész

A 2017/18-as szezon szubjektív értékelése

2018. május 23. - world_of_fcb

vokr4ax.png

Előző, rendkívül hosszúra sikeredett évértékelőnk évértékelőnk után egy más formátummal próbálkozunk idén, melyet a Tot el Camp-on láttunk egy éve.  Ennek lényege, hogy egymástól kérdezgetve összefoglaljuk a szezon történéseit. Ehhez az értékelőhöz közösen választottuk meg nyolc kérdést, melyek lehetséges válaszairól úgy gondoljuk, jól összefoglalhatják a szezont. Ezekre a kérdésekre válaszol teljes admincsapatunk: mb22, Isti és PT10.


1515067494_barcelona.jpg

1. Nyáron nagy port kavart Neymar távozása. Szerinted hogyan befolyásolta ez a csapat mutatott játékát és teljesítményét ebben a szezonban? Neked hiányzik a játékos ebben a pillanatban?

 

mb22: Neymar távoztával a három világklasszis támadó egyike kivált. Sok törekvés irányult a pótlására, majd minden legvégén egy szintén nagy port kavaró transzfer keretében Dembélé személye jelentette papíron a pótlást. Ám mivel a francúz tiknyó hamar beleszaladt Isten késébe, és igen hosszú időre kidőlt, a változatos, foggal-körömmel támadó játékot felváltotta az ugyan inkább támadó, de sokkal lassabb és kevésbé látványos futball. Ez azonban télre orvosolódott. Visszatért a kis kormos, és leigazolta a vezetőség Coutinhot, ezzel megerősítve Bartomeu elnöki posztját. Ez eredményeképp több látványosság mutatkozott 1-1 meccsen mint az első félszezonban összesen, hozzátéve azonban, hogy emellett a védekezés stabilitása kicsit megrogyott.

neymar-psg-dijon-ligue-1-17012018_nnhsjpc96j9a10kvqtw7h1lxx_1.jpg

Isti: A csapat támadásépítésben láthatóan visszaesett Neymar távozása után. Pláne, hogy Dembele nem tudta őt pótolni a szezon legnagyobb részében a sérülése miatt, illetve valószínűleg úgy sem tudta volna teljesen pótolni azt a brazilt, aki már 3 évet lehúzott, ő pedig csak nyáron érkezett meg a csapathoz. Részben hiányzik, nagyon szerettem a játékát, de a viselkedése és a felfogása nem a Barcaba való.

PT10: Az egész szituáció váratlan, elképesztő és sokkoló volt. Ráadásul az egész a nyilvánosság előtt történt, így teljesen aláásta a Barca nyarát. És évét- legalábbis ezt hittük, de végül nem így lett. Azt gondolom, a játékban látható visszaesés első számú indoka ez, hiszen Neymarra támadásszervezőként és befejezőként is lehetett számítani, a gyorsaságára és remek cselezőképességére már 3 éve épített a csapat. Ez mind elveszett, Coutinho leigazolása elúszott, Dembele pedig lesérült, ezeknek az okoknak köszönhetően váltott Valverde 4-4-2-re, mely a játék minőségének romlását jelentette. Mindenesetre valahogy kihúzta a csapat, sőt remek szezont zárt, és személy szerint nagyon örülök, hogy egy ilyen személyiségű játékos, mint Neymar, már nem tagja a keretnek.

904010206_jpg_0.jpg

2. A szezon során a játék képe megváltozott, a kezdeményező futballból szépen átbillent védekezőbb, stabilabb felfogásba a csapat. Te hogy láttad ezt? Milyen hatással lehet ez hosszútávon a csapatra?

 

mb22: E változást mindenképpen a fizikai állapotok változása befolyásolta. Adott a tény: az első féltávon mindösszesen 3, ebből állandó jelleggel 2 támadóval lehetett operálni. A középpálya Busi és Iniesta nélkül haldoklott, Rakitic nem mutatott sokat, Paulinho meg a Guinness-rekordot közelítette az egy év alatt lejátszott meccsek számával. Így télre oda jutott a csapat, hogy az ereje végén már nem tudott kezdeményezni, nehézkessé és vontatottá vált a játék. Ebben szerepe van Valverdének is, aki mintegy 15 emberrel számolt igazán, a többiek csak díszként szolgáltak. De ebből messzemenő következtetéseket kár lenne levonni. A megfelelő kerettel Ernő könnyedén ki tudja küszöbölni ennek megismétlődését. Már most szállnak a hírek, hogy 3 La Masiást állandó jelleggel a felnőtt csapatnál szeretne tudni.

33085431_1828402680556862_1817352713369812992_n.jpg

Isti: Véleményem szerint ez nem volt egy rossz döntés Valverdétől, ugyanis kétlem, hogy meglett volna a duplázás, ha továbbra is azt a kezdeményező futballt játsszuk, amit megszokhattunk a csapattól. Szerintem ehhez nem lett volna megfelelő a szezon elején rendelkezésünkre álló játékoskeret. Így ennek tudatában Valverdének taktikát kellett változtatnia, ami láthatóan bejött, ugyanis összesen 3 vereséggel zártuk a szezont. Miután Dembelé felépült és Coutinho is megérkezett szeretett csapatunkhoz, a keretünk valószínűleg alkalmas lehetett volna már arra, hogy kezdeményező futballt játszunk, de nagyon kockázatos húzásnak bizonyult volna szezon közepén az addig jól bevált taktikánkat megváltoztatni. Nem tudom a vezetőség mit tervez, de ha leigazolnak egy klasszis támadót és a középpályánkat is megerősítik, akkor Valverdenék meglesz hozzá minden „eszköze”, hogy visszatérjen a jól megszokott Barca felfogáshoz.

PT10: Rengetegen panaszolták a szezon során, hogy a Barca meccsei kevésbé nézhetőek, inkább az unalmas, biztonsági játék felé tolódnak. Ebben szerintem igaza van a többségnek, tényleg rosszabb meccsei voltak idén a Barcának. Gyakran már az első félidőben sikerült lerendezni az adott találkozót, és ezeket szinte mindig nagyon unalmas második játékrészek követték, a csapat a lehető legkevesebb energiabefektetéssel akarta lehozni a meccseket. Idén valamennyit vesztettek a meccsek az értékükből, de nagyon remélem, hogy következő szezonban már jobb játékosai lesznek Valverdenek, akikkel végig mer focizni 90 percet.

 328750_075_urbanandsport_notitle180204_npwfa.jpg

3. Valverde nagy feladata volt a nulláról felépíteni egy csapatot, azonban az eszközök ehhez silányak voltak. Szerinted sikerült ez a spanyol mesternek?

 

mb22: Amikor a Bilbaoból idejött Txingurri, a fejetlenség az egekben volt. A játékoskeret fele önbizalom nélkül, Neymar botrányosan kavarta a szart, és akkor betoppant az ajtón Valverde. Kb. úgy kell ezt elképzelni, mint amikor egy szakközép borotvált-tetkós osztályába betoppan egy tanár. És akkor el kell kezdeni a nulláról. Az első feladata Valverdének a játékosok önbizalmának helyreállítása volt, mely minden továbbinak alapot adott. Aztán szintén nulláról kellett összeraknia azt a játékot, ami Messire a legjobban illik, és végül a zéróról összerakni a védekezést. Ha eltekintünk a római vereségtől, valamint a BL-ben mutatott igencsak szar meneteléstől, akkor kijelenthetjük, hogy sikerült egy versenyképes csapatot összerakni, amely 1-2 apró változtatással hamarosan Bajnokok Ligája-favorit is lehet. Mindenképp jó irányban halad a csapat, de van még munka.

15088816205591.jpg

Isti: Az idén könnyűszerrel meg tudtuk nyerni a Ligát és a Kupát, habár a BL-negyeddöntőben csúnyán elvéreztünk a visszavágón és kiestünk. Ettől függetlenül remekül megoldotta a feladatot a mester. Csókolom a kezét.

PT10: Azt gondolom, hogy az idei szezon eredményei válaszolnak erre a kérdésre. Bajnoki cím majdnem veretlenül, sima kupagyőzelem, és negyeddöntő a BL-ben. Mindezt egy ilyen csapattal egy ilyen nyár után. Van még kérdés?

 

4. Mit gondolsz, mi lehet az oka, hogy a Barcelona, mely évek óta többször nyeri meg simán a bajnokságot és a kupát, most már sokadjára vérzik el egymás után a Bajnok Ligájában?

 

mb22: Ennek két oka lehet. Az egyik, hogy Bartomeu sajnos nincs olyan jóban az UEFA vezetőségével, mint Pérez, a másik pedig, hogy míg a bajnokságban egy x fordulatszámon kell égni (+/- 20%), addig a Bajnokok Ligája sokkal többet vesz igénybe. A Barcelona pedig sokkal könnyebben adoptálódik egy olyan tornához, ahol konstans egy szintet nyújtva lehet nyerni, és belefér 1-2 kilengés, míg egy olyanhoz, ahol minden meccs életre-halálra megy.

roma-barcelona-ucl-video-dzeko.jpg

Isti: Ebben az éven biztos, hogy egy taktikai hiba miatt vérzett el a csapat a Bajnokok Ligájában. De ki tudja, mi lett volna, ha továbbjutunk? Talán az elődöntőben vérzünk el. Nem tudni. A csapat simán hozta idén is a kupát és a ligát. Esetleg ha a BL-re összpontosítottak volna inkább, akkor talán elbukjuk a ligát, vagy csak kisebb előnnyel nyerünk. A Real Madrid, ami ismét BL-döntőben van, 17 ponttal maradt el a Barcelonától, és csak 3 ponttal szerzett többet a negyedik Valenciánál. Továbbá a BL-ben egy-egy olyan hiba, mint a mostani Róma elleni meccsen egy kiesést jelenthet, viszont a La Ligában csak 2, esetleg 3 pont veszteséget.

PT10: A szintkülönbség, és saját magunk átverése. Azért el kell ismerni, hogy bármely hazai bajnokság teljesen eltér a BL kieséses szakaszától. Egyszerűen más a színvonal. Az elmúlt években a Barca egy kivételtől eltekintve simán hozta a hazai porondot, idén pl. tényleg hibátlanul a BL-meccsig. Ilyenkor azért könnyű a játékosoknak elhinni, hogy ők az egyik legjobb csapat, és amikor egy gyengébb ellenfelet kapnak, akkor túlzottan elbízzák magukat. A másik probléma a cserepad hiánya. Ha kivételesen nem megy az első csapatnak, és a cserék sem tudnak segíteni, akkor a bajnokságban elmegy 2 vagy 3 pont, ami még belefér. A BL-ben viszont ez kiesést jelent, miután nem egy héttel, hanem fél évvel lehet újrapróbálkozni. Ez azért nagy különbség, és a srácok a hazai viszonyokhoz vannak hozzászokva, mondhatni elkényeztetve.

 messi.jpg

5. A szezon folyamán sok kritika érte a csapatot, melyek a római szereplés után felerősödtek. Látszólag a duplázás sem csitított el mindent. Mit gondolsz, megalapozottak ezek a kritikák?

 

mb22: Úgy vélem, nem. Róma után kongtak a vészharangok, beállt a totális káosz. Egy valamit azonban sikerült minden kritikusnak elfelejtenie. Hogy honnan indulva jutott el oda a Barcelona, hogy a Liga akkorra már borítékolható győzteseként, és Kupadöntősként égett el Rómában. Való igaz, hogy 4-1-ről kiesni kegyetlen pofon volt, amely a továbbiakban elkísérte a fiúkat, de ha azt vesszük, hogy augusztusban azért szorítottunk, hogy a dobogó legyen meg, a kupa mindegy volt, és BL-hez sem szőttünk nagy álmokat, vagyis ha a történet egészét vizsgáljuk, máris látszik hogy ez egy igenis jó év volt eredmények tekintetében. A Ligában a féltávnál 11 pont volt a fór. A kupát röhögve húztuk be. Ezek után nehogy már szar legyen ez az év...

image-2018-04-22-1.jpg

Isti: "Nehéz időszak van mögöttünk. Aki úgy találja, hogy sikertelen szezont futott a Csapat, akkor megkérem őket, hogy sorolják fel azokat a klubokat Európában, amelyek hazai duplát értek el." 
Valverde megmondta helyettem is. De ettől függetlenül tényleg nagy baki volt a Róma elleni vereség.

PT10: Dupláztunk, a BL-ben pedig szépen helytállt a csapat, szerintem ez a szezon minden, csak nem kudarc. A probléma onnan ered, hogy a szurkolók leragadtak az évtized elején produkált világszintű dominanciánál, és már semmivel nem tudnak jóllakni. Lassan ideje lenne hozzászokni, hogy nem alap a triplázás, és 2 trófea egy kifejezetten sikeres szezont jelent. 

 33159156_1828402977223499_5749724683964514304_n.jpg

6. Ki számodra a csapat 3 legjobb teljesítményt nyújtó játékosa ebben a szezonban?

 

mb22: Itt azért van gond az összeállítással. Coutinhot szívem szerint ideírnám, amit fél év alatt mutatott, az kifogástalan volt. Ideférhetne Busquets is. Rettenetesen összekapta magát, 1-2 kilengéstől eltekintve remek idényen van túl. De mégis 3 van, akik mellett lehetetlen elmenni szó nélkül.

3. Samuel Umtiti - Olyan érzéketlenül zseniálisan pakolta be mázsás tökét a támadók elé, és osztogatta a remastered négercsókokat olykor kritikus pillanatokban egész évben, hogy néha ültem szótlanul, és bámultam, hogy ilyen nincs. Kétség kívül Európa top3 védőjében van jelenleg.

2. ter Stegen - Megvan az, amikor látod hogy jönnek feléd a sebhelyesarcúak, de tudod, hogy egy olyan ember áll mögötted aki megvéd mindentől? Na ilyet érezhettek a csapat játékosai. Egyetlen kapitális hibája volt, mikor 16 méteren odaadta Rodrigonak a labdát, de azt is csak azért, hogy utána a barcelonai karrierjének vélhetően top5-ös védését mutassa be. Őrült, miket tudott megfogni. Mindemellett legendákba illő nyugalommal, és pontossággal passzolt még a legkiszolgáltatottabb helyzetekben is, történelmien sokszor. 

1. Lionel Messi - Azt hiszem, szavakkal nem lehet leírni, amit ez az ember (????) tud. Egyszerűen nézni kell. Nézni, és közben leesett állunkat keresni. I-S-T-E-N.

25591736_925512057606729_8585041409496738826_n.jpg

Isti: 
3. Samuel Umtiti - az a tipikus néger állat, akitől félnek a börtönben a filmekben. Nagyon biztos a védősor közepén. Nem baszakodik, tisztít, szerel, blokkol.

2. Ter Stegen - A jövő legendája, a statisztikák is mutatják, mennyire megbízható kapus. Sokat fejlődött az utóbbi időben, ami az ő érdeme. Hatalmas pacsi. Heil Stegen. 

1. Lionel Messi - Egy Isten, a történelem legjobbja. Idén is szétalázott mindent és mindenkit. Irigylem Antonellát, hogy szülhetett neki 3 gyereket. Én is megtettem volna. 

911485048_jpg_0.jpg

PT10: 

3. Umtiti - A francia védő már első szezonjában is remek teljesítményt nyújtott, de idén mutatta meg igazán, hogyha minden így folytatódik, akkor 2 éven belül világklasszisról beszélhetünk. Nagyon kevés rossz meccse volt idén, cserébe viszont remekül tisztáz, nagyokat ment, és jól helyezkedik. Nagyon fontos megerősíteni a szerződését.

2. ter Stegen - A német portás ezzel a szezonjával beverekedte magát a világ 5 legjobb kapusa közé. Elképesztő nagy mentései voltak idén, gyakorlatilag több pontot is neki köszönhet a csapat. Főleg ősszel hozott nagyon megbízható teljesítményt, akkor tényleg megállíthatatlannak tűnt. Talán a végére egy kicsit leeresztett, de vélhetően így is ő lesz a németek kezdőjében a VB-n.

3. Messi - Ez nyilván nem meglepetés, hiszen a világ legjobbjáról beszélünk. Messi szezonjának nagy kérdése volt, hogy hogyan teljesít majd Neymar nélkül, mennyire tudja hátára venni ezt a lyukas csapatot. Úgy néz ki, teljesen. Még mindig ordítóan nagy a különbség a mutatott játékban vele és nélküle, minden szinten kiemelkedik, kihagyhatatlan a kezdőből. A szezon legjobbja a LaLigában, és Európa Aranycipőse. Szerintem nincs több kérdés. 

screen-shot-2018-04-30-at-20_57_03.png

7. Kik számodra  a csapat 3 legrosszabb teljesítményt nyújtó játékosa ebben a szezonban?

 

mb22: Minden legvégére én André Gomest teszem. Világosan kirajzolódott, a portugál alkalmatlan a csapatba. Többször kísérletezett vele Valverde bizonyos posztokon. De én olyat nem tudok mondani, ahol legalább valamelyest helytállt volna. A védekező munkája 10-ből kettőt, a támadó pedig 10-ből egyet sem ér. Nem. Ez. A. Szint!

A második Aleix Vidal. Jobb védőt kellett volna néha játszania, de erre alkalmatlan. Egyetlen képessége hogy középre tudja tekerni a labdát. Hogy az néha pontos is volt, az pusztán a véletlen műve, mint az is hogy beállta után egy perccel betalált a Real Madridnak, akik helyében gondolkodnék a megszűnésen, ha Vidaltól kaptak gólt.

És e listáról talán a legélhetőbb, azonban még mindig bérelt hellyel rendelkező Lucas Digne. A francia gyakorlatilag alig jutott szuszhoz Alba mellett, de ez nem véletlen van így. A Barcelona szélső védőinek a modern, támadó futballt is tudniuk kell. Ez a franciával még csak köszönőviszonyban sem volt. Így aztán kurva nehéz szerepet kapni. Az akadémián nála 10-szer jobbak vannak.

908511270_jpg_0.jpg

Isti: 
1. Aleix Vidal - Nem játszott túl sokat, nem is emlékszek szép megmozdulásra, max. a Real elleni gólra, de az is inkább Messi érdeme, és hát a gól is elég nagy szerencse volt.
2. André Gomes - Elég sok esélyt kapott, de nem mutatott sokat ebben a szezonban sem.
3. Denis Suarez - Próbálkozott, próbálkozott, de ahhoz képest, hogy olvastam róla olyan jelzőket, mint "Iniesta utódja", nem igazán mutatott semmit. 

PT10: Digne, Gomes és Vidal.

Digne szimpatikusan indított, mikor idejött, de azért az első év végére kiderültek a hiányosságai: a védekezést úgy-ahogy megoldja, de támadásban nem nagyon tud a csapat hasznára lenni. Az idei szezonban nagy lelkesedéssel vártam a fejlődését, ám nem igazán történt semmi. Ha megnézem, hol volt egy éve, és hol van most, nem látok különbséget, ami pedig azt jelenti, hogy semmit nem fejlődött idén.

Gomes első éve tragikusan rosszra sikeredett, és a másodikban bér érezhető némi fejlődés, szintén nem mutatott túl sokat. Egyszerűen nem való ebbe a csapatba: semmilyen szempontból nem illik bele a gépezetbe, nem képes felvenni a játék sebességét, nem tudja azt nyújtani, amit várnak tőle. Lassan ideje lenne elengedni.

Vidal mindig is nagy kérdőjel volt. Ő jelentette a hullámvölgyet, melyben az is közrejátszhatott, hogy hatalmas szünetek voltak a szerepeltetésében. Idén sem kapott sok lehetőséget, jobbára kimaradt a keretből, de amikor játszott, az sem volt túl emlékezetes. Fel-alá rohangált, de nem tudta szélsőként azt a szerepet nyújtani, melyet vártak tőle. 2 és fél év ittlét után talán érdemes lenne befejezni.

 33080002_1828339523896511_2614133047301242880_n.jpg

7. Mik voltak számodra a szezon legszebb és legszomorúbb pillanatai?

 

mb22:  A legszebb egyértelműen a Real Madrid legyőzése, és a kupadöntő. Mindkettőn szép focival, megérdemelt siker született.

A legszomorúbb kategóriában is kettőt neveznék meg. Az első egyértelműen a Roma elleni csúfos vereség. Kudarcot vallott a csapat minden része, és egy igen nehezen megmagyarázható fricska lett az eredménye. Ez inkább okító jelleggel kell, hogy szolgáljon, de kár lenne tagadni, hogy fájó volt látni. A másik pedig Andrés Iniesta búcsúja. Nem csak egy remek focistával lett kevesebb Barcelona. Egy olyan űr keletkezett a csapatban, amit időbe telik majd befoltozni. Ilyen embert nagyon nehéz találni. Coutinho talán tudja pótolni majd. Meglátjuk jövőre.

33110832_1006511809506753_6383313522121506816_o.jpg

Isti: A legszomorúbb pillanat egyértelműen a május huszadikai Real Sociedad elleni mérkőzés. Egy Legendát, egy olyan embert láttunk utoljára Barca mezben, akinek a szíve helyén is Barcelona van. Nagyon fog hiányozni Iniesta.
Ide írhattam volna volna a Roma elleni meccset is, viszont ott csak a BL-ből estünk ki csúnyán, itt pedig Iniestat láttuk utoljára játszani. Van különbség. 

A legszebb pillanatnak szintén a Sociedad elleni mérkőzést jelölném. Szomorú volt látni, de egyben örömmel is töltött el, hogy Iniestát ilyen gyönyörűen búcsúztathattuk el,és lepörgött előttem az az 5-6 év amióta aktív futball és Barcelona rajongó vagyok. Már ezért megérte megszületnem.

63955008.jpg

PT10: Idén számomra nem is lehetne egyértelműbb a legszebb pillanata a szezonnak: mi más, mint a Barcelona - Leganes találkozó április elején? Ez a meccs volt, amelyen kint voltam, szurkoltam. Életem első komoly futball meccse, Messi mesterhármassal, 3-1-es eredménnyel. Elmondhatom, hogy láthattam a világ legjobb játékosát, még megnézhettem Iniestát (ha csak egy fél órára is), és a komoly játékosok közül csak Umtitit és Busquets nem volt a pályán. Pár nappal később megnéztem a Camp Nout és a múzeumot, mely szintén csodálatos volt, erről a cikk nyáron érkezik.

A legszomorúbb pillanat: könnyen rá lehetne vágni, hogy a kiesés a BL-ből, de azt hiszem, gyermetegség lenne. Ez egy szezon, jövőre ki lehet javítani, viszont van, amit nem. Nem kapjuk meg jövőre Andres Iniestát. Bár már régóta lehetett tudni, akkor is nagyon elszomorodtam, amikor bejelentett távozását, és a bajnoki győzelem is más hangulatúra sikeredett. És itt szeretném megemlíteni, hogy ugyanezt éreztem Javier Mascherano távozásánál is januárban, ő is nagy veszteség nekünk, szurkolóknak.

32972106_2136988876329783_3076323609124274176_n_1.jpg

Köszönjük, hogy végigolvastad évértékelőnk első részét! Te melyik adminunk válaszaival tudsz leginkább azonosulni? Ha bármilyen kérdésed van, írj nekünk bátran kommentben vagy üzenetben! 

Szerkesztő: PT10

World of FCB, 2018.

A második részt ide kattintva érhetitek el.

A bejegyzés trackback címe:

https://worldoffcb.blog.hu/api/trackback/id/tr8213993974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása