worldoffcb

Tisztázati lapok száma:

Ernesto Valverde munkássága, eredménye, megítélése

2019. május 21. - PT10

2017 nyarán távozott Luis Enrique a Barcelona kispadjáról. Megítélése vegyes volt: ugyan az első évben rögtön triplázott, a sikert sokan nem neki tudták be, hanem az abban az évben megalakuló híres MSN-nek. Ráadásul amíg az edző második éve még felemás volt, a harmadik már egyértelműen kudarc, ahol a sorozatos makacssága is közrejátszott, hogy elmaradtak a sikerek. Ennek ellenére nem volt negatív a távozása, azt viszont mindenki érezte, hogy váltásra van szükség.

A legfőbb jelöltek Sampaoli, Valvedre és Komean voltak. Utóbbi korán kihullott, a többség a Sevilla edzőjét, Sampaolit akarta, de a Bilbaós Valverderől is sokat pletykáltak. Utólag már tudjuk, mi történt: amíg Sampaoli csúnyán megbukott Argentínában, addig Valverde nagyon vegyes fogadtatást kapott Barcelonában. 

valverde-joc.jpg

Lássuk a tényeket: az edző kinevezése teljes káosszal indult, az edző nem kapta meg azokat a játékosokat, akiket szeretett volna. Ha ez nem lett volna elég, Neymar kiverte a balhét egy egész nyáron keresztül tartó trollkodással, aminek végén otthagyta a csapatot Messi után a legjobb játékosként, nem hagyva időt saját maga pótlására. A csapatot elmosta a Real az augusztus végi szuperkupa-döntőn, egyszóval nagyon rosszul nézett ki a helyzet.

Ebből az állapotból sikerült háromnegyed év alatt Ernesto Valverdének hazai duplát szereznie, mégpedig olyan elképesztő fölénnyel, amit már rég láthattak a Barca-szurkolók. 93 pontot szerzett a csapat, 14-gyel többet, mint a második Atletico. Ám nem ez volt a legbrutálisabb adat, hanem hogy a csapat csak egyszer kapott ki az egész szezonban, tehát majdnem sikerült veretlenül lehozni egy teljes idényt. Nagyon kevés, 29 gólt kapott csak a csapat, mely megmutatja, hogy hosszú évek óta először sikerült értelmezhető védelmet kovácsolni Piqueékből.

spain-soccer-copa-del-rey_3df8436e-45d9-11e8-873d-4d6fb1883171.jpg

A kupa akkor sem volt akadály, 5 gólos fölény született még a döntőben is. A szezont csak a Rómában elszenvedett kiesés (módja) árnyékolta be, de már azután rengetegen fejét akarták venni az edzőnek. Idén aztán frissült kerettel vágtak neki a srácok, és bár rosszabbul teljesítettek a ligában, ez konkrétan abban nyilvánul meg, hogy "csak" 9 ponttal sikerült megnyeri a bajnokságot az Atleti előtt. Szörnyű.

A kupadöntő idén is megvan, de már odáig fajult a helyzet, hogy a döntő kimenetele valószínűleg nem fog szerepet játszani az edző jövőjében. Felesleges ragozni, úgyis mindenki tudja, aki ezt olvassa: idén a Liverpool döntött úgy, hogy megismétli Rómát. Bár rengeteg játékos alulteljesített azon a meccsen, a szurkolók többsége mégis Valverde felelősségét vitatja, vagy ha azt mondanám, hogy azonnal kirúgnák, talán közelebb állnék az igazsághoz.

76d19-15572668419800-800.jpg

De vajon miért utálnak ennyire egy embert, akinek eddig minden szezonja sikeres volt a Barcelonával? A legkönnyebb rávágni, hogy Róma és Liverpool miatt, de azért ez így ilyen formában nagyon felületes válasz lenne, ezért a összegyűjtöttem azokat az indokokat, amikkel leggyakrabban találkoztam az interneten: 

1. Unalmas a játék. Nehéz vele vitatkozni, hogy az elmúlt években kevesebb az élvezhető Barca-meccs. Tény, hogy romlik a minőség, de tényleg csak Valverdenél? Emlékszem én még az Enrique-éra meccseire, és ott sem volt mindig tökéletes. Tény, hogy Valverdenél még rosszabb, de amellett nem mehetünk el, hogy a Guardiola-éra nagyjai fokozatosan tűnnek el a csapatból, és ezáltal veszik ki az a minőség, ami sosem lesz pótolható. Enqieunek még ott volt Alves vagy Xavi kezdetben, Valverdének már Iniesta sincs...

 i.jpg

2. Gyáva az edző. Ez így önmagában egy faszság, viszont érdemes beszélni Ernő stílusáról. Az tény, hogy másfajta játékot játszik, mint ami eddig a Barcánál megszokott volt, és érthető, ha ezt pár szurkoló nem tudja befogadni. Valverde nem ragaszkodik a saját játékhoz, inkább illeszkedik az ellenfélhez, idén már nem ritka, hogy 40-50%-os labdabirtoklással győz négy góllal a csapat. Az edző szeret használni egy fizikálisan nagyon kimagasló középpályást, akit az ütközésekre használ. Így történhetett meg, hogy először Paulinho majd Vidal is csatlakozott a klubhoz, ez korábban elképzelhetetlen lett volna. Ez nem feltétlenül baj, de tény, hogy nem igazán élvezetes ez a mostanában elég gyakori 4-4-2-es felállás...

 15428240801060.jpg

3. Képtelen tanulni a hibáiból. Megint egy nehezen körülírható állítás, hiszen mik is a hibái? Nyilván itt magamat kell ismételgetnem. Ez a gondolatmenet valószínűleg abból ered, hogy kísértetiesen ugyanúgy esett ki a csapat a BL-ből idén, mint múlt évben, és bár rengeteg játékos is rosszul teljesített, mégis az edzőnek van nagyon komoly felelőssége ebben. Ha így vesszük, tényleg nem tanult a hibájából, de mindezt 90 percig tette egy teljes szezon alatt, a csapat pedig nem biztos, hogy reálisan BL-döntő szintű játékosokból áll. Biztosan kijelenthető tehát ez az állítás általánosságban 90 perc alapján?

 skysports-barcelona-philippe-coutinho_4603875.jpg

4. Nem rotál eleget, a kedvenceit játszatja. Ez egyszerűen nem igaz, kifejezetten fejlődött, és sokkal jobban osztja meg a perceket a játékosok között, mint múlt évben. Többet pihentette idén Messit és Busquetset is, akik talán a legfontosabb játékosok a csapatban. Lehet, hogy nem használ minden játékost, de alig lehet ilyeneket mondani. A mezőnyjátékosok közül Vermaelen folyamatosan sérült, a téli érthetetlen igazolásokat (Murillo, Boateng) nem rónám fel neki, egyedül Malcomnak lehetne tényleg több lehetőséget adni, aki egyébként nem az ő kérésére érkezett. Egyébiránt 8 játékos mutatkozhatott be idén a La Masiaról, ez is nagyon magas szám.

 gettyimages-1077806726-612x612.jpg

Remélhetőleg ezekkel a magyarázatokkal már árnyaltabb a kép. Szerintem is Valverde a fő felelőse a liverpooli kudarcnak, és a most már évek óta tartó folyamatos egy helyben álldogálás miatt (hazai alázás, nemzetközi kudarc) én is keresnék egy új edzőt, azonban ne hamisítsuk már meg a múltat! Valverde egy remek edző, aki saját elképzeléseit bemutatva sikeres tudott lenni a Barca kispadján, a keret minőségéhez méltó eredményeket ért el, és nem célja a csapat elpusztítása.  És amúgy is, aki ilyet ír, az teljesen hülye.

A bejegyzés trackback címe:

https://worldoffcb.blog.hu/api/trackback/id/tr6814842338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása