worldoffcb

Múlt, jelen, jövő

PSG - Barcelona meccsértékelő és egyéb gondolatok

2021. március 11. - PT10

Meglehetősen nehéz lenne ezt a meccset önmagában értékelni, figyelmen kívül hagyva az odavágót, a szezont, az eddigi és a következő éveit a csapatnak. Nem is szeretném és nem is fogom megpróbálni, úgyhogy ez a cikk többről szól, mint maga a meccs.

A Barcelona a nemzetközi porondon szórakoztatótermékké vált az elmúlt években a semleges szurkolók számára, hisz gyakorlatilag minden kiírásban voltak sok gólt hozó, nagy visszhangot váltó meccseik. "A pisztolynak meg a  fasznak hogy melyik vagy, na az a nem mindegy"- mondja Endre bá' az Aranyéletben, és bizony a Barcelona általában nem a megfelelő végén tartózkodott ezeknek a párharcoknak. Ugyanakkor mind emlékszünk azokra az esetekre, amikor sikerült a fordítás, és ezek közül is kiemelkedett 2017-ben a PSG elleni visszavágó. Ez adta a pikantériáját az idei párharcnak, de azért azt mindannyian sejtettük, hogy itt nem lesz továbbjutás. 

159853248_4431041370257844_6267741306735901799_o.jpg

Na de mi lett volna, ha... Hihetetlen, hogy mi történt tegnap. Félelmetes belegondolni, hogy ez a szedett-vedett csapat márciusra annyira összeállt, hogy három gólos hátrányból képes lett volna felállni a tavalyi második ellen. Persze ez spekuláció, de azt kár lenne tagadni, hogy benne volt a játékban. Ha nem jön elő megint az idén túl sokat felbukkanó pocsék helyzetkihasználás, a csapat bizony a félidőre ledolgozta volna hátránya jelentős részét. 

Koeman az első meccs óta, három hét alatt feltalált egy új felállást, melyben korábban sosem játszott a csapat és mégis kiválóan tudja alkalmazni. Merész és baromira tiszteletreméltó úgy felküldeni öt védőt a pályára, hogy bőven ebben a régióban van a legtöbb sérülted a keretben. Ugyanakkor nincs mit veszteni és ezt nagyon jól felismerte a holland. A felállás már bevált a Sevilla és az Osasuna ellen is, előbbi csapat ellen ráadásul összejött a fordítás. Csupa jó jel. Na ezekhez a meccsekhez képest még egyet csavart az edző és tényleg soha nem látott felállásban küldte pályára a csapatot.

159479138_4430741076954540_1313664205396839287_o.jpg

A későbbiekben még fogok beszélni a keret problémáiról, de itt az ideje belevágni az elsőbe: a középső védők nem teljesítenek elég megbízhatóan. Lenglet, Umtiti és Mingueza játékában folyamatosan ott van a hiba, gyakorlatilag két meccsenként összehoznak egy büntetőt az ellenfélnek, a gólok jelentős részét pedig róluk kapja a Barcelona. Együtt feltenni őket egész bátor vállalkozás, még úgy is, hogy a fő veszélyt jelentő Mbappéval először Dest találkozik a pályán. Umtitiben elképesztően nem bízik Koeman (ezt Firpo későbbi beállása is bizonyítja), így előállt a Liverpoolnál idén folyamatosan alkalmazott megoldással: hátrébb húzott egy középpályást. Itt jött a morális kérdés másik oldala: megéri-e valamennyivel stabilabbá tenni a védekezést (azért de Jong sem sziporkázott ezen a poszton korábban), cserében támadásban elveszítve az egyik legfontosabb építő láncszemet, aki nem mellesleg mostanában egész sok gólt is szerzett? 

Koeman meglépte, összeállt az eddig nem látott Alba-Lenglet-de Jong-Mingueza-Dest hátsó alakzat, és a csapat nekiesett a PSG-nek... Az első meccset, illetve a négy évvel ezelőttit látva nehéz eldönteni, hogy ennyire működött-e Koeman új stratégiája vagy újra ennyire alantas felfogásban játszott-e a PSG; de a tény az, hogy lefocizták őket Párizsban. A Bacelona már a meccs legelején remek felfogásban ment ki a pályára: sokat futva magasan letámadták a franciákat, akik folyamatosan eladogatták a labdát még saját térfelükön. Az öt védő alkalmazásával elölről egy ember eltűnik és a széljáték sokkal jobban a hátsó emberekre hárul, így Dembele gyakorlatilag kilencest játszott, a társak többször neki próbálták meg beívelni a védők közé a labdát. Ki kell emelni, hogy az évek alatt számottevően javult a francia fizikuma, hiszen ezeket a labdákat megtartani és továbbvinni kifejezetten erőt kívánó feladat, amit ő abszolút jól végzett el. Cserében a befejezések sehol nem jöttek össze. Erről még kicsit később.

159403617_4431986166830031_7713172686851471897_o.jpg

Nyilván Navas is elképesztően nagyot ment, külön kiemelendő az óriási mentése Dest kapufájánál. Bármennyire is kedvencünk a 6-1-es mérkőzés, azért azt el kell ismernünk, hogy akkor minden összejött. Balfaszkodó védők, öngól, megkérdőjelezhető tizenegyes: gyakorlatilag tényleg minden bement akkor. Most az ellentétét láttuk, egyszerűen minden kimaradt és joggal érezhetjük azt, hogy többet érdemelt volna a Barca. Én azt gondolom, a lendület véglegesen a kihagyott tizenegyes után szakadt meg, mert azt belőve már csak két gól lett volna a hátrány, anélkül viszont maradt a három és miután a második félidőt nem sikerült elég intenzitással kezdeni, összességében nem maradt elég hit a srácokban, hogy utolérjék magukat. Persze a második félidőben is jobbak voltak az ellenfélnél, de ez már egy gólra sem volt elég sajnos. 

159995030_4430755573619757_6785309484514885050_o.jpg

Miért lett meg négy éve és miért nem most? Erre elég egyszerű válaszolni, nem kell hozzá atomfizikusnak lenni, szóval rövidre is fogom. Összehasonlítva a kezdőket, a PSG-ben (Marquinhos, Kurzawa, Verratti, Draxler) és a Barcelonában is (ter Stegen, Pique, Busquets, Messi.) négy név egyezik meg az akkori és mostani csapatokban. Kijelenthető tehát, hogy a játékosok kicserélődtek, ez viszont nem a Barcelona javára történt. A PSG játékoskeretileg a csatársort leszámítva még nem is igazán lett erősebb, a Barcelona viszont nagyon leépült. Négy éve még Mascherano, Iniesta, Neymar és Suarez futottak a pálya különböző szegletein, most ezeken a posztokon Mingueza, Pedri, Griezmann és Dembele játszottak. Nincs mit magyarázni rajta.

Bár ez a meccs valóban szebben sikerült, az eredmény csak 1-1 lett. Győzni itt sem sikerült, cserében az első meccs brutális volt: én azért megkérdőjelezném, hogy összességében emelt fővel távozott-e a csapat. Nézzük meg, hogy viszonyul ez az eredmény az előző évek kizúgásaihoz képest! (Előre is elnézést kérek a Paint-tudásomért.)

psg_1.png

Szép kis lista, nem? Az x tengelyre összesített eredményeket írtam fel, a pontok meg szubjektívak, azonban abban egész biztosan megegyezhetünk, hogy a Bayern elleni összecsapás volt a legrosszabb. Hova helyezzük akkor a polcon ezt a tegnapit? A kapott gólok mennyisége miatt csak kicsivel a Bayern alá? Esetleg a Liverpoollal egy szinten van, hiszen csak az egyik meccsen kapott négy gólt a csapat?  A Juventus a befutó az azonos gólkülönbség miatt? Netán jobb volt mindegyiknél, mert idén már Suarez sem volt a csapat tagja? Teljesen felesleges megválaszolni. Az igazi kérdés ez: biztosan emelt fővel távozott 2021-ben a Barcelona egy olyan meccsen a BL-ből, mely Lionel Messi utolsó nemzetközi találkozója lehetett a klubban?

Ez a múlt, térjünk rá a jelenre. Idén nagyon alacsonyra tettük a várakozásokat, ennek megfelelően valószínűleg senkit nem ért sokként a végeredmény. Nem kell részletezni, mekkora káoszt produkált az elmúlt 14 hónapban a Barcelona, ezért érdemesebb magát a konkrét játékot figyelni. Vannak reménységek, Fati Pedri és Araujo is a jövő meghatározó játékosai lehetnek. Az eredmények szépen kezdenek jönni, a Spanyol Kupa-döntő és a bajnoki második hely az elmúlt tíz évben is viszonylag normálisnak számított. Vannak ugyanakkor nagy hiányosságok is a keretben. Jól reprezentálta az egész meccs ezt a hangulatot: folyamatosan támadt, jól játszott a csapat, mégsem tudott elég gólt lőni, egyéni hibákon, poszton kívül játszó játékosokon pedig elment a remény. 

160143838_4431983880163593_8389252333161433184_o.jpg

Óriási probléma a már emlegetett védelem, ahol ha őszinték akarunk lenni, ötből csak ketten (Pique és Araujo) ütik meg a szintet. Lenglet Pique mellett még egész jól tud játszani, de ha ő válik a rangidőssé, összerogyik a teljesítménye. Mingueza egyelőre nem ez a szint (szerintem ezután sem lesz az), Umtiti helyzetét pedig semmi sem írja le jobban, minthogy Mingueza váratlan első félidei cseréjénél nem ő jött középre a saját posztjára, hanem a csere balhátvéd Firpo, akinek nem sok használható megmozdulása volt idén. Ezen a poszton jelentős vérfrissítés kell, ahogyan a befejező pozícióban is. Az egyetlen kilences játékos Braithwaite a keretben, ami egészen nevetséges. Egy ilyen színvonalon játszó klub egyszerűen nemhogy azt nem engedheti meg magának, hogy egy csatárja legyen, de azt végképp nem, hogy őt Martin Braithwaite-nek hívják.

Hétvégén megnyílt a jövő, Joan Laporta lett a klub igazgatója. Függetlenül attól, hogy én nem vagyok elragadtatva tőle, az tény, hogy a Barcelona jövőjét ő jelenti most, legalábbis a következő öt évben biztosan. Az ő feladata lesz megmenteni a klubbot a teljes zuhanástól és az ő felelőssége, hogy jövőre a már említett hiányposztokat jobb kvalitású játékosok töltsék be. Ő rajta múlik majd, hogyha egy év múlva a Barcelona összetalálkozik a Bajnokok Ligája kieséses szakaszában a Juventussal, Liverpoollal, Bayernnel vagy PSG-vel, akkor mi lesz a találkozók végeredménye. 

159285356_4431172266911421_3184141250570820494_o.jpg

Ronald Koeman Barcelonája novemberben a tizennegyedik helyen állt a bajnokságban, a szezon eleje óta folyamatos sérüléshullámok tizedelik a keretet olyannyira, hogy az ifiből felhozott ötödik számú hátvéd standard kezdőként lépett pályára egy Bajnokok Ligája nyolcaddöntőben; csereként pedig még korábban sosem látott tizennyolc éves gyerekek állnak be. Ronald Koeman Barcolonája fél év alatt ebből a helyzetből bejutott a Spanyol Kupa döntőjébe, Párizsban lefocizta a PSG-t és második helyre küzdötte fel magát a LaLigában, még belátható távolságban helyezkedve a korábban utcahosszal vezető Atletico Madridtól.
Nyilván vannak gyenge pontjai a csapatnak, de ez a szezon erről szól és pontosan emiatt teljesen felesleges elővenni egyes embeket, ma főleg Lenglet-t. Igen, a védelemben óriási probléma, hogy ötből három játékos időzített bomba, ugyanakkor ha a védők hibáznak, az nyilván látványosabb, mintha a csatárok, de utóbbiak akkor nem is hibáznak? Hány millió helyzet kellett volna még Ousmane Dembelenek ma ahhoz, hogy gólt szerezzen? Hol volt a 100 milliós topcsatárként érkező Antoine Griezmann? Mi lett volna, ha helyettük ma Neymar Jr. és Luis Suarez játszik?
159259986_4430933633601951_1673801243489770038_o.jpg
Teljesen felesleges kiszemelni és szidni akárkit (ezért nem is lesz játékosértékelő), mert pont ez a romantikája ennek a szezonnak. Igen, vannak hibák, vannak bosszantó jelenetek, de ez egy nagyon fiatal, abszolút új keret kevés rutinnal, kevés mentális vezérrel. Nem ők fogják most megváltani a világot, de ha türelmesen időt adunk nekik és ezalatt a szakemberek befoltozzák a lyukakat, akkor egy napon igen sikeresek lehetnek majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://worldoffcb.blog.hu/api/trackback/id/tr916457868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása