worldoffcb

Csókolom! Messi lejöhet focizni? Kéne a döntőhöz...

Barcelona - Liverpool meccsértékelés

2019. május 03. - mb22

mini_2019-05-01-barcelona-liverpool-57.JPGSok helyen olvastam azt, hogy az év egyik legjobb meccse volt ez. Hát, sok szempontból igen érdekes volt, és elég sok kérdést, valamint ellentétpárt vet fel bennem. Mi lett volna, ha... ...Salah belövi? ...nem Ter Stegen véd? ...Firmino kezd? ...Keita nem sérül meg? ...nem lenne Messink? ...nincs gól a félidőig? Lefocizta egyik csapat a másikat? Valóban ennyire sima lenne? Nyitott még a párharc? Sajnos nem ígérem, hogy mindre választ kaptok, azt viszont igen, hogy távolról futunk neki a dolognak. Kapaszkodjatok, ez hosszú lesz. 

mini_2019-05-01_fcbvsliverpool_01.jpgHáttér

Nagyon sokat agyaltam a történteken, és azt hiszem, jobb, ha szép lassan, távolról megyünk neki. Nézzük először a körülményeket. Az FC Barcelona a LaLiga friss bajnokaként, egy őrlángon megnyert hazai meccs után fordult rá Valverde első igazi erőpróbájára. Ezzel ellenben a Liverpool egy percig nem engedhet ki, ugyanis 1 pont a lemaradásuk a Manchester City mögött, így még van esélyük a bajnoki címre. Ami pedig a Bajnokok Ligáját illeti, a Barca idén még veretlen, 2 x mellett minden meccsüket megnyerték. Veszett mód motivált a csapat, mint azt Lionel Messi elmondta a szezon elején, “…van egy befejezetlen ügyünk. Ebben a szezonban el fogjuk hozni a BL trófeát a Camp Nouba!” (ahol mellesleg a Barcelona 2013. május elseje, tehát a meccs napján pontosan 6 éve szenvedett utoljára – igaz, akkor nagyon megalázó – vereséget). Így mentek tehát a csapatok neki a meccsnek.

mini_2019-05-01_fcbvsliverpool_52.jpgKezdőcsapatok

Hazai oldalon majdnem a megszokottat kaptuk. Egész szezonon át kisért a kérdés: Coutinho/Dembélé? Arthur/Vidal? Semedo/Roberto? Jelen esetben azonban egyértelműnek tűnt a választás. Mivel Valverde alapvetően arra készült, hogy átadja a kezdeményezést a Liverpoolnak, próbálta a letámadáshoz legalkalmasabb embereket pályára állítani, így Coutinho mellett Vidal és Roberto került a kezdőbe. A klasszikus 4-3-3-as rendszer mellett döntött tehát, és feltett 3 védekező jellegű középpályást, akik közül az egyik egy emberevő, de a letámadásban módfelett hasznos, ez lenne – ha nem jöttetek volna rá – Vidal. A Liverpoolnál voltak viszont kérdések. Firmino nem 100%-os állapotban bírná végig? Milner játsszon? Trent, vagy Gomez? Végül Firmino kiestével Wijnaldum került be, Milner erőembernek odaállt a középpályára, és a védekezésben erősebb Joe Gomez került a védelem jobb szélére. A holland középpályás játszatása a letámadás szempontjából volt előnyös, ugyanis első emberként ő indította meg, viszont a befejezés nem ment neki.

mini_2019-05-01_fcbvsliverpool_35.jpgA meccs

Mint ahogy azt feltételezni lehetett, Valverde nem akart fejjel nekirohanni a falnak. Valójában ez felettébb okos döntés volt, ugyanis ha nagyon fent helyezkedett volna el a csapat, Salah és Mané területbe kapott labdákra indulhatott volna, Piqué és Lenglet pedig legfejjebb a rendszámtáblájukat olvashatta volna le. Neem, ennyire nem hülye Valverde. Klopp viszont számolt azzal, hogy a hátulról építkerő Barca a széleken indul majd meg, és erre fel a meccs elejétől Milnerrel és Keitával - akik egyébként iszonyatosat melóztak - zárt le. Milner remekül hatástalanította Jordi Albat, és azt a szélt, Keita a másikat, ez azonban a szenegáli sérülésével és kényszerű lehozatalával járó szerkezetváltással kicsit enyhült.

mini_2019-05-01-barcelona-liverpool-72.JPGA német arra is nagyon gondosan ügyelt, hogy Messi vagy Coutinho szeret a büntetőpont környékére berobbanni Alba alapvonalról visszalőtt labdáira. Mivel a védelem ebben a helyzetben nem tud olyan gyorsan irányt váltani, Fabinhonak volt állandó feladata követni akármi áron oda Messiéket. Ezzel tisztában léve egy apró változtatással kijátszva Kloppot vezetést szerzett a Barca. Mivel Alba nem indult le a vonalig, hanem Coutinho mögül adta be tűpontosan, nem Fabinhohoz érkezett a labda, hanem a Matip takarásából, de VanDijktól előrébb, fantasztikusan érkező Suárezhez, innentől pedig nem volt kérdés. 

mini_2019-05-01-barcelona-liverpool-36.JPGEz azonban még mindig nem volt elég, bár látszólag a Barca nem tett meg mindent a második gólért. Méginkább biztonságosan játsszva, visszább húzódtak, Mivel a letámadásunk nem volt szervezett, így két tényezőben bízhattunk sokáig: a védelem, és Ter Stegen. Klopp viszont látszólag elégedett volt az állással, ugyanis nagy fegyverét, Roberto Firminot csak a félidőben küldte el melegíteni. Valverde pedig meghúzta a váratlant: Coutinho helyére behozta Semedot, és átállt 4-4-2-re. Hangsúlyozom ismét, hazai pályán, 1-0-nál, Európa (talán) legjobb csapata ellen, kiábrándító játékkal. 

mini_2019-05-01-barcelona-liverpool-10.JPGTalán csak az eddigi szezonokban összegyűlt balszerencse kompenzációjaképp, de nem sokkal a meccs vége előtt Lionel Messi révén egy váratlan góllal megduplázta az előnyét a Barca, és ez sokmindent megváltoztatott. Az addig nyugodt Jürgen Klopp magához rendelte Firminot, ugyanis ezen a ponton már ő is érezte, hogy ez már nem olyan biztonságos. Alig állt be a brazil, 30 méterre a kaputól szabadrúgást kapott a Barca, Messi pedig odaállt, és annak rendje s módja szerint akkora gólt vert, hogy Alisson ha azóta is repülne, se érné el. Majd nem több, mint egy perccel később jött a párharc talán egyik kulcsmomentuma: a gólvonalon becsúszó Rakitic mentése után Mohamed Salah 5 méterről, apait-anyait beleadva rúgott akkora kapufát, hogy azt hittem, szívrohamot kapok. 

mini_2019-05-01-barcelona-liverpool-08.JPGA kérdések

Vajon ennyire jó lenne a Barca? Ha csak azt nézzük, őrláng közeli teljesítménnyel vertük 3-0-ra a Liverpoolt. Azt a Liverpoolt, amelyről az sem volt elképzelhetetlen, hogy megveri a Barcát. És, ha ez nem lenne elég, volt legalább 3 olyan ziccer, amelyekben nüanszokon múlott a gól, így ez lehetett volna 6-0. Ezzel együtt sem tudok konkrét választ adni a kérdésre. A játék néha akadozott, a Pool néha rákényszerítette a Barcára az akaratát, és ha mindent összegzünk, akkor is kibaszott nehéz megmondani, hogy ez kin múlott. Ők jól játszottak, mi ... játszottunk. Ők kidolgozták a helyzeteiket, mi belőttük a helyzeteink többségét. Nekik van egy jó csapatuk, nekünk van egy jó csapatunk, és egy Messink.

Vajon ennyit ér a Pool? Ez viszont könnyebb: nem. Nem ennyit ér, ennyit érdemel. A Bajnokok Ligája elődöntőjében, a Camp Nouban egyszerűen nem megengedett luxus 5 méterről kapufát lőni, vagy a helyzeteket szarul befejezni. 

mini_2019-05-01_fcbvsliverpool_07.jpgA tanulság

Summa summarum azt mondanám, a Barca megérdemelte a győzelmet, még ha nem is ekkora arányban. Valverde Klopp mozzanataira tudott reagálni, még ha fejben nem is járt előtte. De ez volt az első igazi megmérettetése, amikor tényleg kibukott, mennyit tud ilyen szinten, és egyelőre ennyit kaptunk belőle. Persze lehetett volna jobban játszani, persze lehetett volna ez, lehetett volna az, és lehetett volna amaz is. De nem lett. Jelen pillanatban ami van: egy 3-0-s előny az elődöntő eldő köre után. És ami lesz: kibaszott nehéz 90 perc az Anfielden, ahol az első 15-20 perc sorsdöntő lesz. Gólt KELL lőni!

59540524_2136051643180937_5436133195944820736_n.pngFC Barcelona 3:0 Liverpool (Suárez, Messi 2)

Ter Stegen - hogy én mit meg nem adnék azért, hogy ez az ember még 10 évig legalább itt védjen...akármilyen szinten kell, helyt áll, és elképesztő védésekre képes. Hogy takarásból hogy az anyám kínjába tolta ki Salah lövését, vagy Milnerét, azt csak ő tudja megmagyarázni. A csapatépítés első szabálya: végy egy jó kapust. Valverdének pedig itt van a jelenlegi legjobb. 9

Roberto - védekezés szempontjából mindenképpen előnyösebb volt őt játszatni. Ugyan nem az ő oldalán mentek a támadások többségében, sem hazai, sem vendég részről, kellett, hogy Manén legyen egy védekezni tudó ember. Sokat előre igazán a szerkezetváltás után jobb szélső középpályásként ment előre, de ez így volt jó. 8

Piqué/Lenglet - kíváncsi lennék, mit kezdtek volna Firminoval, aki a mozgásával hírhedten jól szedi szét a védelmeket. Viszont ez most nem valósult meg. Helyette megvalósult az álom belső védelem. Középen olyan hermetikusan zártak le, hogy a teve könnyebben átmegy a tű fokán, mint bárki rajtuk. Nem mondom, szögleteknél nem egyszer szartam össze magam Van Dijk jelenlététől. Hála istennek ők nem. 9

Jordi Alba - láttam valahol egy statisztikát, ami sokat elmond a játékáról. Amíg Milnerrel kényszerült egy szélre, meglehetősen inaktív szél volt az. Utána viszont 41 labdaértintése volt, amely a posztján kiemelkedően magas szám. Továbbá fent már említettem azt a jelenetet, mikor felnézett, tökéletesen vette észre, hogy Matip tehetetlen a mögötte érkező Suárezzel szemben, Van Dijk nem fog odaérni, majd az uru lábára tette a labdát, az pedig bepaskolta. És milyen okos volt, hogy nem ment le a vonalig...9

Sergio - itt megint okkal-joggal felmerül a kérdés: mi lett volna, ha Sergiot Firmino támadja, nem Wijnaldum? Lehetett volna akkor a félidőig 40 átadása, amelyet 97,5%-os pontossággal teljesít? Aligha. És azt is meg kell hagyni, a védekezésben is masszívan kivette a részét. Egy szóval mindent is csinált, és a csapat motorja volt. 9

Vidal - ittléte alatt a legjobb meccsét a legjobb pillanatban villantotta. Keita sérüléséig neki is voltak gondjai, és inkább a romboló énje dolgozott, Mivel azon az oldalon a feljáték a liverpooli 8-as ügyködése miatt majdnem ellehetetlenült, ezért a fő feladata éppen az ő kiiktatása lett, amit végül sajátos módon, sérülést okozva végzett el. És amikor le kellett cserélni, megnyílt előtte a terület, kedvére lubickolhatott a védekező munka mellett, ami a Poolnak egyáltalán nem volt ínyére. 9

Rakitic - az ő feladata megint nagyon egyszerű volt: rombolj, rombolj, rombolj. Éppen a fizikai ereje miatt került be ebbe a középpályába, és kapta ezt a nemes feladatot. Rombolt, amíg az igazi CDM, Busquets építkezett. Némileg szürke, de nem elhanyagolható munkát végzett. 7,5

Coutinho - Milner ténykedése az egész szélének a munkáját megnehezítette. Viszont támadások esetében tökéletesen ellátta a rá kiosztott szerepet: keresztbemozgásával állandó veszélytforrásként vonta magára elsősorban Joe Gomez figyelmét, amellyel területet nyitott Jordi Albanak. Gyanítom, hogy a gól az ő helyzetfelismerésén múlott, és ha ez így is van, akkor az egy fantasztikus húzás volt. Kezd formába jönni, épp ezért találtam meglepőnek a lecserélését. 8

Suárez - klasszik Lalyos. Persze kurva nehéz dolga volt Európa egyik legjobb védelmében, így a helyzetei nagyon leredukálódtak, és gyakrabban kellett tevőlegesen részt vennie a csapatjátékban. De ha ott sikerül köténybe áthúznia Matipot, akkor egyel kevesebb gondunk lenne. Minden esetre nagy nehezen 20 meccs után összehozott egy gólt, és ha már ennyit szenvedett érte, hadd ünnepelje már meg...8,5

Messi - ismét a Liverpool kompakt, szervezett letámadásának volt köszönhető egy játékos mozgása, ezúttal Messié. Mivel a széleken maximum előrevágott labdákat kaphatott volna, a pálya közepén próbált meg segíteni Sergionak. Persze a 24. percben esedékes változások után neki is több esélye volt a szélen, de ő inkább középen mozgott, ugyanis a Coutinho-Alba párosnál futott majdnem minden második támadás, így ott volt rá szükség. Aztán jött, és először a semmiből lőtt egy kis gólt, aztán 30-ról egy irdatlant. És előjön megint a szezon elején tett ígérete. Márpedig ez az ember ha valamit komolyan mond, azt komolyan is veszi. És igen. Lehet, hogy a Liverpool jobb csapat. De nekik velünk ellentétben nincs Messijük. 9

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://worldoffcb.blog.hu/api/trackback/id/tr1314803212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása