worldoffcb

Téli igazolásértékelő - 2023

2023. február 07. - world_of_fcb

Sorozatunk korábbi részei: 2016 nyár2017 nyár2018 tél2018 nyár, 2019 tél2019 nyár, 2020 tél, 2020 nyár2021 nyár, 2022 tél, 2022 nyár

Nemrég zárult a januári átigazolási piac, a Barcelona szokott módon csöndes januárt produkált, azonban így is sor került pár fontos transzferre. Az értékelés szokásosan az amerikai osztályzási rendszer alapján történik (A-F), 1M = 1 millió euró.

 4589400-memphis.jpg

Érkezők

Gavi (Barcelona Athlétic) 

PT10: Nyilvánvalóan ez csak nevében új "igazolás", hiszen Gavi már másfél éve stabilan az első csapat tagja. Hosszú hónapok huzavonája és Pique visszavonulása után bírósági közbenjárásra csak sikerült beregisztrálni az első keretbe. Elég ellentmondásos figura a szurkolók körében, rengetegen elismerik és sokan utálják őt, bár nyilván nem a Barca-szurkolók. Én valószínűleg a csapat szimpatizánsai között azon kicsi csoportot képviselem, akik nincsenek teljesen elalélva a sráctól. Természetesen látom és elismerem a tehetségét, azonban egyáltalán nem gondolom, hogy jogosan nyerte volna meg a Golden Boy-díjat, és abban sem vagyok biztos, hogy megkérdőjelezhetetlen helye van a kezdőben. A középpályán egész jó, azonban szélsőként egyelőre nem találom átütőnek; a folyamatos odarúgdosás stílusa pedig nekem inkább irritáló. Ettől függetlenül Gavi egy borzasztóan tehetséges srác, akinek egyértelműen a csapatban van a helye, csak talán egy kicsivel kevesebb rajongásra lenne szükség a közönségtől, mert egyelőre ennyire még nem jó a spanyol. Ezzel együtt benne van, hogy egyszer a világ legjobbja lesz a posztján. 

mb22: Noha formalitás az egész, mégis igazolásként kell értékelni, így tegyük ezt. Jelenleg a korosztálya messze legjobb játékosa, a LaLiga top3 középpályásának egyike, és a Liga legjobb középpályás-duójának tagja. Az egyetlen negatívum vele kapcsolatban a forró feje, ami egyszerre pozitív is, hiszen a téglafalon is átmegy, viszont irdatlanul sok sárgalapot kap, ami nem előny. Nagyjából sikerült megmutatnia, mekkora tehetség, és mi várható el tőle. Ennél nagyobb feladat az, hogy elérjen oda, ahova jósoljuk. Sokan itt buktak el, Gavinak nem szabad.

 gavi.jpg

Inaki Pena (Barcelona Athlétic) 

PT10: A fiatal spanyol kapust már korábban beregisztrálták volna, ha ezt engedi a klub fizetési sapkája, azonban eddig erre nem volt lehetőség. Ennek következményeként hivatalosan csak egy kapus, ter Stegen volt a felnőtt keret tagja ősszel, ilyenre még nem nagyon volt példa. Az elmúlt években többször panaszoltam, hogy a klub teljesen feleslegesen tart fenn nagy fizetésért drága kapusokat évi 5 meccsre, ez egyszerűen felesleges. A gazdasági helyzet romlásával a Laporta-vezetés rávette magát az állapot felszámolására és Neto Angliába küldésével megadta a lehetőséget a Törökországban tapasztalatot szerző Penának a bizonyításra. Sokat ő sem játszik, ami fiatalon nyilván megkérdőjelezhető, azonban a klub szempontjából ez egy sokkal jobb döntés volt, mintha igazoltak volna még valaki Neto helyére.

mb22: Sok évig zajlott az, hogy tízmilliókért igazolunk cserekapust, aminek nyilvánvalóan semmi értelme nem volt, hiszen 30 milliót kiadni valakiért, aki szezononként fix 2 meccset kap, pénzkidobás - márpedig valljuk be, a mozdítható kapusok közül senki nincs Ter Stegen szintjén. Logikus lépés volt mindezek alapján Pena szerződtetése, viszont van ennek egy árnyoldala: ő sajnos messze elmarad Ter Stegentől. Ezzel addig nincs is gond, amíg a német játékra alkalmas, viszont egy hosszabb kiesése esetén komoly gondban lehet a Barca ezen a poszton. 

 inakipena.jpg

 

Távozók

Memphis Depay (Atletico) 3+1M

PT10: Tudásához mérten töltötte ki a Messi és Lewandowski közti egy évet. Ismert, de véleményem szerint bőven túlsztárolt név. Nem rossz csatár, de semmi extra nincs benne, világklasszis sosem volt. Egy nagyon lezülött Barcelonába be tudott férni és a gólkirályi cím is meglett (bár sokatmondó, hogy Aubameyang fél év alatt majdnem utolérte...), azonban rá nem lehet építeni egy világklasszis kezdőt. Lewandowski azonnal kiszorította, efelől kérdés nem volt, Xavi pedig még ezen túlmenően is keveset foglalkoztatta, így logikus lépés volt fél évvel a távozása előtt még pénzért elpasszolni. Hogy a riválisnak kellett-e odaadni, az már egy más kérdés... 

mb22: Ha onnan nézzük, hogy ez elengedhetetlen volt ahhoz, hogy a nyáron igazolni tudjon a Barca, és legyen minderre pénze, akkor kiváló mozdulat volt. Viszont itt ismét az van, hogy egy közvetlen rivális LaLiga-csapat gyarapodott ezzel egy jó játékossal, ráadásul közel ingyen, míg mi az egyetlen valamire való opciót passzoltuk el Lewa mögül, ráadásul közel ingyen.

 depay.jpg

Héctor Bellerín (Sporting) ingyen

PT10: Teljesen felesleges igazolás volt, ez már egyértelműen látszott nyáron is. Sajnos a Barca hajlamos a transzferszezon utolsó napjaiban kapkodásból rosszabbnál rosszabb üzleteket kötni, ez történt Bellerín esetében is. Az nyilvánvaló volt, hogy nem kezdőként hozzák ide, és csak betölti a poszton tátongó lyukat, azonban úgy teljesen felesleges játékost igazolni, hogy aztán az egyáltalán ne játsszon. Bellerínnek hét meccs jutott, amiken egyértelműen kiderült, hogy nem Barca-szint, és eleve csak egy évre jött, szóval a klub részéről teljesen racionális volt már most elengedni, hiszen ennyivel kevesebb fizetést kell állni. Ugyanakkor kicsit kényes a szituáció, mert így egyetlen eredendően jobbhátvéd sem maradt a csapatban. Roberto eredileg középpályás; Araujo és Koundé belső hátvéd, míg Balde és Alonso balhátvéd. Abban viszont igaza van a klubnak, hogy ennyi játékos úgyse fog egyszerre játszani, szóval valaki mindig be tud majd ugrani jobbhátvédként. Azonban ha a csapat előbb-utóbb versenyben szeretne lenni a nemzetközi porondon, akkor nem ártana találni egy normális jobbhátvédet.

mb22: Talán még soha nem hagyott semmi annyira hidegen, mint az ő eligazolása. Semmilyen űrt nem hagyott maga után, egy teljesen feleslegesen leigazolt játékos volt, és számomra ez egy sárfolt eltávolításával ér fel: nem kellene ott lennie, de ha már ott van, akkor akárhogy is, de el kell tüntetni. A fizetési keret ezzel - elvileg - helyreállt, így ezt az igazolást ünnepelni kell. Az általa elvileg elfoglalt pozícióban pedig érdemi változás nem történt.

 bellerin_1.jpg

 

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket! Te mennyire vagy elégedett a csapat igazolásaival?

 

Közreműködő adminok:

Szerkesztő: PT10

Képek: Mo10

 

World of FCB, 2023

A bejegyzés trackback címe:

https://worldoffcb.blog.hu/api/trackback/id/tr5718042826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása