worldoffcb

A Barca-játékosok aktuális képességbeli rangsora

Szubjektív lista

2021. december 11. - PT10

Az edzőváltás mindig érdekes szituáció, hiszen új játékszisztéma alakulhat ki, melyben új játékosok kaphatnak helyet. Xavi érkezésével megnéztem, hogy én hogyan értékelném jelenleg a Barcelona keretét. Hét szintet határoztam meg a világklasszistól az azonnal eladandó játékosokig, egyaránt figyelembevéve a hosszútávú teljesítményt és a jelenlegi formát. Lássuk, ki hova került!

 

Világklasszis: - 

Sajnos jelenleg nem képvisel magas játékerőt a Barcelona és ebben az is szerepet játszik, hogy nincs világklasszisa a csapatnak. ter Stegen a korábbi években ide tartozott volna, azonban az idei formája ezt nem támasztja alá.

 ter-stegen-durante-el-partido-entre-el-barc-a-y-getafe-de-laliga.jpeg

Jó: Marc-André ter Stegen, Sergio Busquets, Ronald Araujo, Frenkie de Jong, Pedri, Jordi Alba, Ansu Fati

Bár ter Stegen idén nem az igazi egyelőre, a korábbi években Messi mellett a csapat legjobbja volt és most is ott van a világ tíz legjobb kapusa között. Busquets világklasszis évei rég elmúltak, ugyanakkor ha jó napja van, fantasztikus képességei mai napig megmutatkoznak a középpálya szívében. Araujo fiatal, feltörekvő játékosként a legstabilabb pont hátul, míg Pedri bár idén kevesebbet tud játszani sérülései miatt, amikor pályára jut, akkor kimagaslik tehetségével. de Jong bár idén gyengébb szezont fut, valószínűleg senki sem feledkezett meg a tavalyi évről, amikor zseniális felfutásaival a csapat egyik legveszélyesebb játékosa tudott lenni. Össze kell kapnia magát, mert a jelenlegi teljesítményénél sokkal többre képes. Alba régóta a világ egyik legjobb balhátvéde és idén is gyakorlatilag ő az egyetlen stabilan megbízható szélső hátvéde a csapatnak. Fati zsenialitását nem kell bemutatni, nála a folyamatos sérülések lehetnek aggasztóak. 

 mini-1200x750-araujo.jpg

Hullámzó: Sergino Dest, Clement Lenglet, Memphis Depay, Gerard Pique

Talán ezeket a játékosokat a legnehezebb megítélni, mert ha jó napot fogak ki, akkor simán szerepelhetnének a "jó" kategóriában, azonban rengeteg olyan meccsük van, ami alapján a "gyenge" minősítést is megérdemelnék.

Dest ígéretesen kezdett, de második évének közepén egyelőre nem érezni az átütő erőt benne, hogy ő lehet a következő évtized jobbhátvéde a csapatban. Persze nagyon fiatal még és vannak remek meccsei főleg a támadóharmadban, ugyanakkor védekezésben egyáltalán nem átütő eddig a teljesítménye. Lenglet megítélése nagyon érdekes: egy fantasztikus szezont egy gyengébb követett, a közönség pedig csak utóbbi alapján kezeli. Néha bele-bele hibázik, de alapvetően ő még mindig a stabilabb középhátvédeink közé tartozik. Extrát teljesen felesleges várni tőle, de a kötelező feladatokat általában stabilan tudja elvégezni. Depay erősen kezdett, de szép lassan kijön, amit minden épeszű ember sejthetett ideigazolásakor: a holland nincs korunk legjobb csatárai között. A csapat mostani állapotában még ő is ki tud emelkedni, de a korábbi években maximum a padra fért volna fel. Pique egykor a világ legjobb védői között volt, de régóta az ingadozó szóval lehet legjobban jellemezni teljesítményét. Bár őt is divat utálni, mégis hatalmas segítség a rutinja a pályán, amit időnként meg-megszakít egy becsúszó hiba, dehát pontosan ezért hívjuk hullámzónak ezt a kategóriát. 

 1005747008.jpg

Túl korai megítélni - Inaki Pena, Sergio Agüero, Gavi, Alejandro Baldé, Nico González, Eric Garcia

Bár többnyire már van benyomásom róluk, ezek a játékosok mégsem szerepeltek annyit, hogy egyértelműen be lehessen sorolni őket máshova. Pena gyakorlatilag évek óta szem előtt van úgy, hogy még egy meccset sem kapott, pedig ebben a szezonban lenne a leglogikusabb lépés szerepeltetni. Agüerot gyakorlatilag szintén nem láttuk, de talán már nem is fogjuk, a többiek helyzete pedig kicsit komplexebb. Gavinál a tipikus túlsztárolást érzem egyelőre, ami inkább szól az életkorának, mint a teljesítményének. Félreértés ne essék, a spanyol több, mint tehetség és tényleg elképesztően fiatalon jutott ide, de ha a figyelmünket csak a játékára szűkítjük, akkor azért annyira még nem zseniális, mint amekkora ódákat zengnek róla és a spanyol válogatott behívót is erősnek érzem. Nico számomra egyelőre sokkal szimpatikusabb. Persze idősebb is Gavinál, de nála látom azt, hogy játékban is folyamatosan ott van fejben, rendkívül fegyelmezett, alázatos és kifejezetten látványos játékra is képes. Nagy tehetség, de még mindig korai bármit is mondani. Ez különösen igaz Baldé esetében, aki egyelőre epizódszerepet kapott a szezonban, de ennyi idő alatt is voltak látványos kísérletei és felfutásai, én bizakodó vagyok vele kapcsolatban. Ez kevébé mondható el Garciaról, akitől sokat vártam, hisz fiatal kora ellenére a Cityben már komoly tapaszlatot gyűjtött, azonban egyelőre a spanyol igazán jó teljesítménye még várat magára. Nem szabad elfelejteni, hogy ezek a játékosok Agüerot leszámítva egytől egyig nagyon fiatalok, így bőven lehet még idejük kiteljesedni a csapatban.  

 d3491817a9f5baa4db87a10e2c3a3039e677ba3c.jpeg

Többet érdemelne - Yusuf Demir, Riqui Puig

Ez a kategória kicsit kilóg a többi közül és azok a játékosok szerepelnek benne, akik ígéretes teljesítményt nyújtottak, amikor pályán voltak, de ezek az alkalmak nem sűrűn fordultak elő. Demir a szezon elején játszott, utána viszont hónapokra eltűnt. A Benfica ellen lehetőséget kapva viszont remekül szerepelt. Személy szerint nem értem, hogy miért az a Gavi kezd most hetek óta a szélen, akinek semmi köze nincs ehhez a poszthoz, Demir sokkal jobb teljesítményt tudna nyújtani. Puig megítélése vegyes, sokak szemében a házi kiskedvenc volt, én is kifejezetten hiányoltam a gyakoribb szerepeltetését. Az elmúlt hetekben azért annyira nem rakott le fényes teljesítményt az asztalra, de továbbra is azt gondolom, hogy több játéklehetőség mellett jobban ki tudna teljesedni.  

1234371009_0.jpg

Gyenge - Sergi Roberto, Óscar Mingueza, Martin Braithwaite, Ousmane Dembele

Ezek a játékosok jelenleg valamiért nem ütik meg a csapat szintjét. Roberto gyakorlatilag minden fantáziát nélkülöz. A modern fociban a szélső hátvédek a csapat egyik legfontosabb elemei, hatalmas részt vállalnak a támadásokban, Roberto pedig ezen a poszton egyáltalán nem tud érdemben segíteni a csapatnak. Középpályán valamivel jobb, de összességében is maximum kiegészítőembernek kéne lennie. Mingueza belső hátvédként középszerű volt, de jelenleg erős számára ott a verseny, így idén jobbára a szélen találta magát. Szegény teljesen fogalmatlan ezen a poszton; érthetetlen, hogy miért rakják be újra és újra oda az edzők, nagyon gyenge a spanyol. Braithwaite nem a csapat szintje, támadásépítésben csak nagyon nehezen tud segíteni, amire most hatalmas szüksége van a Barcának. Dembele minden adottsága megvolt, hogy kiteljesedhessen, azonban a folyamatos sérülések miatt nem lehet rá számítani hosszútávon, és ezt itt most figyelembe kell venni. 

liga-fcbarcelona-2021-2022-ousmane-dembele.jpg

Azonnal el kell adni - Neto, Samuel Umtiti, Philippe Coutinho, Luuk de Jong 

Neto nem rossz vonalkapus, de a Barcelonába szükséges passzjátéka kifejezetten gyenge és eleve nincs jelenleg értelme drágán cserekapust igazolni és fenntartani, így a braziltól meg kell válni. Umtiti ideje évekkel ezelőtt lejárt a csapatban, nem véletlenül nem kap egy perc játéklehetőséget sem: érdemes lenne elgondolkodni a szerződés felbontásán, teljesen felesleges a francia a csapatban. Coutinho az elmúlt évek legnagyobb csalódása, mindent elmond róla, hogy ebbe a kurva gyenge kezdőbe sem képes beférni, a lehető leggyorsabban el kell adni. de Jong esete elég egyértelmű, azt se tudom megmondani, miért vette kölcsön a csapat, így ennek lejártával mehet is vissza Sevillába.

fcb-21-22-1327767-1635779483.png

A bejegyzés trackback címe:

https://worldoffcb.blog.hu/api/trackback/id/tr8016760484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása