worldoffcb

Fény az alagút végén - 2022 nyár összes kimenő és bejövő Barca-igazolása

Minden igazolás szubjektív értékelése

2022. szeptember 09. - world_of_fcb

Sorozatunk korábbi részei: 2016 nyár2017 nyár2018 tél2018 nyár, 2019 tél2019 nyár, 2020 tél, 2020 nyár2021 nyár, 2022 tél 

 

Vége az átigazolási szezonnak, mi pedig hagyományaink szerint szubjektíven értékeljük az összes kimenő és bejövő transzfert, majd a cikk végén a vezetőség felé fogalmazunk meg kritikát. Idén is az amerikai iskolarendszerben honos osztályzást használjuk: ez egy A-tól F-ig tartó ötfokozatú skála (E kimarad), mindegyik osztályzathoz hozzátehető egy mínusz vagy egy pluszpont. Eszerint az A- kicsivel jobb, mint a B+, ami kicsivel jobb, mint a B. A vezetőséget tízes skálán értékeljük. (1M = 1 millió euró)

 robert-lewandowski-joan-laporta.jpg

 

Érkezők

Robert Lewandowski (Bayern München) 45+5M

PT10: Egyértelműen ez a nyár legnagyobb meglepetése Barcelonában, de egész Európában is ott van az elsők között. Robert Lewandowski személyében az elmúlt évtized egyik, ha nem a legjobb befejezőcsatára érkezett meg Barcelonába, akit nyilvánvalóan nem kell bemutatni, mert egészen brutális játékos. Égető szükség volt rá, hiszen a csapat Suarez és Messi távozása óta impotenssé vált az ellenfél kapuja előtt, a rúgott gólok száma pedig bezuhant. A lengyel az a klasszis, aki egy labdaérintésből meccset képes eldönteni, így ez a probléma megoldódhat. Nyilván nem fiatal már, de az elmúkt évei olyan elképesztőek voltak, hogyha csak a felét rúgja az előző szezonban lőtt góljainak, már akkor sokkal előrébb van vele a Barcelona, mint nélküle. Ez egy világklasszis igazolás, nem olcsón, de még elfogadható áron. 

mb22: Önmagában az, hogy egy 30+os játékosért valaki ennyi pénzt kiad, elég nagy ostobaságnak tűnhet. Na most az, hogy mindezt feneketlen nagy adósságok között teszi, biztosan nem javít a megítélésen. Ugyanakkor Lewandowski esete mégis más, hiszen a lengyel az elmúlt évek egyik legmeghatározóbb csatára, és neki még 30 felett is megvan az ára. Viszont ezt az árat könnyen vissza is hozhatja, hiszen már most látszik, hogy egy nagyon komoly szereplőt sikerült vele szerződtetni, aki rengeteg figyelmet leköt az ellenfél oldalán, és életveszélyes, ha csak egy pillanatra is szabadon engedik. Luis Suárez után nem sikerült megoldani, hogy legyen egy igazi kilencesünk, ennek a történetnek pont került a végére. 

 lewandowski.jpg

Jules Koundé (Sevilla) 50+10M

PT10: Teljesen hitetlenül fogadtam az érkezését: Barca-szurkolóként egyszerűen felfoghatatlan volt, hogy a klub képes volt megszerezni a világ egyik legígéretesebb középhátvédjét. Hogy érthető legyen a kontextus: erre a posztra az elmúlt években olyan játékosokat sikerült igazolni, mint Thomas Vermaelen, Jeremy Mathieu, Jean-Clair Todibo vagy Clement Lenglet. Teljesen egyértelmű, hogy Koundé egy másik polcon van: abszolút alapember és remek statisztikákat produkált egy erős Sevillában, nem kifejezetten magas, azonban gyors és határozott, melyre nagy szüksége van a csapatnak. Már a francia válogatottban is kezd alapember lenni, azonban ott gyakran jobbhátvédet játszik, így abszolút el tudom képzelni, hogy Xavi itt is számítani fog rá. Dest távozásával és az erős középhátvéd kerettel itt könnyebben kaphat játéklehetőséget a francia. Tényleg elképesztő, hogy itt landolt, hiszen az elmúlt években inkább a Real Madriddal és a Chelseavel hozták erős kapcsolatba. Még a borsos ára se érdekel, ez az év igazolása lehet. 

mb22: Éveken át nem sikerült minőségi belsővédővel erősíteni, így Koundé leigazolása örömünnep volt. Esetében az áron nem vagyok fennakadva, elvégre a liga egyik legtehetségesebb fiatal védője, aki bizony nincs ingyen. Hosszútávú, jó befektetés lehet, és a profilja alapján tökéletesen illik Xavi elképzeléseibe: magabiztos a labdával, jól meg tudja játszani, gyors, erős, van esze mind a támadáshoz, mind a védekezéshez, és több poszton is bevethető. Én őt tartom annak az egyik igazolásnak, akivel minőségileg is előrébb tudott lépni a csapat, nem pedig csak keretmélységben. 

 kounde.jpg

Héctor Bellerín (Arsenal) ingyen

PT10: Dest távozásával nem maradt szigorúan vett jobbhátvédje a csapatnak: Roberto hivatalosan középpályásként kezdte, Araújo és Koundé pedig egyértelműen középhátvédként érzik jól magukat. Kellett tehát az utolsó nap kevés pénzért szerezni valakit, Laportáék pedig lassan sportot űznek abból, hogy ingyen elhozzák az Arsenal kegyvesztett játékosait. Pár éve oldalunk szokásos, évi igazolástervező cikkeiben gyakori név volt Bellerín, akkoriban az egyik legtehetségesebb jobbhátvéd volt, aki ráadásul a La Masíán nevelkedett. Mostanra azonban bezuhant a teljesítménye, amit az Arsenalból való kikerülése is mutat, ezt követte a sevillai kölcsönszerződés. Sajnos nem láttam meccsét a Betisben, de az elmúlt pár évét tekintve vannak bennem kétségek. Mindenesetre ingyen jött, csak egy évre, ebből nagy tragédia nem történhet, maximum nem játszik majd a spanyol. Az első pillanatokban nagyon nem tetszett ez az igazolás, de azóta sikerült megbarátkozni a gondolattal, miszerint talán lehet remény a spanyol másodvirágzására Barcelonában. 

mb22: Az akadémiáról annak idején elkerült más csapatokhoz, hiszen itt nem volt elég jó. Végül az Arsenalban kötött ki, ami annak idején nem volt elég jó. Majd kölcsönadták a Betisnek, ahol végül nem tartották meg, viszont az Arsenalba már nem volt elég jó. Kérdés, hogy egy olyan játékos esetében, akit kézről kézre adnak, felmerülhet-e logikus magyarázat arra, hogy szerződteti a klub. Egyetlen igen, hogy hiányposztra jött. Araujót és Koundét pazarlás a jobbon elégetni, Roberto se nem jó, se nem ott számol vele Xavi, úgyhogy kellett valaki. De ezen túl én sok egyéb indokot nem tudok felhozni. Persze, lehet, hogy majd varázsütésre jó lesz, meg fullra beilleszkedik és nagyot focizik, de egyelőre én ezt nem tudom elhinni. 

 bellerin.jpg

Andreas Christensen (Chelsea) ingyen

PT10: Bőven benne lehet, hogy nincs igazam, de Christensen szerintem nem jó védő. Sokszor láttam a Chelseaben, és legtöbbször szürkének vagy egyenesen erőtlennek tűnt. Ott a háromvédős rendszerben érezte jól magát, itt azért erre sokkal kevesebb lehetősége lesz. Hiába érkezett ingyen, egyszerűen nem értem az ő leigazolását, szerintem szinte az összes vetélytárs tehetségesebb játékos nála, egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy ő játsszon Koundé vagy Araújo helyett. Ha azt nézzük, hogy a tavalyi szezonban Umtiti, Lenglet és Mingueza jelenetette a keret felét ezen a poszton, akkor nyilván előrelépésről beszélünk, de egyáltalán nem biztos, hogy a dánt szívesebben látnám pályán a "kiöregedett" Pique helyett. 

mb22: Nem tudom nem megérteni a vele kapcsolatos aggályokat, viszont várnék még azzal, hogy pálcát törjek felette, hiszen miért ne válhatna be. Nem alapembernek érkezett, ez tény. Araujó, Koundé és Eric előtte vannak a sorban, vagyis küzdenie kell a játékpercekért. Ez is jót tehet neki. Vele kapcsolatosan azt érzem, hogy kockázatos lenne rögtön álláspontot felvenni, úgyhogy maradok semleges vele kapcsolatban, ami ezt egy kicsit elmozdítja, az az, hogy ingyen érkezett, és sok más opció nem volt. A többit pedig meglátjuk. 

 christensen.jpg

Raphinha (Leeds) 58+10M

PT10: Engem sokkolt ez az igazolás. Egy éve még ment a hiszti Messi távozása körül, hiszen nem volt rá elég pénz, aztán Laporta majdnem megfulladt a sok gazdasági kar aktivizálásától, hogy aztán 70 milliót csengessen ki az angol kiesőjelölt maximum harmincat érő szélsőjéért. Nem gondolom, hogy ebben a helyzetben a klubnak bárkiért is ennyi pénzt kéne kiadni, nemhogy a brazilért. Félretértés ne essék, ügyes játékos és az első meccseken ígéretesen játszott, azonban nem feltétlenül volt szükség ezen a poszton erősítésre. Dembele, Ferran, Fati, Collado, Abde és esetleg Gavi voltak a poszton, de Depayt is próbálgatta már hasonló pozícióban Xavi. Véletlenül sem állítom, hogy ne lehetne erősíteni ezen a névsoron, de nem 70 millióért, amikor a csapat többi része jóval problematikusabb volt. Nem a játékossal van bajom, hanem az árral. 

mb22: Vele kapcsolatban a legnagyobb baj az árával van. Egy értékes és tehetséges játékos, akire egy komoly csapatban még várnak a prime évei, viszont ez a 68 millió euró még mindig kicsit soknak tűnik. Igaz, nézhetjük úgy is, hogy az előző elnökség csaknem a duplájáért hozta volna el. Meg úgy is, hogy a Chelsea 78 milliós ajánlatát sikerült verni a mi 68 milliósunkkal, pedig a matematika szabályai szerint nem így kellett volna lennie. Viszont akárhogy is, ez nagyon sok pénz a jelen helyzetben, amihez megfelelő teljesítmény kell majd tőle. Egyelőre jól kezdett, azt meg kell neki hagyni, de még mindig kicsit lutri, mi lesz ebből. 

 raphinha.jpg

Franck Kessié (Milan) ingyen

PT10: Nem fogok hazudni: nagyon nem szeretem az olasz focit, ezért kifejezetten ritkán látom az ottani csapatok meccseit. Ez nyilván kihatással van a Kessiéről alkotott véleményemre is, hiszen nem láttam még akció közben. A benyomásaim vegyesek: egyrészt Paulinho és Vidal sikere megmutatta, hogy egy erősebb fizikumú, romboló box-to-box középpályásnak lehet helye a Barcelonában, ugyanakkor pont ez a kétségem is, hogy ez a csapat nem erre a játékstílusra épül. Az elmúlt másfél évtized középpályásai általában kisebb izomzattal rendelkező játékosok voltak, akik gyorsan forogtak a labdával és elsősorban a passzolási- és helyzetkialakítási szituációkban emelkedtek ki. Elég megnézni Pedrit és Gavit, az elmúlt 1-2 évben legjobban berobbanó játékosokat... Nem tudom, mennyi sikere lesz így Kessiének ebben a csapatban, mindenesetre ingyen még a padra sem rossz igazolni, márpedig nehezen tudom elképzelni, hogy az elefántcsontparti valaha is stabil kezdő lesz. Kérdőjel egyelőre ez az igazolás, de legalább nem került pénzbe. 

mb22: Eddigi karrierjéből szinte semmit nem láttam, mivel az olasz foci teljesen hidegen hagy. Kálcsózgassanak csak, nekem jó lesz a futball. Ugyan jókat lehet róla olvasni, én azért szeretem a teljesítménye alapján megítélni a játékost, nem pedig azalapján, hogy valamelyik blogger mit gondol róla. Ha csak azt vennénk, kapna is egy A+-t. Egyelőre tehát kérdéses, hogy mennyire volt jó transzfer. Fizikálisan mindenképp hozzá tud adni a csapathoz, hiszen jó erőben van, box-to-box játékosként a meccsvégi rohanásokban hasznos tud majd lenni, és adott esetben komoly fizikai tényező is lehet a pálya közepén egy-egy brusztolós meccsen. Hogy ezen túl mi a mester terve vele, azt nem tudom, hiszen ez a csapat egyelőre szarik az erőre, inkább játszani szeretne, és megfontolt, szép focival nyugodtan, dominánsan nyerni, nem kibrusztolni a győzelmeket. Nehéz elképzelni, hogy valaha is oszlopos tagja legyen a keretnek Kessié, de mindenképpen megérte ingyen elhozni. 

 kessie.jpg

Marcos Alonso (Chelsea) ingyen

PT10: Hónapok óta tudni lehetett, hogy valószínűleg érkezik a spanyol, végül az utolsó pillanatokban sikerült megszerezni. Alonso személyében a legfeleslegesebb és legérthetetlenebb igazolást köszönhetjük. Persze olyan szempontból is lehet nézni, hogy hosszú évek óta panaszkodtunk arról, mennyire nem volt Albának cseréje a keretben, most bezzeg végre igazolnak mögé valakit, erre megint elégedetlenek vagyunk. Hát, ilyen az átlag Barca-szurkoló... Viccet félretéve, Alonso tényleg teljesen feleslegesnek tűnik számomra, hiszen látszólag fordulópontnál járunk balhátvéd poszton: Alba szerepe hátrébb szorul, azonban pont nem Alonso miatt, hanem mert végre sikerült kinevelni egy tehetséges fiatalt Baldé személyében. Vele együtt már megvan a két személy erre a posztra, ezért Alonso teljesen nélkülözhető igazolásnak tűnik. Persze az is lehet, hogy Xavi előrébb számít rá majd, de őszintén nehezen tudom elképzelni, hogy ő játszana majd Dembele vagy Fati helyett. 

mb22: Miután az első hírek megjelentek, hogy na majd Marcos Alonso lesz a Barca nagy igazolása, csak röhögtem. Ezek viszont nem akartak alábbhagyni, úgyhogy a nevetéstől kicsorduló könnycseppek egyre hűvösebbé, én pedig a hírek hallatán egyre idegesebbé váltam. Majd aztán bejelentik, hogy leigazolták. Azt mondjuk még mindig nem jelentették be, hogy mi a búbánat szükség volt erre a középszerű, lassú védőre egy olyan poszton, ahol van egy gyors klasszisunk és egy még gyorsabb fiatal tehetségünk, bár igazából ezt nem is nagyon lehet megindokolni. Addig oké, hogy Laportának a Valladolid meccsen látott monoklijának keletkezésekor kisebb agyrázkódása lehetett, és nem tudott józanul gondolkodni, de hogy mindenkinek, aki ezért az üzletért a mi oldalunkon felel, azt nehéz elhinni. Rég láttam ennyire értelmetlen és fájóan felesleges igazolást. 

 alonso_1.jpg

 

Távozók

Pierre-Emerick Aubameyang (Chelsea) 12M

PT10: Messi és Suarez (illetve esetleg Griezmann) távozása óta a csapat legsokkolóbb része a támadósor volt, mely elképesztően impotensül nézett ki, és úgy is viselkedett. Aztán 2022-ben elképesztő sebességű és minőségű ráncfelvarrás történt: Ferran, Aubameyang, Raphinha és Lewandowski is a klubnál találták magukat, mindezt fél éven belül. Azért ez egy nagyon erős névsor, többnyire már ismert, neves játékosokkal. Mindez kiegészült  Depayjal, Fatival és Dembelével, akik szintén letettek egyet s mást az asztalra. A végeredmény: egy brutális névsor, a meccsek során elképesztő, Manchester Cityt idéző kispaddal. Várható volt, hogy ez csak a nyári meccseken lesz látható, és végül Aubameyang távozott a névsorból. Nagyon méltatlan a helyzete, nem ezt érdemelte ez a félév után. Depay és ő is tűzoltásnak érkezett, akik a Barca elmúlt tíz évének csúcsán nem fértek volna be a kezdőbe, azonban az adott szituációban egyértelmű kezdők (és sztárjátékosok?) lettek a csapatban. Amíg azonban Depay korlátait egyértelműen láthattuk, addig a gaboni csatár világosan megmutatta, hogy egy polccal feljebb helyezkedik a hollandnál, és bizony bőven megérdemelne legalább még egy évet ennél a klubnál. A vezetőség sajnos nem így látta. Pénzt lehetett keresni a gabonival, ebből a szempontból érthető az eladása, azonban ez teljesen igaz lenne Depayra is, és ez a 12 millió euró azért nem akkora összeg: ennél többért lehetetett volna értékesíteni a fiatalabb, de gyengébb képességű hollandot. Aubameyang túl jó ahhoz, hogy padozzon, ezért remélem, hogy a Chelseaben kezdő lesz, de ha a Barca érdekeit nézem, akkor abszolút nem értem, hogy miért tőle váltak meg, ráadaásul ilyen kevés pénzért. 

mb22: Egyáltalán nem tudom megérteni, mi szólt amellett, hogy őt, és ne Memphist adják el. Az nyilvánvaló volt, hogy valakit el kell adni, hiszen nagyon túltelített lett a csatárposzt, azonban ez rossz döntés volt. Persze, ez már így alakult, nem Memphis tehet róla, nem is rajta akarjuk elverni, de mégis, tök nagy baromság. Auba fél szezon alatt nagyon sokat segített a klubnak, nem mellesleg társ-gólkirály lett. Kifejezetten gyorsan megértette, mi a dolga, és jól végezte azt. Persze idén kevesebb szóhoz jutott volna, hiszen korábbi dortmundi csapattársa értelemszerűen az első csatáropció, ugyanakkor a sebessége, a technikai képzettsége még mindig komoly előnyt adhatott volna, ha mondjuk fél órákra beugrik a leharcolt és fáradt védelmek ellen. A teljesítményéért és az odaadásáért mindenesetre hálás vagyok. Nehéz időkben érkezett egy olyan klubhoz, amely a többség számára kevéssé volt vonzó, és bár benne volt a levegőben, hogy eladják fél év alatt, mégis rendesen dolgozott, és megharcolt a helyéért. Nem kellett volna eladni. 

 aubameyang.jpg

Dani Alves (Pumas UNAM) ingyen

PT10: Év elején nem gondoltam volna, hogy egy 39 éves Dani Alvest fogok visszasírni nyáron, de ez is megtörtént. Kapott egy egyszeri lehetőséget, hogy újból bizonyítson, és szerintem sikerült élnie vele. Nyilván nem egy, a karriere csúcsán lévő Alvest kaptunk, de egy korához képest remek állapotban lévő, élfutballt még mindig játszani képes játékosról beszélhetünk, aki lefocizta a fiatal Destet a posztján. Gyakorlatilag ingyen játszott, ezért a bérproblémákkal küzdő csapat terhére sem járt, karaktere pedig sokat segített az öltözőben. Mindezek mellett számomra érthetetlen, hogy miért nem kaphatott még egy évet, akár tartalékként. Még ha világklasszis vetélytársa lenne a posztján, akkor azt mondanám, értem távozását, de ettől borzasztóan messze vagyunk. Destet is kirakta a vezetőség, Bellerín hatalmas kérdőjel, Roberto pedig még mindig gyakran középpályásként van beszámolva. Nem értem, mellettük hogy nem fért el Alves, akár évi tíz meccsre is. A maradéknál pedig az oldalvonalon bohóckodhatna, ezzel is oldva a hangulatot. Nem így történt, nagy kár érte. 

mb22: Első távozása óta a jobb bekk posztja nagyon gyenge pont volt a csapatban. Roberto értelemszerűen nem tudott ott jó teljesítményt nyújtani, hiszen nem az volt a posztja, majd aztán Semedo és Dest is elbukott - igaz, nekik ez volt a posztjuk. Így Dani Alves távozására az egyetlen megoldás Dani Alves érkezése volt. Bár ez leginkább a csapatmorálnak tett jót, hiszen 39 évesen már nem tudta ugyanazt hozni, mint 8-10 évvel ezelőtt, mégis meghatározó személyiség volt, akit érdemes lett volna megtartani. Nem csak ezért, hanem a rutinossága miatt is, ami igen nagy előny lehet egyes helyzetekben. Sokáig úgy állt, hogy nem is lesz helyette senki, végül Bellerínt szerződtette a klub, és bár személy szerint ettől nem nagyon tudok hanyatt vágódni, legalább annyit sikerült elérni, hogy nem mindig Araujót/Koundét csesztetik a jobbszélen, vagyis lett egy helyettese Alvesnek - ettől azonban nem lesz érthetőbb, hogy miért nem adtak neki még egy egyéves szerződést (főleg annak ismeretében, hogy elvileg eddig is közel ingyen játszott a csapatban, tehát nem lett volna komoly anyagi teher). 

alves_1.jpg

Clément Lenglet (Tottenham) kölcsön

PT10: Szép lassan eljött ennek is az ideje, pedig nem kezdett rosszul a francia. Első idényében kifejezetten elégedettek voltak vele a szurkolók és a klub is, később azonban szép fokozatosan leépült a teljesítménye. Garcia érkeztével és Araújo előretörétésvel először a kezdő közeléből szorult ki, majd szép lassan negyedik számú ember lett belőle. Télen VB, Lenglet-nak pedig lehet esélye bekerülni a francia keretbe, ehhez viszont játszania kell. A Tottenham jó választásnak és megfelelő szintnek tűnik számára. Mivel láttuk már jól játszani, ezért jogosnak gondolom, hogy nincs vásárlási opció: bízok benne, hogy jó szezont fog futni Angliában, és jövő nyáron újra ki lehet próbálni a franciát a klubnál. 

mb22: Nem mondom, hogy nem lepett meg a Spurs érdeklődése Lenglet iránt, hiszen ő sem mutatott sokat az elmúlt két esztendőben. Viszont benne még mindig megvan annak a lehetősége, hogy egy év bizalom helyrerakja, és úgy tér vissza, hogy ismét alkalmas a játékra, így ez egy kifejezetten jó kölcsönmegállapodás. Érte egy kicsit jobban vérezne a szívem, mert igaz, hogy nem nyújtott sokat az elmúlt időszakban, de közel nem okozott akkora fejtörést a klubnak, mint Umtiti. 

lenglet.jpg

Rey Manaj (Watford) ingyen

PT10: Az albán egy remek példa a Bartomeu-vezetés eszetlenségeire. A B csapatba vásárolták (!) 700 ezer euróért (!) 23 évesen (!!!), hogy majd csak jó lesz valamire. Nem lett. A második csapatnál rendesen rúgta a gólokat, ezért pár meccsre leülhetetett a padra a ligában, azonban pályáralépni csak barátságos meccsen sikerült neki a nagyoknál tavaly nyáron. Végül az átigazolási szezon utolsó napján elpasszolták a bűnrossz olasz Speziának, ahol egy év alatt öt gólt rámolt be, ez elég volt most egy Championship-szerződéshez. Manaj teljesen felesleges igazolás volt, Laportáék pedig jó munkát végeztek idén ezen játékosok kigyomlálásában. 

mb22: Az a gond a Barca B-vel, hogy két osztállyal van a Barca alatt. Így ha valaki ki is növi, nem biztos, hogy elég a Barcához, ha valaki pedig nem növi ki, az biztosan nem lesz elég a La Ligába. Manaj nem nőtte ki. Ha kinőtte volna, akkor kapott volna perceket a felnőttben. Ehelyett kicsiben, de rámutatott, hogy Bartomeuék hol tartottak sportszakmailag: rúghatott a grundon két gólt, fizettek érte 700.000 eurót, kiderült, hogy nem lesz ide elég jó, majd anélkül, hogy tétmeccsen a partvonalat érintette volna a stoplijával, ingyen távozik. Laportáék üzenete ezzel világos: aki nem üti meg ezt a szintet, azt ha kell, akkor ingyen, de el fogják küldeni, és ez nem lesz nekik arcvesztés. 


manaj.jpg

Óscar Mingueza (Celta Vigo) 3M + jövőbeni eladási ár 50%-a

PT10: Hasonló körülmények között robbant be, mint anno Fati: olyan sok volt a sérült egy adott poszton, hogy az aktuális edzőnek már a tartalékban kellett turkálnia. A kiválasztott fiatal hirtelen egész jól bemutatkozott be, így hetekre megragadt a nagycsapatnál, a sérültek felépülése után pedig már végleg velük maradhatott. Mingueza számomra sosem tűnt nagy tehetségnek, szép csöndben elvégezte a minimumfeladatát, de egyébként semmi pluszt nem adott hozzá. Belső védőként átlagos teljesítményt nyújtott, azonban Xavi valamilyen érthetetlen okból jobbhátvédként kezdte játszatni, ami már az első meccstől látszott, hogy rossz ötlet. Teljesen ugyanaz a szituáció volt, mint amit most szegény Araújonak kell átélnie. Egy ennyire magas játékos egyszerűen nem képes azon a posztron jól helytállni. Minguezára simán rávezették a labdát, majd átmentek rajta, mint kés a vajon. Ha utolérte az ellenfelet, boldog volt, ha nem, akkor lerántotta. Egyszerűen rossz volt nézni. Nincs mese, nem Barca-szint, mindenképp távoznia kellett idén; kérdés, hogy lehetett-e volna többet kérni érte. 

mb22: Géza bár odatette magát, az az elejétől látszott, hogy belőle soha nem lesz egy Puyol. Hamar kijött, hogy korlátozottak a képességei, és így hiába ad 200%-ot, ez nem egy haveri sörfoci, itt sajnos ez nem elegendő. Arra megvan benne a potenciál, hogy a LaLigában egy jó védő legyen, de hogy ezen kívül valaha is nevet szerezzen magának, azt nehéz elképzelni. Ha az ő karrierútjára gondolok, Marc Bartraé jut eszembe, valahogy ezt tudom neki prognosztizálni. 

 mingueza.jpg

Moussa Wagué (HNK Gorica) ingyen

PT10: Nehéz megmondani, hogy mi lett volna, ha... Főleg, hogy a "ha" attól "ha", hogy(ha) "ha". Haha. Kósa Lajos-magasságokból leereszkedvén tényleg érdekes belegondolni, hogy vajon vihette volna valamire Wagué a Barcában, ha nem szerez egy nagyon súlyos sérülést görögországi kölcsönszerződésse közepén. Azt gondolom egyébként, hogy hiába hiányposzt a jobbhátvéd, mégsem a szenegáli lett volna a megoldás. Miután megsérült, kimaradt másfél év, amikor egy meccset sem játszott, ezután pedig rögtön megvált tőle a klub. Kicsit szomorú, hogy ennyire nevenincs csapat lett a végállomás, de valahol el kell kezdeni újraépíteni ezt a karriert. 

mb22: Ha a játékos érdekeit nézzük, akkor ez mindenképpen jó döntésnek bizonyul, hiszen egy névtelen csapatnál sztár lehet, és visszaépítheti magát azután, hogy borzalmasan sokat kihagyott egy komoly sérülés miatt. Sajnos a sport világában ezek benne vannak. Az egyetlen, amit kívánni tudok neki, az az, hogy okosan managelje a karrierjét, és szépen építse vissza magát. Ebből a szempontból is helyesen döntött, hiszen aligha kapott volna elég lehetőséget a felnőtteknél. 

 wague.jpg

Riqui Puig (LA Galaxy) ingyen + visszavásárlási opció (?M)

PT10: A srác, akiből semmi se lett... Furcsa belegondolni, hogy már 3-4 év telt el, mióta felbukkant ez az apró, életvidám kisfiú a csapat házatáján. Először csak pletykákat lehetett hallani, hogy van ez a Puig nevű srác az akadémián, aki elképesztően tehetséges, a következő Xavi lehet, stb... Aztán fel-felbukkant a első csapat edzésein, majd kapott egy-két meccset is, és mindenkit lenyűgözött. Kis termete ellenére fantasztikusan fedezte a labdát, remek passzokat osztott ki és csak úgy áradt belőle a lelkesedés egy gyakran befásult csapat közepén, ezt a pozitív hangulatot a szurkolók is átvették tőle. Talán emiatt lett ekkora kedvenc pár éve, és ez az oka, hogy ő lett a csapat egyik legellentmondásosabb figurája a szurkolók körében az elmúlt két évben. Puig egyre több játéklehetőséget kapott, azonban egy ponton ez megakadt: a kezdőbe sose tudott beférni, és hirtelen a csapatba is egyre kevésbé. Több külön edző alatt is végigpadozta a szezont, gyakran a keretbe se fért be. Közben a felnőtt csapat hiavatalos tagja lett, megkapta Xavi volt mezszámát, de teljesítményében egyre kevesebb köszönet volt. Érdekes megfigyelés tárgya volt, ahogy a különböző véleményeket képviselő szurkolók egymásnak feszültek a neten: a Puig-t istenítő drukkerek folyamatosan az adott korszak edzőjét szidták a spanyol játékos kihagyása miatt, az ellenoldal pedig a heves vita során a játékosra panaszkodott; a "túlértékelt" és az "alibijátékos" szavak gyakori szereplők voltak. Sajnos most már nem fogjuk tudni eldönteni, hogy kinek volt igaza. Puig bemutatkozása időszakában hatalmas tehetségnek tűnt, azonban olyan keveset játszott, ami ebben a korban nem megengedhető, így szép lassan leszürkült egy átlag kiscsapat játékosteljesítményére. Többszöri kérésre se volt hajlandó kölcsönbe menni, ami egyfelől dicsérendő, kompetitív hozzáállás, más részről ugyanakkor karrierromboló makacsság. Már ebből az egy mondatból is látszik a játékos ellentmondásossága, ami végül ahhoz vezetett, hogy 23 évesen otthagyta Európát. Rendkívül szomorú, hogy végül ennyi volt benne, de Pedri és Gavi berobbanása egy új minőséget képvisel a középpályán, amit Puig már sose fog tudni megugrani. A klub szemszögéből jó döntés volt megválni tőle, azonban a jelenlegi gazdasági helyzetben luxusnak érzem, hogy őt ingyen elengedték. 

mb22: Korábban is illettem a tékozló fiú kifejezéssel, és ezt most is megteszem. Szomorú látni, hogy a La Masia korszakos tehetsége ilyen szinten baszta el azt az istenadta lehetőséget, ami kínálkozott neki. Tippelgetni lehet csak, hogy mi is történt, az én pénzem azon pihen, hogy fejébe szállt az, hogy fiatalon a nagycsapathoz került. Az mindenesetre beszédes, hogy a USA-ból akadt az egyedüli kérője egy olyan srácnak, aki 2019 nyarán mindenkinek leverte a kalapot a fejéről, akkora bemutatkozást tolt. Láthattuk Pedri, vagy Gavi példáján, hogy egy fiatal játékosnak 300%-ot kell adnia az elején, ha helyet akar magának a csapatban, ez Puigban nem volt meg a jelek szerint. Szomorú, viszont ezzel magának nagyobbat ártott, mint a Barcának. Én meg csak egyszerűen nem értem, hogy mi szükség volt erre. 

 puig.jpg

Francisco Trincao (Sporting Lisszabon) kölcsön (3M) + vásárlási opció (7M)

PT10: Bár még mindig csak 22 éves, lassan kimondhatjuk: flop volt a portugál. Most már rendkívül soknak tűnő, 30 millió euróért vette meg a Bartomeu-vezetés. Az első évében általában 5 perceket kapott, a második szezonban szintén csere volt, csak éppen a Wolves-ban. Három gólt tudott összekanalazni egész szezonban, ezek után nem volt kérdés, hogy idén sem marad a Barcánál. Az elég szomorú, hogy ennyivel gyengébb bajnokságba került, de legalább remélhetőleg a kezdőben próbálhatja ki magát ősszel a BL-ben. Portugál játékos lévén hazaigazolt, így nehezebb elképzelni számomra, hogy ezek után még visszajönne Spanyolországba. A vásárlási opció értékét nézve könnyen látható, hogy harmadát kapná csak vissza a Barca annak az árnak, amennyit befektetett a játékosba, ez nyilván nem fényes arány. Azonban most nem a két évvel ezelőtti transzfert kell értékelni, önmagában nézve pedig ez a mostani egy racionális lépés elég kicsi árcédulával. 

mb22: Legyünk őszinték, per pillanat sehova nem fért volna be, így ez egy jó opciónak tűnik. Ő játszik, mi kapunk érte pénzt, plusz nemcsak koptatja itt a padot. Igazság szerint nem tudta letenni a névjegyét a Barcánál eltöltött egy éve alatt annyira sem, hogy azt mondjuk rá, érdemes vele próbálkozni. A vetélytársai kirobbanó formában futballoznak, értelmetlen lett volna bármilyen okból is megtartani. 

 trincao.jpg

Álex Collado (Elche) kölcsön

PT10: Rendesen megszívta a tavalyi regisztrációval és a fél év kihagyással, mely után a Granadával esett ki az élvonalból. Nehéz lenne azt állítani, hogy sikeres év van mögötte, ugyanakkor még mindig van remény vele kapcsolatban. Egyre inkább körvonalazódik, hogy valószínűleg nem lesz keresnivalója Barcelonában, de ezt még mindig nem lehet egyértelműen kijelenteni, amíg nem láttuk egy teljes évet játszani egy másik élvonalbeli csapatban. Erre viszont eddig nem került sor, hiszen a Barca B csapatkapitányaként meghiúsult tavalyi kölcsönszerződése után fél évet pihent, majd ezután kellett újra elkezdenie játszani, innen pedig nehéz jó formába lendülni. Most meglesz a lehetősége erre az Elchében, aminek hasonló céljai vannak, mint a tavalyi Granadának, bár az egy sokkal fantáziadúsabb és szórakoztatóbb csapat volt Collado mostani klubjánál. Reméljük a legjobbakat, viszont egy esetleges újabb középszerű szezon után jövő nyáron már végleg meg kell válni tőle. 

mb22: Továbbra is sajnálom a srácot, mert ahogyan Gavi berobbant tavaly, ugyanúgy Colladonak is meglehetett volna a lehetősége, csak a pénzügyi szarakodás végül ezt nem tette lehetővé. Ez a jelenlegi keret túl erős és mély ahhoz, hogy kellő mennyiségű játékidőt kapjon, így a sima kölcsön talán a legjobb opció arra, hogy visszahozza magát. Bár ezúttal igazán megpróbálhatták volna - akár más bajnokság - olyan csapatának kölcsönadni, aki 1) megérdemli, hogy élvonalbeli csapat legyen, 2) nemzetközi porondon is érintett. Zavar, hogy miatta követnem kell az Elche meccseit, nekik viszont megtiszteltetés, hogy végre egy olyan játékosuk is van, aki nem egy szürke névtelen senki. 

 collado_1.jpg

Neto (Bournemouth) ingyen

PT10: Az elmúlt évek egyik legfeleslegesebb igazolása volt, ami azért nagy szó, mert legyünk őszinték: elég nagy a verseny etéren Barcelonában. Cillessen távozása után a Bartomeu-vezetés továbbra se bízott a saját nevelésű, fiatal kapusokban, ezért méregdrága fizetésért hoztak padozni egy rutinos játékost, ő lett Neto. Három év alatt 21 meccset kapott, ez borzasztóan kevés, arra sem volt jó, hogy kiderüljön, tulajdonképp mit tud. Laportának sikerült felismernie, hogy ebben a gazdasági helyzetben a cserekapus az a poszt a keretben, ami a leginkább nélkülözhető. Ez különösen igaz akkor, ha mindenki tudja, hogy ter Stegen fog játszani egész évben, mellette pedig rendelkezik a Barca tehetséges fiatalokkal. Neto távozása már régi kívánságom volt, és általában problémásnak tartom ingyen elengedni a játékosokat, de ebben az esetben a magas fizetés miatt még így is megérte. 

mb22: Eleve teljesen érthetetlen volt, hogy miért igazoltunk le egy jó kapust Stegen mögé, hogy aztán két év padozással leépítse magát. Ter Stegen nem az az ember, akit megszorongathatnak, vagy akinek esetleg veszélyben lehet a posztja, hiszen akárhogy is nézzük, a LaLiga egyik legjobb kapusa. Netonak így gyakorlatilag semmi nem maradt, csak 1-2 kupameccs, meg néhány bajnoki, amikor a német hiányzott. Annak meg nincs értelme, hogy a padot koptassa egy valag pénzért. Bár az, hogy ingyen ment el, kicsit extrém, de még így sem gondolom rossz üzletnek. 

 neto.jpg

Nico Gonzalez (Valencia) kölcsön

PT10: Erős a felhozatal a középpályán, ezért érthető, hogy az ideiglenes távozás mellett döntött, bármennyire is fáj ez nekem. Gavival egyidőben bukkant fel tavaly a csapatnál, és nyilván nem tudott olyan látványosan kezdeni, mint fiatalabb honfitársa, de ő is ígéretesen mutatkozott be a szezon első felében, a másodikban viszont kicsit beleszürkült a mezőnybe. Személy szerint szívesebben látnám őt a csapatban Kessié helyett, de a jelenlegi helyzetet figyelembevéve ez egy kiváló döntés volt részéről. Gyakran gyengébb spanyol csapatokba távoznak a Barca játékosai, azonban Niconak a Valenciával sikerült egy feljebb jegyzett csapatot választani, ami azért még pont nem annyira erős, hogy komoly veszélyben legyenek a játékpercei. Összességében ez egy jó döntés volt, még ha sajnálom is a spanyol távozását. 

mb22: Nico az a srác, aki ígéretes kezdés után felvette a szürke dokkmunkás jelmezt, és szép lassan kijátszotta magát a csapatból. Korántsem tudta a megfelelő kreativitást és aktivitást a pályára tenni, és őszintén - bár én csíp(t)em - annyira nem is halt meg a pályán a lehetőségért. Ez pedig a fiatal játékosoknál nem jó recept. A Valenciában megkaphatja azt a lehetőséget, amire itt aligha számíthat, plusz mivel nincs vételi opció, mindenképpen lesz egy második esélye megmutatni, mire jó. 

 nico_1.jpg

Samuel Umtiti (Lecce) kölcsön

PT10: Egy átlagos Barca-szurkoló valószínűleg semmire sem várt olyan régóta (na jó, a BL-győzelmet leszámítva...), mint Umtiti távozására. Kezdetben még 30-40 milliós összegről és egy BL-csapatról álmodoztunk, aztán az évek során szép lassan az elvárások is lejjebb zuhantak. Mostanra eljutottunk oda, hogy kölcsön, olasz kiesőjelölt, nincs vásárlási opció és a fizetést is a Barca állja. És mégis örülölünk ennek. Miért? Umtiti kálváriája kereken négy éve tart, és borzasztóan belefáradtunk az egész szituációba. Rendkívül magas fizetés évi pár meccsért cserében, értékelhetetlen teljesítmények, cirkusz a szerződések körül és makacsság a távozás terén. Hosszú a lista Umtiti VB-aranyéreme óta, amiért mindenki ki akarta tenni a klubból. Szép dolog a VB-győzelem, de ezzel beáldozta a klubkarrierét, amit továbbá nem a Barcában fog eltölteni. Egyelőre nem sikerült végleg megszabadulni tőle, de még mindig jobb úgy fizetni a bérét, hogy közben játszik valahol. Remélhetőleg elfogadható szezonja lesz, mely végén felfigyel rá valamilyen csapat és végleg elviszi. Addig meg irány Lecce és a minőségi olasz futball... 

mb22: Ha az csoda volt, hogy sikerült az irdatlan fizetését lecsökkenteni, akkor erre már nehéz szavakat találni. Olyan szinten elkeserítő volt nézni, hogy éveken át lófasz sem volt a teljesítménye, és senki nem tudott vele mit kezdeni, hogy én csak ezért az üzletért valami kitüntetést adnék Alemanynak, de egy +10%-os béremelést mindenképpen. Durva, hogy így fel tudott dobni egy alapvetően nagyon szar megállapodás, és mennyire kontextus kérdése, hogy egy kiesőjelölt csapatnak opció nélkül, és a teljes fizetését átvállalva kölcsönadást hogyan értékel a nagyközönség. 

 umtiti.jpg

Ez Abde (Osasuna) kölcsön

PT10: Ez egy rendkívül egyszerű helyzet és egy könnyen értékelhető transzfer. Abde tehetséges, ígéretes jeleket mutatott előző szezonban, amikor lehetőséget kapott. Egyértelműen érződik rajta, hogy kinőtte a spanyol harmadosztály szintjét. Ugyanakkor azt is be kell látni, hogy jelenleg olyan erős a csapat kerete szélső posztokon, hogy az ilyen fiatalok (Collado is idetartozik) egyszerűen nem férnek be. Persze megpróbálhatna itt maradni és élni azzal a minimális lehetőséggel, ami adódna neki, de ahogy Puig esetében is láthattuk, ez rendkívül kockázatos és általában nem kifizetődő. Az Osasuna egy egész pofás kis csapat, ahol lehetősége lesz kibontakozni, jövő nyáron pedig remélhetőleg sok játékperccel a lábában fog visszatérni a klubhoz. 

mb22: Annak idején a sok sérült miatt került fel elsősorban, viszont azt bebizonyította, hogy kinőtte a C ligát. A Barca felnőtthöz ugyan nem volt elég az, amit mutatott, viszont a LaLigához elég lesz. Sportszakmailag helyesen döntött, amikor az itt maradás és a morzsák csipegetése helyett inkább azt választotta, hogy eligazol egy kisebb csapathoz, és több játéklehetőség mellett kiépíti önmagát. Az más kérdés, hogy akikkel versenyeznie kell a Barcában, azok szintén fiatal vitézek, és remélhetőleg még sokáig szórakoztatnak minket, vagyis akkor sem lesz könnyű dolga, ha visszatér, viszont nagy tehetség, így kár lenne elpazarolni. 

 abde.jpg

Martin Braithwaite (Espanyol) ingyen

PT10: Szegényből nagy mém lett, de már az érkezése is teljesen káosszerű volt. 2020 februárjában érkezett soron kívül, amikor a Liga engedélyt adott a Bartomeu-vezetésnek igazolni a hónapokra kidőlt Dembele helyére. Az akkori vezetőség teljesen dilettáns módon kicsengetett a dánért 18 millió eurót úgy, hogy messze nem ő volt a legjobb elérhető játékos akkoriban. Slusszpoén, hogy ezzel a lépéssel sikerült kiejteni a Leganest, akiknek már nem engedélyezte a liga, hogy pótolják legjobb játékosukat. Bré aztán semmit nem játszott első félévében, majd a másodikban egész jó időszakai is voltak, amikor gólokat tudott lőni a csapatban. Az utolsó szezont majdnem teljesen kihagyta sérülés miatt. És nagyjából eddig lehet írni róla anélkül, hogy elkezdenénk ecsetelni, mennyire nem illett ebbe a csapatba a dán. Egyszerűen nem az a szint: a labdát még úgy-ahogy megtartotta, viszont a sokpasszos játék egyáltalán nem illett hozzá. Teljesen jó döntés Laportáéktól, hogy kitakarítják a felesleget, nagy kérdés, hogy lehetett volna-e pénzt kapni a dánért. 

mb22: Rég nem láttam a Barcánál olyan igazolást, aki ennyivel alulmúlta az itteni színvonalat (talán szeretett Douglasunk volt az utolsó ilyen, még 2014-ből, természetesen az is a Bartomeu-direktíva alatt). Persze ő sohasem mondta, hogy Barca szintű focista, és soha nem könyörgött senkinek, hogy idehozza. Érthető, hogy maradni akart, mert neki a karriercsúcsot az jelenti, hogy itt lehet, de ez nem az a biznisz, ahol az ilyenek elférnek. Esetében nem tudok azon sajnálkozni, hogy nem fizettek érte, hiszen józan embertől ilyen nem elvárható. Évek óta lógott ez a levegőben (nagyjából az ideérkeztét követő nyár óta), úgyhogy ez letudva. Azon mondjuk még egy ideig röhögni fogok, hogy valaki vele akarta pótolni a Suárez-Dembelé párost. 

braithwaite_1.jpg

Sergino Dest (Milan) kölcsön + vásárlási opció (20M)

PT10: Nagyon ígéretes igazolásnak tűnt; jól emlékszem, mennyire dicsértem, de utólag bőven túlzó volt a lelkesedésem. Az első szezonokra mindig bemelegítésként tekintek, aztán a második-harmadik év a vízválasztó számomra. Dest pedig rendesen megbukott ezeken a próbákon. Második barcelonai szezonja jóval gyengébbre sikerült az elsőnél, meggyőződésem, hogyha Roberto nem lett volna végig sérült , akkor sokkal kevesebb lehetőséget kapott volna az amerikai. Xavi érkezése után nem sokkal már arról lehetett híreket hallani, hogy a spanyol edző szerint Dest nem érti a pozíciós játékot, és rengeteget kell még fejlődnie. Aztán a szezon végén dicsérte játékosát, azonban most az előszezon után teljesen kimeszelte a keretből. A pályán tényszerűen meglehetősen gyenge védekezést és a támadások segítésének teljes hiányát láthattuk tőle, Dest a csapat egyik leggyengébb láncszeme volt. Teljesen logikus lépés kölcsönadni, hátha egy másik csapatban összekapja magát. A Milan egy megfelelő választásnak tűnik, a 20 milliós vételi opció pedig garantálja, hogy alig bukik rajta a klub (21 millióért vette a Barca anno), ami Dest elmúlt két évét látva kifejezetten jó üzlet. 

mb22: Személy szerint egyfelől azt éreztem, hogy nincs ezen a szinten, másfelől azt, hogy nem is feltétlen akar ezen a szinten lenni. Az ígéretes első szezonja után lehozott egy nagyon szar másodikat, és Dani Alves szinte az első pillanattól előtte volt a rangsorban, még akkor is, ha éppen bevethető volt az amerikai. Fiatal még, így bármi lehet belőle, de ahhoz jelentősen többet kell mutatnia a pályán. Ha ezt a Milannal meg tudja csinálni, és mégsem veszik meg, aztán visszajön, majd itt legendává válik, akkor tévedtem vele kapcsolatban. Legyen így. 

 dest.jpg

Miralem Pjanic (Sharjah FC) ingyen

PT10: Nehéz kételkedni azokban az értesülésekben, miszerint a Pjanic-Arthur "csere" egyáltalán nem sportszakmai, sokkal inkább számviteli indokok miatt született meg 2020-ban a Barcelona és a Juventus között. A végeredmény mindkét csapat és játékos számára borzasztó volt. Pjanicra egyáltalán nem volt szükség, Arthur pedig egy meglehetősen rossz csapatba került, ahol nem tudott kibontakozni. A bosnyáékért kicsengetett 60 milliót a Barca sose fogja visszakapni, ez már 2020-ban is látszott; azonban akkor még úgy gondoltam, hogy ennél azért többet fogjuk látni a pályán a játékost. Hát, nem így lett. Első szezonjában alig volt pályán, a másodikban pedig már ment is Törökországba, ahol azért nem feltétlenül volt szem előtt. Most, a harmadik szezonra visszatért, Xavi elvileg számolt vele, gyakorlatilag viszont egy percet sem adott neki, így nem meglepő, hogy a bosnyák végül lelépett. Az már eddig is érződött rajta, hogy nem feltétlenül vannak nagy elvárásai a karrierje maradékát nézve, "válaszott" csapata pedig végképp bebizonyítja ezt. "Épülő-szépülő gazdag ország, biztos jó a fizu, a csapat egész jónak számít a bajnokságban, a feleségem meg majd eldugom a lakásban, nehogy valakinek problémája legyen a létezésével". Tényleg csak gratulálni lehet Bartomeuéknak a 2020-as transzferért: ennyi pénzből a City idén megvette Erling Haalandot. Pjanic volt olyan kegyes, hogy lemondott a Bartomeu által kiosztott brutális fizetésének maradékáról, cserében Laporta ingyen futni hagyta. Végeredményként a Barca az igazolási összegeket nézve a teljes értéket bukta el, fizetéssel viszont jó pár milliót megspórolt (ez se rajtuk múlott), Pjanic pedig szépen eltűnik a süllyesztőben. Szép kis történet. 

mb22: Nem az ő hibája volt, de talán senki nem nagyon szerette az itt töltött évei alatt. 2020-ban Arthur már belopta magát a szívünkbe, majd Bartomeuék gazdasági okokból eladták a Juvénak, és kapták cserébe Pjanicot. Ez már akkor is egy borzasztó és védhetetlen üzlet volt, de később mindkét játékos meg is szívta: Arthur rosszul szerepelt, Pjanic meg szinte semmit. De persze nem is igazán kellett ide, szóval ebben sok meglepő aligha volt. Koeman előszeretettel mellőzte, és végül a Besiktasnál kötött ki a bosnyák. Xavi sem számolt vele komolyabban, a tétmeccsek közül mindegyiken csak a padon kapott helyet. Az elnökség takarító munkája pedig őt is elérte. Persze lehet azon gondolkodni, mi lett volna, ha 5 évvel korábban szerződtetik, hova jutott volna, mi lett volna, ha Busi helyett lehetőséget kap. Viszont az semmiképp nem lehet vita tárgya, hogy ebbe a csapatba nem volt helye. Az ingyen távozása annak fényében nem jó üzlet, hogy nem volt olcsó, és így bukott rajta a klub, viszont egy gonddal kevesebb. 

 pjanic.jpg

Vezetőség

PT10: Egyik évben sem egyszerű egyben értékelni egy teljes nyár munkáját, idén azonban különösen ellentmondásos gondolataim vannak. Nézzük meg a tényeket! Érkezők terén remekül teljesítettek Laportáék: Lewandwoski megszerzése önmagában elképesztő fegyvertény, de számomra legalább ekkora értéke van Koundé érkezésének is. Ezzel a kettő igazolással sikerült érdemi minőséget önteni a csapatba olyan posztokon, melyekkel a legnagyobb probléma volt az elmúlt 1-2 évben. Raphinha leigazolását sokallom, a jelenlegi pénzügyi helyzetben szerintem nem ilyen transzfereket kellene megkötni. A drága érkezők melett ugyanakkor megmaradt a gazdasághatékony igazoláspolitika is, hiszen négy, tapasztalt játékost sikerült megszerezni teljesen ingyen. Az elmúlt években sokszor kifejtettük, hogy pénz nélkül csak ritkán lehet igazán jó fogásokat találni, és azért ez most is igaz. Elképzelhetetlennek tartom, hogy Kessié vagy Christensen meghatározó tagja legyen a csapatnak, Bellerín is hatalmas kérdőjel, Alonso pedig egyenesen a felesleges igazolás mintapéldája. A négy ingyen jött játékos nem lesz klasszisa a csapatnak, azonban kiegészítő emberként sokat tudnak majd hozzátenni a csapat teljesítményéhez. Melletük hiányolom akár egy ifista felhozását, szerintem hárman is megérdemelték volna: Pena, Balde és Gavi már bőven az első keret szintjét hozzák. Elképesztő mozgás volt a távozók terén, ahol bár a vezetőség nem tudott sok pénzt beszedni, viszont sikerült kigyomlálniuk az összes olyan játékost, akik nem képviselnek valós értéket, azonban a fizetésük feleslegesen fogyasztja a klubkasszát. Neto, Umtiti, Wagué, Puig, Braithwaite, Mingueza és Manaj távozása remek fejlemény, mellettük pedig sikerült pár jónak tűnő kölcsönszerződést is megkötni (Dest, Lenglet, Nico). Alves és Aubameyang távozása fájó pont számomra, Depay maradását pedig nem értem. Összességében egy remek keret állt össze erre a szezonra, azonban kérdés, hogy milyen áron. Messi távozása és a hajszálon múlott gazdasági csőd után egy évvel a Laporta-vezetés úgy döntött, hogy minden áron felhúzza a keretet. Még mindig nehéz gazdasági helyzet közepette sikerült eltapsolni kb. 160 millió eurót, ezzel a klub megint ott virít a legtöbbet költő egyesületek között a világon. Elég aránytalannak tűnik, és ezért sokat feláldozott a klub. Négy gazdasági kart kellett aktiválni, évtizedekre lemondani közvetítési jogokról, stadiont átnevezni, és a sort még folytatni lehetne. Érthető, hogy a versenyképesebb csapat több pénzt hoz, azonban óriási kérdés számomra, hogy megéri-e ilyen áron egy év alatt eljuitni idáig, vagy mondjuk kicsit lassabb építkezéssel, de stabilabb lábakon, 3-4 év alatt. Laporta hatalmas hazardjátékot űz: mindent feltett ezen a nyáron erre a csapatra, az eredményesség azonban csak 1-2 év múlva derül ki, kudarc esetén pedig óriási bajban lesz a klub. A remek nyarat beárnyékolta a médiában zajló teljes ámokfutás. Rá lehet fogni, hogy unatkoznak az újságírók, de folyamatosan olyan hírek jöttek, melyből világosan látszott, hogy a "több, mint egy klub" kifejezés Bartomeu távozása után sem tért vissza a csapathoz. A Frenkie de Jong-sága egészen borzasztó és embertelen módon lett levezényelve, ahol abszolút nem a vezetőségen múlt a holland maradása. Folyamatos regisztrációs cirkuszok, fizetéscsökkentés és fenyegetések, teljesen eszement gondolatok (Bernardo Silva - 70 millió) keringtek, miközben a klub a saját játékosait sem volt képes beregisztrálni hetekig. Laportáék képesek lettek volna a piac zárulta előtt négy órával egyszerre megválni Depaytól és Aubameyangtól, és Alba Interbe való elüldözéséről már inkább ne is beszéljünk... Ha csak a mérleg két oldalán levő játékosokat nézzük (és a pontszámadásnál ezt tettem meg), akkor remek nyarat zárt a klub, de összeségében még bőven van hová fejlődni. 

vezetoseg.jpg

mb22: Elérkeztünk ahhoz a ponthoz, ahol a legtöbbet lehet ódázni. Májusban ki lett mondva, hogy ide erősítések fognak kelleni, és ki kell pucolni a csapatot, mert sok a szinten aluli játékos. Ez totál igaz is volt, viszont nagy kérdés volt, hogy mégis miből szeretné ezt megtenni a drága Lapi bá. Majd aztán a könyvelési év végére sikerült egy embertelen nagy bevételt szerezni, amivel pluszban zárta az évet a klub, úgyhogy végülis volt pénze. Persze jogos a felvetés, hogy ebből miért nem törlesztett, és miért igazolt, viszont egyértelmű volt, hogy ha nem akarunk a magasról nagyot eső klubok közé tartozni, akkor igazolni kell, és versenyképesnek kell maradni, majdnem bármi áron. Így aztán, amikor Lapi bá pénze elfogyott, eladta a közvetítési jogok 49%-át, ami szintén elég sokat bírált döntés volt. Alappal, hiszen nagy bevételi forrás volt ez, ugyanakkor ha szar a Barca, akkor nem akarják nézni, ha pedig nem nézik, akkor lehet közvetítési jogokról papolni, nem lesz belőle pénz. Nyilván nem ennyire drasztikus a helyzet, de na. Plusz ami fontos, hogy az igazolt játékosoknak, meg sok ittlévőnek óriási marketingértéke van, amiből szintén profitál a Barca (elég csak visszaemlékezni, hogy csak aznap, amikor Pedri megkapta a 8-as mezt, micsoda sorok kígyóztak a Barca fanshopokban, vagy arra, hogy Lewa mezeit egy ideig nem tudták árusítani, mert nem volt több W-betű). Na de most, hogy volt pénz lóvéra, bevásároltak a kópék, meg elküldtek egy tucat embert, akik csak nehezékek voltak a fedélzeten, kialakítva ezzel az utóbbi évek messze legerősebb Barcelonáját. Persze, voltak döntések, amiket meg lehetett kérdőjelezni (pl. a De Jong körüli mizéria, vagy Auba eladása/Alonso leigazolása), viszont ezek messze eltörpülnek amellett az iszonyatos munka mellett, ami abban volt, hogy a Barca jelenleg minden fronton ténylegesen versenyképes csapat tudjon lenni. Azt senki soha nem fogja vélhetően megtudni, mindezt hogyan csinálták, hiszen semmilyen infó nem szivárgott ki, csak néhány agyhalott firkász terjesztett mindenféle, egymásnak ellentmondó információt hónapokon keresztül, természetesen forrásmegjelölés nélkül. Viszont a vastaps ettől ugyanúgy jár az elnökségnek, és ha ez a rizikós játék bejön, akkor az idők végezetéig hálásak lehetünk nekik a Barcáért. Vagy átkozzuk őket, ez attól függ, mennyire segítettek és mennyire ártottak ezzel a nyári kalandozással a klubnak. Erre viszont csak az idő fog választ adni. 

305100779_1720731734970538_7509895836556846009_n.jpg

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket! Te mennyire vagy elégedett a csapat igazolásaival?

 

Közreműködő adminok:

Szerkesztő: PT10

Képek: Mo10

 

World of FCB, 2022.

A bejegyzés trackback címe:

https://worldoffcb.blog.hu/api/trackback/id/tr9317924581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása