worldoffcb

Megfogyva bár, de törve nem

Félszezon-összegző 

2018. január 20. - mb22

Nehéz hol kezdeni egy ilyen félidény összefoglaló posztját, úgy, hogy annak valami logikai menete legyen. Talán elsőnek beszéljünk a nyári problémákról.  

61355086.jpgAz első amivel szembe kellett néznie a csapatnak, az Lucho távozása, és az azt követő edzőkeresés. Millió név volt a kalapban (Sampaoli, Klopp, Sacristan, Oscar Garcia), én csak Egervári Faszrajzoló Sándort hiányoltam. De a választás végülis egy bizonyos Valverde Ernő bácsira esett. A magyar szakember igencsak nagy ugrást tett ezzel a váltással, és meglehetősen komoly elvárások zúdultak a nyakába. Belebegtették a JÚESSZtúr előtt, hogy Neymar távozni kíván. Aztán elrepült a csapat az Amerikai Egybesült Állatokba. Ott az egyik edzésen az újonc Semedo egy enyhét odabaszott neki, amin a kiskirályfi kibukott, Valverde meg úriasan fogta, és haza zavarta. Sok kritikát kapott ezért, de összességében helyesen cselekedett. Ezután a pletykák felerősödtek. Neymar elutazott Qatarba, ahol mint a 2022-es VB nagykövete, 300.000.000 euró került a tárcájába ötszázasok formájában. Ebből – hogy a FIFA szabályzatát kijátszva leigazolhassa a PSG – 222.000.000 eurót lepakolt a Barca asztalára, majd repült Párizsba, ahol lényegében teljesen ingyen lett leigazolva. Undorító, ugye? Na mindegy. Így a következő feladat adott volt: költsük el a pénzt. Az első kiszemelt érkezése elég nagy port kavart. Sok kritika fogadta Paulinhot, aki megígérte, a pályán válaszol (így is lett!). Aztán jött Dembélé egy igen hosszú saga végén, 155 millióért. Brutál pénz, és eddig kb csak sérült volt. Coutinhoról lemaradt a csapat, de tudjuk jól, ami késik nem múlik, és a téli szezonban Yerry Minával karöltve érkeztek a katalán fővárosba. Ezzel kb mostanra véglegesült a keret, és bár ígérnek még egy sztárigazolást, ne vegyen rá mérget senki.  

54239409.jpgValverde talán legnagyobb feladata az volt, hogy az enyhén orrnehéz, és a támadók által vitt csapat játékosainak az önbizalmát helyre tegye. Egységes csapatot kellett formálni a szanaszét heverő 11-ből. Alapvetően megváltoztatta Busquets szerepkörét, aki látszólag nagyon élvezi. Ugyanez történt a szélső hátvédekkel, akik nem csupán a védelmet, hanem a komplett szélső játékot képviselik a vonal mellett. Jordi láthatóan nagyon élvezi, hogy a maximumot futhatja, és valljuk meg jól is csinálja. Messi és Suárez csatárpárosa elképesztő lett. Messi általában bemozog Luis mögé, és onnan tömi labdákkal, vagy épp megindul ő, és kap egy ütempasszt. Jordi Albaval nagyon durván érzik egymást, gyönyörű amiket letolnak. Iniesta a pályán olyan mint egy második edző, egyértelmű vezére a csapatnak, Valverde meghosszabbított karja. Érdekes megfigyelni Paulinho szerepét. Valójában egyáltalán nem kötött, a vonalak közt bomlaszt, minden labdára lecsap, és rendkívül hatékonyan használja ki a helyzeteit. A hihetetlen fizikai adottságait nagyon jól használha Valverde. Valamint Messivel ő is bomba duo. Mélységben remekül váltanak, és Pál a kapu előtt nem agyal, és ritkán ront. Az egyetlen vesztese a rendszernek eddig Rakitic. A horvát nehezen találja meg önmagát ebben a játékban. Nehéz hova tenni, sehol nem tud önmaga lenni, és ez érezhető. Coutinho érkezése sokmindent megváltoztathat.  

65390936.jpgAmit listáznék Valverde javára, az az, hogy kibaszottul megtanította a csapatot védekezni. Stabil alapokra tudott építeni, mert mind Piqué, mint Umtiti világklasszisok, előttük Busi egy isten, a kapuban meg az a Stegen áll, akiről már annyi ódát zengtem hogy nem tudok újat mondani. De ez nem elég. Nem védekezhet csak 4 ember. Ez egész csapatos, kellemetlen, de fontos meló. Senki nem szeret laszti nélkül rohangálni, főleg ha az illető csatár, és a saját térfelének közepén van. De meg kell csinálni! És az a kezdetektől látszott, és egyre jobban megy, hogy Valverde egész csapatos letámadása bizony tud borsot törni bárki orra alá. Megtanította Suarezt védekezni, a középpálya intenzív letámadása hatékonyabb minden nappal, a védelem mögötte Ter Stegennel pedig olyan stabilan áll, mint az a kikúrt fa építmény a hiroshimai bombázás után.  

65483841.jpgAkad azonban pár probléma is. Iniestának kell egy megfelelő pótlás. Erre a megoldás egyszerű lehet: Coutinho. Nem tudjuk, hogy fog beilleszkedni, hogy fogja felvenni ezt a szerepet, és milyen lesz. De sok reményt tudunk hozzá fűzni a liverpooli éveit figyelembe véve. A cserepad egykét kivétellel harmatgyenge. Denis eddig lófasz esti fényben. Gomes javul, de ez még kevés. Digne ott van, aki jó csak alig látjuk. Cili is. Pákó is. Másról beszélni sem érdemes, mert egyszerűen nulla az eddigi teljesítményük. Dembéléről nem tudunk kb semmit, folyton sérült. Vannak tehát rendezendő dolgok, plusz ki tudja mi lesz a Chelsea ellen. A bajnokságban eddig nem volt sok kihívás, és a veretlen félév megvan. De a folytatás rázósabb lesz.  

A bejegyzés trackback címe:

https://worldoffcb.blog.hu/api/trackback/id/tr513590145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása