worldoffcb

Téli igazolásértékelő - 2022

2022. február 05. - world_of_fcb

Sorozatunk korábbi részei: 2016 nyár2017 nyár2018 tél2018 nyár, 2019 tél2019 nyár, 2020 tél, 2020 nyár2021 nyár

 

Nemrég zárult a januári átigazolási piac, a Barcelona pedig a szokásosnál aktívabb ablakot tudhat magáénak. Az értékelés szokásosan az amerikai osztályzási rendszer alapján történik (A-F), 1M = 1 millió euró.

 

Érkezők

Dani Alves (Sao Paulo) ingyen

PT10: Van egy romantikája ennek a kialakulóban levő tendenciának, miszerint régi kedvenceink visszatérnek a csapathoz, azonban mindenkiben ott van azért a kétségnek minimum a legkisebb szikrája, hogy mennyire lehetnek működőképesek ezek az emberek 5-10 évvel sikerük csúcsa után. Kettejük közül Alvesben látom a kisebb kockázatot: a brazil 38 évesen is képes a legmagasabb szinten játszani. Azt azért nyilván nem várhatjuk el, hogy klasszis legyen a posztján és a szezon összes meccsén pályára lépjen, ugyanakkor tapasztalata és személyisége nagyon sokat jelenthet ennek a szedett-vedett fiatal keretnek, és gyakorlatilag ingyen játszva nem látok okot bármilyen módon kételkedni ebben a transzferben. 

mb22: Messi kiesésével nemcsak a csapat és a világ legjobbja, de egy kiemelkedő egyéniség is elment. Márpedig egy 17-20 éves játékosokkal teletűzdelt keretbe elengedhetetlen legalább 3-4 veterán. Dani Alves leigazolása ilyen értelemben nagy dolog igazán. Nem csak hatalmas tapasztalata, és páratlan trófeagyűjteménye miatt fontos, hanem amiatt is, amit az öltözőben adni tud a csapatnak: páratlan hangulatot, és egy vezéregyéniséget, egy etalont a fiataloknak. Ugyanakkor amellett sem szabad elmenni, hogy akárhogy is 38 éves, még mindig klasszis teljesítményt nyújt a pályán, és nagyjából 25 percnyi játékkal kijátszotta Destet a csapatból. Igaz, az Európa Ligában nem számol vele a Míster, de ez az UEFA-szabályzatnak köszönhető, hiszen csak 3 újonnan igazolt játékos nevezhető a tavaszi félszezonra, és őszintén, Ferrán, Auba és Adama nevezése kicsit égetőbb problémákat old meg.

 alves.jpg

Ferran Torres (Manchester City) 55+10M

PT10: Nagy szükség volt egy vállalható igazolásra ezen a poszton, és ha ezt nézzük, hogy honnan és mennyiért jött a spanyol, akkor el kéne hinnünk, hogy ő lesz ez a nagyobb igazolás. Én azért kicsit kételkednék ebben, ha szabad. Nyilvánvalóan 21 évesen nem sokaktól lehet elvárni, hogy húzóemberek legyenek, ekkor még csak potenciálról beszélhetünk, ami később vagy kiteljesedik és klasszis lesz az illető, vagy marad a többnyire jellemző középszerűség. Ferranban megvan a potenciál, hogy jó kis szélső legyen, ugyanakkor szerintem a karrierjének eddig nagyobb a füstje, mint a lángja. Már látszott tehetsége a Valenciában, majd miután a klub gazdasági nehézségekkel küzdött és nyíltan nagyon olcsón átadólistára tette Torrest, a Barcelona akkori vezetése valamiért meg sem próbálta megszerezni a szélsőt. Helyette szaros 23 milláért elvitte a City, majd Torres értelemszerűen csak csere volt a világ legjobb csapatában. Másfél év alatt klubszinten lőtt 16 gólja egyáltalán nem rossz (ebben a szezonban csak 3, hisz gyakorlatilag nem játszott), de egyáltalán nem győz meg arról, hogy miért lett kétszer annyi a játékos értéke az elmúlt másfél évben egy olyan csapat számára, mely a csőd szélén táncol. Nem Ferran személyével van a gond, hanem a ráakasztott árcédulával.

mb22: Nem kifejezetten feküdt neki az angol bajnokság, és ezzel nem az első LaLigából oda igazoló spanyol, aki így van. A valenciai éveiből bizonyára emlékezhetünk rá, és nagyon kellemetlen ellenfél volt. A tavalyi EB-teljesítménye remekre sikerült, Lucho kezei alatt szárnyalt. Semmi okunk azt hinni, hogy itt ez másképp lesz majd. Az eddig mutatott teljesítménye alapján egyértelműen beleillik a játékba. Ehhez nyilván hozzátesz az a tény, hogy Guardiola kezei alatt pallérozódott, még, ha a Premier Leagueben - mint már említettem - nem alkotott a történelemkönyvek lapjaira kerülőt. A mai piacon 55 millióért egy ilyen játékost szép teljesítmény leigazolni, külön úgy, hogy Mateu Alemany egy olyan csapat nevében tárgyalt, aki korábban minden tekintélyét elveszítette. Személy szerint én sokat látok ebben a boltban.

 ferran.jpg

Nico González (B)

PT10: Ez az az igazolás, mely csak nevében igazolás: gyakorlatilag Nico a szezon eleje óta az első csapat tagja volt, egyedül papíron tartozott a B csapatba. A fiatal spanyol megérdemelten kaphatta meg új mezszámát: egy érett, megbízható középpályás benyomását kelti, aki egyelőre kevesebb látványos elemet tartogat, azonban a befektetett munkájával és bőven kompenzál és hasznos tagja tud lenni a csapatnak. Niconak tökéletes egyelőre a csere szerepkör, minden meccsen belépve nagy fejlődésen fog tudni keresztülmenni.

mb22: A szezon elejétől számolt vele még anno Koeman, aztán Barjuán és Xavi, és nagyon jól tették. Elnyűhetetlen a srác, és egyaránt hasznos védekezésben és támadásban. Engem kicsit a tavaly-tavaly előtti Frenkie de Jongra emlékeztet, csak sokkal termetesebb, és tekintélyt parancsolóbb megjelenéssel. Fizikai adottságai tökéletesen megvannak, magas, gyors, erős. Jól fejel, jól lő, remekül lát a pályán, és a passzai ülnek. Az ilyen játékosok rendkívül hasznosak tudnak lenni egy megfelelő edző keze alatt, és a szezon tavaszi felére nagyon fog kelleni ez a fizikum. Ezen felül nyilván formális jelentéssel is bír, hogy az után, hogy Fati megkapta a 10-est akadémiáról felhozott játékosként, télen az első csapatba regisztrálnak mégegy játékost, aki aztán Cruyff és Jefecito után megkapja a 14-est. Ez lehet, csak misztikum, de nekem úgy tűnik, Laporta üzeni, a La Masía köszöni, jól van.

 nico.jpg

Adama Traoré (Wolverhampton) kölcsön + vásárlási opció (30M)

PT10: Torresnél is leírtam, hogy egyértelműen a csapat első harmadát kellett megerősíteni, ennek megfelelően teljesen érthető, hogy ide érkezett a legtöbb játékos, azonban ez már kicsit soknak tűnik. Ha azt vesszük, hogy Adama fél évre jött nem kötelező opcióval, akkor gyakorlatilag kijelenthető, hogy a száműzött Dembele helyett fog játszani, így megnyílik előttem az összehasonlítás lehetősége. A francia lelátóra küldése egyrészt érthető, másrészt viszont felveti a kérdést, hogy van-e olyan helyzetben most a Barcelona, hogy megengedhesse magának ezt a luxust? Mit nyer a csapat, ha Dembele helyett Adama játszik? Mindketten baromi gyorsak és jól cseleznek, gyakorlatilag ez a fő "képességük", melyekről meg lehet ismerni őket. Adama emellé fizikailag is rendben van, ami jól jön a csapatnak, technikailag viszont Dembele a jobb. A lényeg azonban most jön: a Barcának jelenleg legjobban gólvágókra lenne szüksége, akik be tudják lőni azt a sok helyzetet, melyet a társak kidolgoztak. Ez hiányzott ősszel a legjobban, emiatt nem képesek gyakorlatilag egymás után két meccset megnyerni. Gólokat viszont gyakorlatilag sem Dembele sem Adama nem képes szerezni. Dembele kiválásával a csapat előkészítéseket, helyzetkialakításokat veszít el, gólokat azonban nem. Adama remélhetőleg hozza a szintet cselek és helyzetkialakítások terén, azonban semmivel nem lesz előrébb vele a csapat, ha itt is csak 1 gólt lesz képes szerezni, mint eddig a szezonban tette. Egyébként emellé assziszt nem társul, szóval ha úgy vesszük, még a direkt előkészítésben sem jeleskedik a spanyol, ellenben Dembelenének kevesebb játszott meccs mellett is van már kettő ebben a szezonban. Egyszerűen nem látom, hogy Traoré milyen módon lesz segítségére a csapatnak; nagy szerencse, hogy nem végleges a vásárlási opció.

mb22: A Dembelé körül kialakult szituáció miatt elvesztettünk egy agilis, jól cselező, gyors retardáltat a szélről, szóval kellett egy másik. Oké, ez lehet kicsit kemény, de Adamat sem valószínű, hogy a doktori címei, a PhD-ja vagy az akadémiai elismerései miatt igazoltuk. Ő inkább amolyan megyek mint a golyó, jól kicselezek mindenkit, majd aztán ha minden jól megy, tudok egyet passzolni játékos, de a modern futballnak kellenek ilyenek. Mert ha tényleg minden jól megy, és néha jól passzol, akkor nagyon hasznos, mivel kiszámíthatatlan, hogy mit fog csinálni, és azt hogyan. Na meg aztán neki nem szívesen csúsznék oda, mert egyben megesz, aztán a csontjaim kiköpi, széttépi a pólóját, és úgy üvölt, mint Hulk. Ismét nincs okom azt feltételezni, hogy hiba volt megszerezni. Alemanynak hála pedig még ha az is volt, fél év múlva el lehet kergetni (már, ha merik egyáltalán, és nem ő dobál ki mindenkit egyesével), és csak a fizetését bukjuk, meg azt extra pénzt, amennyibe egy ilyen izomtömeg elszállítására szükséges plusz kerozin kerül.

 adama.jpg

Pierre-Emerick Aubameyang (Arsenal) ingyen

PT10: Sokat gondolkodtam, hogy mit írjak, tegyem-e félre személyes ellenérzésemet a játékossal szemben. Úgy döntöttem, félreteszem. Hasonló a helyzet, mint Agüero esetében. Pályája csúcsát már elhagyó, idősödő, de még mindig remek képességű csatárt sikerült hozni ingyen. Ő az a játékos, aki be tudja lőni azokat a helyzeteket, melyek ősszel kimaradtak. Elvileg ez egy jó igazolás a jelenlegi helyzetben, ugyanakkor nem véletlenül távozott magatartásbeli problémák miatt az Arsenaltól. Ha Aubameyang fegyelmezett tud maradni, akkor hatással lehet a csapatra, egyelőre azonban én óvatosan kezelem ezt az üzletet

mb22: Valljuk meg, Memphis egyelőre nem tud biztos pont, alappillér lenni a csapatban. Az egyre égetőbb csatár-problémákra Aubameyang bizonyult a legjobbnak. Két ligában is komoly tapasztalatot szerzett, és a Mikel Artetával való összezörrenéséig az Arsenalnak is fontos tagja volt. A sebessége nagyon fontos lehet a kontráknál. A kapu előtt veszélyes, és nem ijed meg, ha valamit kezdenie kell a labdával. Persze sok kérdőjel van vele kapcsolatban. Az egyik, hogy milyen távra számol vele a klub. A szerződése ugyan 2025-ig szól, ugyanakkor felvetődtek olyanok, hogy csak Haaland érkezéséig marad. Ezt persze nem lehet pontosan tudni, hiszen Haaland leigazolása egyelőre anyagilag lehetetlennek tűnik. Nagy kérdés, hogy egy olyan csapatban, amely kifejezetten játssza a futballt, hogy fog helyt állni. Mennyi idő lesz neki beilleszkedni? Ezekre egyelőre nem tudjuk a választ, és, ha ez egy fizetős igazolás lett volna, akkor most a fogunkat szívnánk. De ingyen jött, nem is sok bérért, így ez papíron jónak tűnik.

 auba.jpg

 

Távozók

Alex Collado (Granada) kölcsön

PT10: Ez egy színtiszta szituáció, ahol nem volt semmilyen más lehetőség. Szegény Collado helyzete elképesztően szomorú: egy utolsó pillanatban meghiúsult kölcsönszerződés következtében idén már nem játszhat a csapatban, azonban ősszel máshova sem mehetett, így fél évig egyáltalán nem focizhatott. Ez azon túl, hogy nyilván neki sem tesz jót, a csapatnak is nagyon kellemetlen volt, hisz a spanyol pont abban a pozícióan játszik, ahol a Barcának a legnagyobb problémái voltak. Collado egész biztosan lehetőséget kapott volna, ha nem történik meg ez a szituáció. Távozása tehát biztos volt, annyit lehet ebben értékelni, hogy a Granada volt-e a legjobb döntés számára. Szerintem az egyetlen szempont, hogy folyamatos játéklehetőséghez jusson, egyelőre 45 percnél többet nem töltött a pályán egy meccsen

mb22: Egy nagyon kellemetlen helyzetben ragadt itt, mert a sem az A, sem a B csapatba nem tudták már regisztrálni, viszont a kölcsönszerződése kútba dőlt, így volt fél év, amikor nem lépett pályára. Ez egyik félnek sem volt optimális, így a távozása szinte biztos volt télen. Neki most az a legfontosabb sportolóként, hogy versenyezhessen. Aztán, amikor majd visszatér, elképzelhető, hogy oszlopos tagja lesz ennek az épülő Barcának. Az viszont szinte bizonyos, hogy tárt karokkal fogjuk várni.

 collado.jpg

Philippe Coutinho (Aston Villa) kölcsön + vásárlási opció (40M)

PT10: Semmi szükség nem volt a csapat történetének legdrágább igazolására idén - ez azért elég sokat elmond a játékáról. Fizetése nagyon magas, sokba kerül a Barcának és minden más csapatnak is, nem véletlenül nem sikerült elpasszolni. Most legalább sikerült megint ideiglenesen megszabadulni tőle, és talán már a vásárlási opció is megfizethető, de azért erős kételyeim vannak afelől, hhogy az Aston Villa fél év után hajlandó lesz 40 milliót költeni bármilyen játékosra, nemhogy Coutinhora. Meglátjuk, de ez egyelőre inkább a probléma elodázásnak tűnik számomra.

mb22: A klub legdrágább, és így legrosszabb igazolásaként vonul be a történelembe, akit 4 év után fillérekért sikerülhet elpasszolni. Gyakorlatilag semmi praktikai haszna nem volt ebben a fél évben, Xavitól is csak epizódszerepeket kapott, és sejthető volt, hogy közeleg a vég. A Laporta féle igazgatóság ugyanis nem szereti az ingyenélőket, akik nagy pénzért kicsit fociznak. Így is bukni fogunk rajta legalább 150 milliót, ugyanakkor be kell látni: ez a legtöbb, amit épeszű ember jelenleg adna Philippe Coutinhoért.

 coutinho.jpg

Inaki Pena (Galatasaray) kölcsön

PT10: Ez a fél év kölcsön után lejár a szerződése, tehát valószínűleg ő távozni fog és én abszolút nem értek egyet a döntéssel. A srác soha nem húzta magára az első csapat mezét úgy, hogy legalább százszor benne volt a meccskeretben. Közben itt van sok pénzért Neto, aki szintén nem játszik, távozni akar és mégsem sikerül túladni rajta. A brazilt kellett volna eladni, Pena pedig tökéletes második számú játékos lehetett volna mondjuk az Európa Ligában. Helyette elmegy a világ végére padozni egy Ismail Cipe nevű kapus mögé, ha meg esetleg őt kiszorítja, akkor Muslera felépülése után tuti nem fog játszani többet. Én ezt nem igazán értem, dehát ők tudják.

mb22: A B csapatból felkerült kapusok nagyon nagyon nagyon kis százaléka jut el addig, hogy akár epizódszerep jusson neki, mondjuk 1-1 kisebb meccs, vagy esetleg akár egy hosszabb idejű lehetőség. Már Neto is szar helyzetben van, mert a formáját folyamatosan visszanyerő Ter Stegent nem nagyon lehet kiszorítani, így viszont Penának még annyi esélye sincs. Ez a transzfer arra remek lehetőség lesz, hogy fejlődjön, bebizonyítsa, hogy milyen kapus is ő, és szerezzen valami tapasztalatot. Az árnyalja jelentősen a helyzetet, hogy nyáron lejár a szerződése, és a padot eddig is tudta melegíteni Netonál olcsóbban.

 pena.jpg

 

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket! Te mennyire vagy elégedett a csapat igazolásaival?

 

Közreműködő adminok:

Szerkesztő: PT10

Képek: Mo10

 

World of FCB, 2022.

A bejegyzés trackback címe:

https://worldoffcb.blog.hu/api/trackback/id/tr1217167556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása