worldoffcb

Messi távozásának gazdasági háttere

2021. augusztus 10. - PT10

A Messi távozása utáni kezdeti sokkhatásból felocsúdva elkezdtünk cikkötleteken gondolkodni, végül egy elemzés mellett döntöttünk, ahol végigvesszük a különböző felek döntéseit: a fizetéscsökkentő játékosokét, a Barcelona vezetését és a LaLigáét. Megérzésünk volt, hogy hiába gondolja azt rengeteg szurkoló, hogy kizárólag a drága fizetésért ittlevő Umtiti vagy Pjanic a felelős Messi távozásáért, ennyire nem egyszerű a helyzet és ezen játékosok fizetéscsökkentése semmire nem lenne elegendő. Szerettük volna kiszámolni az összes játékos fizetését és megnézni, hogy Umtitinek és a többieknek a bérük hány százalékáról kellett volna lemondaniuk ahhoz, hogy Messi maradhasson. Mind külön-külön, illetve együttesen is. Ahogy azonban elkezdtem beleásni magam a számokba és szabályokba, egyre világosabbá vált, hogy a helyzet sokkal bonyolultabb, mint amennyire elsőre látszik és teljesen felesleges csak a fizetéseket számolgatni, mert egyértelműen látszik, hogy semmit nem oldana meg pár csökkentés. Az alábbiakban megpróbálok a lehető legtisztább képet nyújtani a történésekről, eredeti cikkötletünket pedig később, más formában publikáljuk. 


joan-laporta-06082021.jpg

 

A LaLiga szerepe

A fizetéseknél jelenleg sokkal érdemesebb a LaLiga megfelelő szabályával foglalkoznunk, melynek megértéséhez a Telex remek cikkéből idézek. A szabály hasonló az UEFA Financial Fair Playhez, azzal ellentétben viszont itt a kluboknak előre, a következő szezonra nézve kell kiértékelni a pénzügyi helyzetüket, be kell számolniuk az előző évek pénzügyi mérlegeikről, megtakarításaikről és sok más pénzügyi adatról; ez alapján pedig a Liga dönti el, hogy egy adott klub mennyit költhet igazolásokra és játékosfizetésekre az adott nyáron. Nagyon fontos megérteni, hogy ez csak súlyos következményekkel játszható át (erről később), és a Liga által meghatározott rendelkezésre álló összeg évről évre változik még akkor is, ha ugyanazoknak a játékosoknak kell ugyanannyi fizetést adni. 

A The Athletic szerint a Barcelona esetében ez az összeg a 2021–22-es, következő szezonra nézve 160 millió euró. A fizetéseket tekintve tehát a csapat a következő szezonban összesen körülbelül annyit tud adni a játékosainak, mint a Sevilla: ez kicsivel több, mint ami a Valenciának rendelkezésére áll, de mindenképp kevesebb, mint amennyit az Everton vagy a Leicester ad saját játékosainak. Érezzük már a problémát?  Ráadásul a spanyol szabályok miatt ebből a 160 millióból ki kell jönnie a teljes felnőtt keret, az ificsapatok és az edzői stáb egyéves fizetésének, ILLETVE az transzferdíjaknak, hiszen a spanyol szabályok együttesen vonatkoznak a játékosfizetésekre és az új igazolások kifizetésére is. (A transzferdíjak pontos elosztásáról a következő, "amortizációs költség" című fejezetben olvashattok.)  Összehasonlításképp, a koronavírus megjelenése előtt, a 2019–20-as szezonra a Barcelonának 671 milliós keretet engedélyeztek. A vírus miatt tehát a Barcelona két év alatt félmilliárd eurónyi keretet vesztett. Ebbe kell beleférniük mindenestül, úgy, hogy a Barcelona 2020-ban 389 millió eurót költött fizetésekre, tehát a büntetés elkerüléséhez bő 200, de inkább 250 milliót kellene spórolniuk csak ezen a kiadáson. Ugye ezt talán nem kell magyarázni, mennyire elképesztően sok pénz. Ha nem igazolnak senkit, akkor is egy Neymar árával csökkenteni kell a fizetéseken. Nem véletlen, hogy a Barca eddigi négy igazolásból három ingyen történt, de az ő fizetéseik tovább rontják a helyzetet. 

 skysports-lionel-messi-barcelona_5472325.jpg

Amortizációs költség

A fizetéseknél sokkal érdemesebb a LaLiga amortizációs költség szabályával foglalkoznunk, mely egységesen szétteríti a transzferköltséget a játékos szerződésének hosszára. Leegyszerűsítve ez egy leigazolt játékos esetén az átigazolás minden költsége (beleértve az ügynöki jutalékot és minden egyebet), osztva annyival, ahány évre az adott játékos aláírt. Ha tehát vesznek egy játékost mindennel együtt 120 millió euróért, a játékos pedig 6 éves szerződést ír alá, akkor hat éven át minden szezonban 20 millió eurót amortizációs költség formájában elvisz egy adott játékos a megállapított keretből. Ez nem megkerülhető, csak akkor tűnik el a költség, ha lejár a játékos kezdeti szerződése. Ha ingyen megválnak a játékostól, akkor a fennmaradó amortizációs költség veszteségként jelenik meg a könyvelésben. Itt egy példa: Pedrit 5 millió euróért vette 2 évre a csapat, ez évi 2,5 millió eurós amortizációt jelent. Ebből egy év letelt, és ebben a pillanatban még egy évnyi, 2,5 milliós amortizáció van hátra. Ha a klub most megválna tőle ingyen, akkor az a maradék összeg veszteségként jelenne meg a könyvelésben. Ha jól értelmezem a szabályt, akkor szerződéshosszabbításnál nem keletkezik új amortizáció, hiszen maximum ügynöki díjak vannak, transzfer viszont nem történik. Tehát ha egy játékosnak lejár a kezdetben kötött, mondjuk négyéves szerződése, majd hosszabbít még két évre, akkor abban a két évben már nem terheli az amortizációs keretet, azaz a fizetési plafont.

Hogy kicsit kézzelfoghatóbb legyen ez a szabály, érdemes megnézni konkrét példákat, amiből láthatjuk, mennyire súlyos a helyzet. Dembele 2017-ben igazolt öt évre a csapatba megközelítőleg 135 millió euróért. Az amortizáció úgy számolódik, hogy ezt a költséget elosztjuk a szerződés hosszával, azaz 135/5=27. Dembele amortizációja egymaga 27 millió eurót képvisel minden egyes itt töltött évében a klub fizetési keretében és még erre jön rá a játékos nem kis fizetése. Kiszámolva ugyanez Griezmann esetében 120/5=24, míg Coutinhonál 135/5=27 millió euró. Ez a három játékos amortizációja összesen 78 millió eurót terhel a fizetési keretre minden egyes évben, amíg le nem jár a kezdeti szerződésük élettartama. Emlékeztetőül, a megközelítőleg 20 játékost felvonultató keret idei fizetéslimitje ennek pont a kétszerese, 160 millió euró. Hárman elviszik a rendelkezésre álló összeg felét, és akkor még nem beszéltünk más játékosokról és nem is igazolt a csapat senkit. Ezektől a költségektől csak akkor tud szabadulni a Barcelona, ha eladják ezeket a játékosokat.

 a0ce5038558b47d691d846274472968a500x500_2x.jpg

A fizetési keret átlépése 

Ahogy korábban említettem, a szabályok megszegésének súlyos következményei vannak. Ezt onnan lehet tudni, hogy nem blöff, hogy a Barcelona éppen az előző szezonban szegte meg a szabályt és most agyon is van büntetve. Át is adom a szót Javier Tebasnak:

„Van egy speciális procedúránk arra az esetre, ha egy klub áttöri az előre meghatározott plafont, ebben az esetben minden spórolás csak 25 százalékban számítható be. Ha a Barcelona elad egy játékost 100 millió euróért, akkor csak 25 milliót költhetnek. Ha regisztrálni akarnak egy játékost, aki évi 25 milliós fizetést kap, akkor előtte 100 milliós fizetéscsökkentést kell felmutatniuk.”

Ehhez nem kell matematikaprofesszornak lenni, hogy lássuk, mennyire súlyos a helyzet. A klub csak a negyedét tudja felhasználni annak a pénznek, amit ezen a nyáron transzferekből szerez. Egy újabb életközeli helyzetet nézve: ha a realitásoknál maradva szörnyen veszteségesen, de eladják Griezmannt 60, Coutinhot sérülten 30 és Dembelet szintén sérülten 50 millió euróért, akkor a beérkező 140 millió euróból (pont ennyiért vették anno egyedül Coutinhot...) csak 35 milliót fordíhatnának új igazolásokra vagy mondjuk Messi fizetésére. És hol vagyunk ettől, hogy Laporta képes legyen értékesíteni ezeket a játékosokat...? Ha megfordítjuk a helyzetet és be akarják regisztrálni Messit mondjuk 25 millióért, akkor el kell adniuk 100 millió értékben játékosokat. És most megint leírom, hogy már eleve 200 millióval kéne csökkenteni a jelenlegi állapotot ahhoz, hogy elérjék az megkövetelt állapot felső határát. 

(Ez egy mellékgondolat, de érdemes megemlíteni: ha a klub kikölcsönzi Umtitit, Coutinhot és Pjanicot, akkor csak a fizetéseikkel 64 millió eurót, összesen pedig 90 milliót spórolna, azonban még ez sem lenne elég a négy új igazolás beregisztrálására, mert azok 30 milliós költsége meghaladja a kölcsönökből befolyó összeg 25%-át, amit idén a Barcelona felhasználhat a befolyó bevételekből. Ez egy remek példa megérteni, hogy ez is egy mennyire fontos tényező és miért nem éri meg megszegni ezt a szabályt.)

 1515415169_061547_1515416150_noticia_normal.jpg

Egyéb szabályok 

Sajnos itt még nincs vége a történetnek, a helyzetet további szabályok bonyolítják. Mi most kettőt említenénk még, az egyik az a spanyolországi törvény, miszerint egy játékos fizetése maximum 50 százalékkal csökkenthető egyik évről a másikra, elkerülve a könyvelési csalás vádját. Ezt nem kell túlmagyarázni: amikor azt halljuk, hogy Messi és Laporta 50%-os csökkentésben egyezett meg, az azért ennyi, mert egyszerűen nem tudtak lejjebb menni. Jelenlegi cikk témájának szempontájból viszont sokkal fontosabb, hogy Messi korábbi fizetésének minimum felével (20-30 millió euró, pontos adatunk nincs a fizetéseknél) számolni kellett a jövő évi keretben, ami az eddigi nehézségeket csak tovább fokozza. 

Másik, még jelentősebb tényező az a szabály, miszerint a spanyol klubok a bevételük maximum 70%-át költhetik fizetésekre, és valószínűleg már nem lepődtök meg, ha azt mondjuk, ez sincs rendben a klubnál. Az már sokkolóbb lehet, hogy mennyire nincs. 95 százalékon állnak ebben a pillanatban, ami bőven meghaladja a maximális értéket. Messi nélkül. Az argentin fizetésével 110%-on lett volna a klub, ami teljesen értelmezhetetlen. Ezek az adatok mind-mind visszavezetnek a 250 milliós összegre, mellyel a klubnak jelenleg is csökkentenie kell a fizetési keretet. Lehet kérdezni, hogy ha ennyire rossz a helyzet, akkor eddig hogyhogy megúszta a klub? A válasz egyszerű, az idiótán nagy fizetések ez a szabály mellett is működhetnek addig, amíg hasonlóan nagyok a bevételek. Bartomeu nem véletlenül büszkélkedett korábban az egymilliárdos éves bevétellel: ilyen összeg mellett ezek a fizetések még beleférnek, de a járvány alatti jegybevételkiesés és egyéb veszteségek után már egyáltalán nem. A Barcelona rengeteg bevételt bukott az elmúlt évben, a fizetések viszont nagyrészt maradtak, így a két érték aránya is rendkívül kedvezőtlenül billent el, melynek következményeit élesben látjuk.

 15422894369855.jpg

Az amortizációs költségek és a fizetési keret aránya

Ahhoz, hogy a probléma teljesen kézzelfogható legyen, ki kell számolnunk az erre a szezonra eső amortizációs költségeket. Ez a költség csak azoknál a jelenlegi barcelonai játékosoknál áll fenn, akiknek első szerződésük hatálya még mindig tart, így csak velük kell foglalkozunk. Ahogy korábban említettem, a klub két évvel ezelőtt még 670 milliós költési kerettel rendelkezett, ez a szám tavaly már csak 247 volt- ezt nem is sikerült tartani és a klubot most megbüntették. Idén már csak 160 millió áll rendelkezésre, ezt nem szabad átlépni. Kezdjünk el számolni! 

Az alábbi játékosokért kell jövőre is amortizációt (átigazolási összeg/szerződés hossza) fizetni (kalkulált értékek):

gsgr.png

Ez összesen pont 140 millió euróra jön ki, azonban Pedriről vannak pletykák, hogy igazából 30 millióba került, ekkor az összérték már 152,5 millió euró lenne, és még nem számoltunk az ügynöki és egyéb bónuszokkal, melyek szintén jelentős összegek szoktak lenni. Ami egyértelműen látszik, hogy az amortizációs költségek önmagukban kimerítik a jövőre rendelkezésre álló pénzügyi keretet, tejesen függetlenül a még erre rárakodó jelentős értéket képviselő fizetésektől. Ez a 140 milliós összeg teljesen független a játékosok bérétől és akkor is ennyi lesz, ha azokat új szerződésekkel csökkentik. Tehát ha feltesszük, hogy az egész keret bevállalja a maximálisan megengedett 50%-os fizetéscsökkentést, se lett volna elég Messi maradásához! 

 1610275544-s62zvg10l_md.jpg

Konklúzió 

Azt már eddig is tudtuk, hogy a Barcelona 1,3 milliárd euró tartozást halmozott fel, ismertük a csődközeli állapotot, azonban az ebben a cikkben említett információk sokkal közelebb hozhatnak minket a jelenlegi állapot elképzeléséhez és megértéséhez. Hiába igazoltak négy játékost, ha minden így marad, akkor azok nem fognak tudni játszani a héten kezdődő bajnokságban, mert a klub augusztusig sem volt képes valós erőt képviselő eladásokat felmutatni. Messi elengedése nem oldja meg ezt a problémát, viszont kreál ezer másikat. 

Eredeti kérdésünk az volt, hogy mennyit kellett volna egyes játékosoknak csökkenteniük bérükből Messi maradásához, azonban ezeket a tényeket végigvéve egyértelműen látszik, hogy sokkal komplexebb gazdasági problémával állunk szemben, és semmit nem oldana meg, ha Umtiti vagy Pjanic bére feleződne. Ha feltesszük, hogy Pjanic megközelítőleg 12 millió eurós éves bérét felezné (ennél többet nem lehet csökkenteni), az a hatmilliós spórolás a Barcelona idevonatkozó pénzügyi problémájának 6/250= 0,024, azaz kevesebb, mint 3 százalékát oldaná meg. Ezt majdnem azonnal el is költenék Agüerora, akit 5 milliós fizetéssel szerződtettek le úgy, hogy egyelőre be se tudják regisztrálni a csapatba. És ekkor még nem vettük figyelembe Pjanic amortizációs költségét, ami akármennyire csökken a fizetése, továbbra is az átigazolási értékétől fog függeni, ami 60 millió euró volt négy évre, ez évi 15 milliós költséget jelent a fizetési keretben függetlenül attól, hogy belemegy-e a fizetéscsökkentésbe. Umtiti esete annyiban más, hogy őt 2016-ban igazolta le 25 millióért a klub egy ötéves szerződéssel, így az évi 5 milliós amortizációt jövő évtől nem kell fizetni. Ez az érték fixen felszabadul, nála az extrém magas fizetésen lehet még spórolni, de Pjanic esetében is láthattuk, hogy ez mennyire kis rész az egész képet nézve.

Végig lehetne sorolni az összes játékos esetét konkrét számértékekkel, de ezek a példák tökéletesen megmutatják, hogy mennyire felesleges. A fizetések elképesztően elszálltak a Barcelonánál az elmúlt években, de most már annyira súlyos a helyzet, hogy ezek csökkentése önmagában semmit nem oldana meg és Messi maradásához sem lenne elég. A probléma valós orvosolása csak eladásokkal lehetséges, és nem olyan játékosoknak kéne távozniuk, mint Roberto vagy Umtiti, akik régóta itt vannak és kevés pénzért jöttek, hanem olyan nagyágyúknak, mint Griezmann, Dembele és Coutinho, akiket az elmúlt években drágán igazolt a klub és nagyon magas fizetést adtak nekik. 

 

Ez a cikk szigorúan Messi távozásának konkrét gazdasági hátteréről szólt, a tágabb, Barcát érintő gazdasági előzmények és az emberi motivációk elemzése, illetve búcsúcikkünk Messitől a napokban érkezik. 

 

Források:

https://telex.hu/sport/2021/08/06/barcelona-lionel-messi-szakitas-spanyol-bajnoksag-koltsegplafon

https://www.youtube.com/watch?v=RnMD-6m4tzU

https://www.sportingfree.com/football/barcelona-player-salaries/

https://tribuna.com/en/news/fcbarcelona-2021-06-03-barcelona-squad-wages-revealed-messi-1st-pjanic-and-coutinho-in-top-5/

https://central.bet.co.za/2021/07/19/barcelonas-financial-woes/

https://twitter.com/ZachLowy/status/1412148238711463945

https://www.transfermarkt.com

A bejegyzés trackback címe:

https://worldoffcb.blog.hu/api/trackback/id/tr8916654948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása