worldoffcb

Téli igazolásértékelő - 2018

2018. február 06. - world_of_fcb

Januárban a megszokottnál nagyobb mozgolódásnak lehettünk tanúi a csapat háza táján, többek között megszületett a világ második és a csapat legnagyobb összegért történő átigazolása, illetve távozott egy klublegenda is. Mindezek miatt úgy döntöttünk, először értékeljük a bejövő, majd a kimenő igazolásokat, utána megvizsgáljuk, hogyan változott pozitív irányba a keret, végezetül pedig leírjuk a hiányosságokat Bartomeuék részéről, illetve hogy hol lehet rövid a keret nyárig.    

Érkezők

Név, (előző csapat), átigazolási érték (millió euró)

Coutinho (Liverpool), 120M

Yerry Mina (Palmeiras), 12M

 

Alapvetően a Barca nem télen robbant, de most ugye volt mit bepótolni a nyár után. Későn, és magas áron akkor elhoztuk Dembelet, aki nem váltott világot azon a kemény 5 meccsen amikor játszott. Semedo ugyan többször lépett pályára, de a csodára ott is várunk még. Paulinho mondjuk nagy fogás volt, 8 gólt lőtt, és minden meccsen jót zsugázik. De a keret nem volt kész. Kellett volna Coutinho, de ott bukott egyet a vezetőség. És a belső védelmet sem sikerült megerősíteni. Deulofeu szart sem ért. Denis azzal a kevés lehetőséggel nem tudott élni, de mellette szóljon, nem is nagyon volt esélye. Paco keveset kapott, mondjuk ő legalább jó volt. Gomes a másik, akit amúgy játszatott eleget Valverde, de az sem volt egy sikersztori. Na és akkor jött ez a tél.

fc-barcelona-present-new-signing-philippe-coutinho.jpg

Az világos volt, hogy egy támadó-középpályásra szükség lesz, aki tehermentesíti Iniestát. Nem is baszakodtak sokat, az első héten megvolt az egyezség a Liverpoollal Coutinho ügyében. Philippe Coutinho. A vigyori kis brazil mágus. Alapvetően amúgy abszolút a Barca-szintet képviseli. A labdaérzéke rendkívüli, és nagyon jó a kapcsolata a játékszerrel. Mivel az angol foci favágó stílusában érett be az alatt a kint töltött 5 év alatt, így a fizikuma is kiváló, plusz be van rendezkedve arra, hogy bizony olykor oda fognak csűrni egy nagyot, és majd kövi hónapban leesik. Ez a bizonyos spanyol segg csapatok ellen még jó lesz, akik annyit tudnak, hogy a baszóik odamennek a labdáshoz, és rúgják ahol csak érik. Plusz amúgy a kis herceg szembeköpette Valverdét saját magával, ugyanis a bemutatkozásán nyújtott teljesítménye olyan jóra sikerült, hogy az Alaves ellen 65 percig boldogította a kezdőt. Na és akkor tudjuk meg milyen jó, amikor a kommentátor nem egyszer összekeveri Messivel. Van még a helyezkedésen mit szoknia, de az biztos, hogy nagy dolgokra hivatott Leo és Lalika oldalán.

 images_1.jpg

Yerry Mina. Kifejezéstelen arcáról és a méreteiről egyből azt mondom, hogy na én imádom. Kb. 2x2x2 méteres a csávó, és feka. Az ilyen mellé még a metrón is fél odamenni az ember, ahol még lendületben sincs. Na de amikor megiramodik feléd, sűrűn veted a kereszteket. Hátra – akárhogy is játszik a Barca – az ilyen benga darálók elkélnek. A mozgása végtelen laza, egész gyorsan fut, és olyan izomzata van, hogy egy nagyobbat dobbant, és remeg a föld. Plusz a mezőnynél mintegy 2-3 fejjel magasabb. Gyakorlatilag ugrania sem kell szögleteknél. Néztem róla némi anyagot referenciaként, meg hogy tudjak mit írni, és három dolog derült ki róla kapásból:

  1.  tud bánni a labdával, kockázatos passzokat is simán megold jól
  2.  ez nem beáll eléd, hanem utánad megy, és olyat odapakol (szabályosan!), hogy ott helyben papot hívnak
  3.  oda fejel egy zsugát ahova csak akar.

 

Távozók 

Név, (új csapat), átigazolási érték (millió euró) / kölcsönszerződés hossza

Mascherano (Hebei China Fortune), 5,5M

Arda (Istanbul Basaksehir), 2 és fél év 

Rafinha (Inter), fél év kölcsön, majd nyáron 35M

Deulofeu (Watford), fél év 

 

Hatalmas méretű kerettel vágott neki a csapat az ősznek, és nagy félelmem volt, hogy a fél csapatot nem fogjuk pályán látni idén. Ám megjött Valverde, és sokkal nagyobb rotációt rendezett, mint számítottam rá, plusz folyamatosan sérült volt 3-4 játékos, így mindenki egyenlően pályára léphetett Ardat leszámítva. 

Ennek ellenére még mindig érezhetjük mi, szurkolók, hogy túl sokan vannak a játékosok, és az elmúlt évek rossz igazolásainak köszönhetően van pár olyan focista, aki nagyon nem illik bele ebbe a keretbe. Ebből következik, hogy januárban több távozóra számítottunk, mint érkezőre: ez be is jött, két fővel kisebb már a létszám, mint decemberben. 

javiermascherano-cropped_1iupzm46hpbea1a36lmjcv4617.jpg

Kezdjük a részletezést a legfájdalmasabb ponttal: Mascherano távozásával. Magát a vezetőséget ezért hibáztatni nem lehet, hisz normális áron adták el, plusz hozzá méltó búcsúztatót kapott. Eleve nem a klub akarta elküldeni, hanem az argentin maga döntött így, de azért ezt nem értem teljesen. Állítólag kevesellte  a játékperceit, pedig azért nem játszott olyan keveset, inkább egy sérülés szólt bele a történetbe. Mindenesetre Mascherano talán a vb miatt is a távozás mellett döntött, a szurkolók pedig a klubbal egyetemben tiszteletben kell, hogy tartsák döntését, ám nagyon fog hiányozni.

2052498-43045452-2560-1440.jpg

Arda barcelonai története erős hullámvölgyként írható le, de talán összességében kudarcnak is értékelhető. Voltak jobb pillanatai, de a vége nagyon csúnya lett, leginkább saját maga miatt. Már nyáron közölték vele, hogy nem fog játszani, ő mégse volt hajlandó elmenni, talán a hatalmas fizetése miatt, vagy csak mert nem vette elég komolyan a figyelmeztetést. Pedig Ernő nem viccel. Arda tényleg egy percet nem játszott idén, még a keretbe se került be, így csak rajta múlt, mikor jelzi távozási szándékát. Ez most történt meg, innentől pedig a vezetőség feladata volt megtalálni a legjobb opciót. Jelentsük ki: nem sikerült. Mondhatni, egész érthetetlen, hogyan sikerült (újra) egy 31 éves játékost 2 és fél (!!) évre kölcsönadni. Arda 33 lesz, mire visszatér, játszani már nyilván nem fog, ám eladni sem lehet rendes összegért. Most még lehetett volna kérni érte max. 20 milliót, de a csapat szokásosan nem élt a lehetőséggel. Bartomeu újabb elbaszott üzlete...

rafinha-barcelona-2016-17_352z3sm1mj041k8rty6vg1pmc.jpg

Miután Rafinhat visszahozták a Celtaból, nagyon ígéretesen indult itteni karrierje, aztán azonban megjöttek azok a bizonyos sérülések, melyek kb. 2 év kihagyásra késztették 3 alatt. Azóta megnőtt a létszám a középpályán, és el kell ismerni: Rafinha nem férne be. A kölcsönszerződés jó, hogy újra formába lendüljön, ha pedig megveszi az Inter, ennyi pénznek örülhetünk egy ilyen porcelánlábúért. Ha nem kell a olaszoknak, akkor pedig itt a lehetőség újra tesztelni a brazilt. Ez a transzfer sikerült a legjobban a kimenőek közül. 

Deulofeu régen se volt zseni, így szép lassan eljöttek a kölcsönszerződéses évek. Most nyáron újra megkapta az esélyt, megint nem tudott élni vele. Dembele és Coutinho érkezésével egyre kevesebb lehetősége lesz játszani, hát ha még úgy teszi, ahogy eddig. Most még csak újabb fél évre távozik, de a nyár lesz a vízválasztó: ha akkor nem tud teljesíteni, végleg elmegy a klubtól, mi pedig nem fogunk könnycseppeket hullajtani utána. 

gerard-deulofeu-663649.jpg

 

 

Mire elég ez a keret?

Ugye a bajnokságban nagyon, nagyon nagy az előny. Persze ezt is le lehet dolgozni 17 meccs alatt, de kicsi rá az esély. Így ott amire kell a keret, az az, hogy ezt megtartsuk, és a 3 üldözőt otthon megverjük, plusz a Sevillával idegenben játsszunk egy jó meccset. Van lehetőség a pihentetésre, a rotálásra. Coutinho nagyon jól beleillik a csapatba, tehát a játék maradhat a régi. Sok rövid passz, a szélek totális kihúzása. Ehhez meg is vannak az emberek. Nelsinho még egy kicsit fejlődhetne taktikailag, valamint amint visszatér, Dembele is elkezdhetne mutatni dolgokat. Ami a bajnokságot illeti, sokra hivatott még ez a keret. A kupával igazából ugyanez a helyzet. Előnnyel utazik Valenciába a csapat, és ha az még a lehető legkisebb is, ha idegenben rúgunk gólt, nagy baj már csak nehezen lehet.

A BL viszont más tészta. Ott Coutinho nem léphet pályára, szóval ő egyből kiesik. Mina nem elég tapasztalt, tehát megint leszűkülnek Valverde lehetőségei a rotálást illetően. A Chelseavel még mondhatni “jól jártunk”, de ha azon túljutunk, később több késbe is bele lehet szaladni, amik nem esnének jól. Gondolok itt a Cityre, akinek gyakorlatilag egész szezonban ugyanolyan jó a formája, vagy a PSG-re, akik a számadatok alapján jók, bár a bajnokság amit vezetnek, nem ér semmit. A BL-ben tehát csupán az eddigi keretre lehet támaszkodni, az pedig megjósolhatatlan, mire lesz elég. A játék megvan. Most már az egyetlen kérdés, hogy ki ellen lehet ezt hatékonyan űzni.

 27544823_2009259509102721_8617196323347936284_n.jpg

 

 

Mit hiányolunk?

Az előző fejezetben leírtuk, hogy milyen téren fejlődött a keret januárban, most következzen, miben gyengült, illetve hogy milyen igazolásokat hiányoltunk. 

Alapvetően Mascherano távozása jelentheti a legnagyobb problémát. A Kisfőnök talán az előreívelésekben volt a legjobb posztján, rengeteg gólpasszt/veszélyes helyzetet teremtett elő az évek alatt ezekkel a hosszanti labdákkal. Yerry Mina kvalitásait egyelőre nem ismerjük, viszont szinte biztos, hogy a földön gyengébb az argentinnál, ez pedig problémát jelenthet. Pique és Umtiti nem játszhat egyfolytában, Vermaelen sokat sérült, így szükségünk van egy megbízható emberre, aki nagy nyomás alatt is nyugodt megoldásokat tud bemutatni. Mascherano ilyen volt, Minával kapcsolatban vannak aggodalmaink. 

15085831368185.jpg

Rafinha, Arda és Deulofeu távozása nem igazán rengeti meg a csapatot, ám nem szabad elmenni szó nélkül amellett, hogy az utóbbi kettő szélsőt játszik. Helyettük érkezett Coutinho, azonban elképzelhető, hogy ő középpályást fog játszani. Valverde jobban kedveli egyelőre a 4-4-2-es felállást, ebben a rendszerben pedig középpályások kerülnek a szélre. Elvileg tehát nincs is szükség Ardaékra, a probléma csak akkor van, hogyha formációt kell váltani. Ilyenkor félő, hogy nem lesz elég variációs lehetőség elöl, ez pedig még okozhat problémát a csapat számára. 

Végezetül lássuk, kiket hiányolunk az új igazolások listájából, és kik maradtak itt, akiknek nem kellett volna. Alapvetően elöl és a középpályán rendben van a csapat, viszont Mascherano rutinját hasonló tapasztalatú játékossal kellett volna pótolni, hiszen tavasszal jönnek a komolyabb meccsek, melyek döntően befolyásoljak a klub szezonját. Inigo Martinez már nyáron is komoly jelölt volt, most nem tettek érte ajánlatot, ő pedig a Bilbaoban kötött ki.

1614000-screen-shot-2018-01-30-at-12_55_43-pm.png

A 4 elküldött játékos helyzete teljesen érthető volt, ám lehetett volna még nyirbálni a kereten. Alcacer megszilárdította pozícióját, és Gomes is sokat javított, vele érdemes várni következő nyárig. Vidalról nehéz eldönteni, hogy mennyire van bent a csapatban, viszont annyira nincs már szélsője Valverdenek, hogy rá is szükség van. Denisre viszont nincs. A spanyol szörnyű félévet zárt, teljesen használhatatlan és rendszerint kimarad a keretből. Ennek így nincs sok értelme, főleg úgy, hogy bőven van opció a középpályán. Mindezeket felsorolva úgy gondolom, Denist el kellett volna adni ebben az átigazolási szezonban. 

 

Köszönjük, hogy végigolvastad! Te mit gondolsz az idei téli átigazolási szezonról?

Érkezők: mb22

Távozók: PT10

Mire elég ez a keret?: mb22

Mit hiányolunk?: PT10

Szerkesztő: PT10

 

World of FCB, 2018.

A bejegyzés trackback címe:

https://worldoffcb.blog.hu/api/trackback/id/tr5113624740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása