worldoffcb

A mi álomnyarunk - 2020.

Szubjektív és fiktív igazolások adminjainktól

2020. július 13. - world_of_fcb

Sorozatunk korábbi részei: 2017 nyár, 2018 tél, 2018 nyár 

 

Idén újra a vezetőség helyébe képzeljük magunkat, és felállítjuk a jövő évi keretet saját ízlésünk szerint. Fontos, hogy a cikk teljesen szubjektív, csak a mi véleményünket tartalmazza és semmilyen módon nem iránymutatásként szolgál.

Ismerjük meg a szabályokat: bárkit lehet igazolnunk, és akár Messit is elküldhetjük a csapattól.  A kerettagok száma nem lehet több, mint 23 fő. Pénzügyi keretként a gazdasági helyzetet nézve és a realitásnál maradva 25 millió eurót határoztunk meg. Ennél az összegnél nem költhetünk többet, maximum ha azt fedezte a kimenő igazolásokból bejött pénz. Bárkit kölcsönadhatunk vagy felhozhatunk a B csapatból. (A cikk születésekor a Trincao- és a Matheus Fernandes üzlet már be volt jelentve, de Arthur és Pjanic igazolása még nem, utóbbit már csak egyik adminunk tudta figyelembe venni.) 

Amazon.com : Erik FC Barcelona Team 2019/2020 Poster 91 x 61 cm ...

A következő játékosok helyzetét kellett kötelezően figyelembe venni:

  • Alena: visszatér kölcsönből

  • Todibo: a Schalke nem él a vásárlási opciójával

  • Wagué: visszatér kölcsönből

  • Coutinho: a Bayern nem él a vásárlási opciójával

  • Rafinha: visszatér kölcsönből

  • Oriol Busquets: visszatér kölcsönből

  • Emerson: még egy évig kölcsönben van, de igény szerint visszahívható 

  • Miranda: még egy évig kölcsönben van, de igény szerint visszahívható 

 

Lássuk, kinek hogy néz ki az álomcsapata jövőre! (Zárójelben az igazolási/eladási összeg. M=millió euró, B=Barca B, K=kölcsön, VK= vissza kölcsönből, VO=visszavásárlási opció)

 Messi? Szeretném, ha hosszabbítana” – Eurobarca.hu

PT10

 

ÉrkezőkTodibo (VK), Puig (B), Kimmich (80M), Alena (VK), Coutinho (VK)

TávozókAraujo (K), M. Fernandes  (K), Fati (K), Wagué (VO), O. Busquets (5M), Rakitic (20M), Vidal (15M), Rafinha (15M), Dembele (70M)

BüdzséEladásokból 125M bevétel, kiadásokra 80M megy el, a kasszában marad 70M.

 

Mielőtt belemennék a részletekbe, szeretném tisztázni az okokat a döntéseim mögött. Az elmúlt hónapok jelentősen megingatták a csapat gazdasági helyzetét, a szokásosnál jelentősen kevesebb pénz áll rendelkezésre, így teljesen felesleges legális (=Bartoék nem trükköznek valamit, mint Neymarnál) százmillás üzleteket várni addig, amíg az eladásokból befolyó pénz nem elegendő ezek fedezéséhez. Én szentül hiszem, hogy jó kerete van a Barcának remek játékosokkal, csak a menedzsment és az edzői stáb képtelen megfelelően használni őket. Ezért az én képzelt nyaram egy edzőcserével és észhez tért vezetéssel kezdődik, ezután pedig meg lehet próbálni a lehető legtöbbet kihozni ebből a keretből kevés pénz elköltése mellett. Lássuk hát.

erkezok_david.png
Kapusok - ter Stegen, Neto

Mindig is ez volt a legegyszerűbb poszt, ter Stegen berobbanása óta pedig különösen egyértelmű. A német mára a világ egyik legjobbja a posztján, helye megkérdőjelezhetetlen. Tavaly mögé igazolták Netot, akiből egy év alatt sem sikerült semmit megismerni, de annyi azért érezhető, hogy tökéletes backup a brazil.

Védelem - Alba, Firpo, Pique, Lenglet, Umtiti, Todibo, Roberto, Semedo

Talán bátor, de a jelenlegi helyzetben egyáltalán nem a védelmet érzem problémásnak. Ha valami javult ebben a szezonban, akkor az ez a része a csapatnak. Egy kicsit szervezettebb középpályával és jobban erőltetett széljátékkal teljesen rendben lenne ez a hátsó alakzata a csapatnak. Alba egyértelműen a kezdőben szerepel annak ellenére, hogy mostanában nagyon keresi önmagát. Firpo semmit sem mutatott egy év alatt, de egyrészt nem is kapott sok lehetőséget, másrészt egy év után sosem szoktam elküldeni egy játékost, szóval mindenképp adnék neki még egy esélyt. Jobb oldalt Semedo egyre jobban fejlődik, de ahhoz nem kap elég lehetőséget, hogy ténylegesen beteljesítse a potenciálját. Az új szezonban ő lenne nálam a stabil kezdő, Roberto pedig az a játékos, aki csereként kb. bárhova be tud állni. Középen Pique öregszik, de még mindig nagyon megbízható, Lenglet egyre jobb, mögöttük pedig Umtiti tökéletes csere és rotációs alapanyag. Az se baj, ha sérült, mert Todibo fiatal létére is remekül szokott szerepelni, nálam egyértelmű helye van a csapatban. Piquenek nem kötelező minden meccsen játszania, és máris jut neki hely. Araujo szépen fejlődik, a B csapatot már kinőtte szerintem, őt kölcsönbe küldeném valahova a ligába, Waguénak pedig egyszerűen így nincs hely, ő neki is több tapasztalatot kell szereznie, visszavásárlási opcióval.

tavozok_david.png
Középpálya - S. Busquets, de Jong, Arthur, Kimmich, Alena, Puig

Egyértelműen a középpálya van a legsiralmasabb állapotban a csapatban, és ennek a zötykölődése okozza a fő problémákat. Túl öreg a csapat, ezen változtatni kell; én pedig a középpályán kezdeném el ezt, elég látványosan. Busquets egy zseni, idős, de ha fiatalok veszik körül, akkor könnyebb kompenzálni. De Jong nem játszik rosszul posztidegen helyen akkor se, ha Busquets is a pályán van, úgyhogy még egy szezonig a posztján kívül tartanám a spanyol érdekében. Mellettük csak Arthurt tartanám meg a jelenlegiek közül, taktikától függően a kezdőben vagy a padon. Mindenki más új. Rakiticet imádom, de egyszerűen lejárt az ideje. Nem azzal van a bajom, hogy idősödik, hanem hogy 2 éve már alibi amit nyújt és ez ilyen szinten luxus. Nem álltatom magam, nem belőle fog meggazdagodni a klub, de 20 millió eurót még a Sevilla is ki tudna fizetni érte. Vidal egy nagyon szerethető figura, de szerencsejáték a pályára rakni. Hiába jó statisztikailag és viszonylag sok gólt lő, ha minden második meccsen elképesztően gyengén játszik. Hiányzik a kiegyensúlyozottság és amúgy is szakítanék végre az Ernő-féle középpályásoktól, úgyhogy Vidal mehet 15 millióért akárhova pár kellemes emlékért cserében.

Helyükre az idei sztárigazolásom Joshua Kimmich lenne. Ha feltesszük, hogy normálisan tud tárgyalni a vezetőség, akkor 80 millióért el lehet hozni, de a büdzsébe 100 is belefér. Kimmich egy zseni, egy tipikus Sergi Roberto jolly joker azzal a különbséggel, hogy még focizni is tud. Remek pontrúgáslövő, fantasztikus középpályás, belső védő és szélső is akár. Taktikailag és tudásilag is sokat nyerne vele a csapat, Robertoval folyamatosan lehetne cserélgetni a pozíciójukat, tényleg mindenhol tudnak játszani. A további fiatalítás keretében kiegészítő emberként hoznám vissza Alenat, illetve Puig-t, akiket szép folyamatosan kell beépíteni a csapatba, nem kell minden meccsen játszaniuk. Remek labdarúgók, és ingyen vannak, ami ezen a nyáron nagyon fontos. Matheus Fernandesről semmit nem tudok, de nem hiszem, hogy beférne jelenleg ebbe a keretbe, őt azonnal lepasszolnám egy középszintű csapatnak, ahol aktív kezdőként próbálhatja ki magát. Rafinha már évek óta szenved, nyilvánvaló, hogy a való életben sem lesz már soha a keret tagja. Én kölcsönadogatni nem szeretek, 15 millióért bárki viheti. Oriol Busquets a soha be nem váltott ígéret, neve évek óta kering, mégis alig kapott lehetőséget, és ez nem véletlenül történt. 5 millió euró reális ár érte.

david_kezdo.png

Támadósor - Messi, Suarez, Griezmann, Coutinho, Trincao, Braithwaite

Messi helyzete egyértelmű, ezt teljesen felesleges is részletezni. Egyszerűen annyi a kérdés, hogy kik a játszótársai. A legnagyobb probléma a csatár pozícióban van. Adott egy egyszerre zseni és halálbéna Suarez, illetve egy posztján kívül, gyengén teljesítő Griezmann. Korábban is említettem, hogy a probléma szerintem nem a játékosokkal van, hanem a szörnyű menedzselésükkel. Griezmann egy remek játékos, menjen szépen csak be középre, ahová való; Suareznek pedig nem lehet szava, hogyha 33 évesen második számú játékos lesz a poszton. Innentől már csak a bal oldal a kérdés, én pedig adnék még egy esélyt Coutinhonak. Lehet, hogy a középpályán biztosabbnak tűnik, de egyrészt oda sehogy sem férne be, másrészt voltak neki remek meccsei szélsőként is. Gazdaságilag sem érné most meg eladni, csak óriási bukás lenne. Ha előbb-utóbb muszáj eladni, akkor talán most lesz egy jobb éve, és kisebb veszteséggel lehet túladni rajta. Ha meg megint besül, akkor már úgyse tud ennél nagyobbat bukni rajta a klub. Nálam még a Bayernes kölcsönadással is ő nyeri a versenyt Dembelével szemben, hiszen nincs szükség folyamatosan sérült játékosokra. Komolyan, ez a srác mintha nem is lenne a csapat tagja, annyira nem tud játszani a sorozatos sérülések miatt. Pénzt kell valakiből termelni idén, ez pedig ő lesz: 70 milliót még mindig kifizetne érte akár egy PSG.

Felesleges túltolni a keretlétszámot, én minden posztra egy cserével számoltam. Trincao nagy ígéret, szimpatikus srácnak tűnik, azonnal megadnám neki a lehetőséget a kiöregedő Messi rotációjaként (csak képeljünk el egy olyan edzőt, aki nem játszatja a 33 éves játékost egy Mallorca elleni meccsen...) Bal oldalra pedig maradhat Braithwaite, aki lelkesedésével belopta magát szívembe. Fati fantasztikus focista lesz, de nem hinném, hogy egy 17 éves játékosnak annyira fontos szerepet kellene adni egy Barcelonában, mint ahogy idén többször előfordult. Fokozatos beépítés és játéklehetőség kell, a Realnál Kubonak bejött a Mallorca, én is egy kiesőjelölt, de ambiciózus csapatba küldeném Fatit, ott minden héten játszhatna, de nem lennének feleslegesen nagyok a tétek.

 Az Abidal interjú, ami Messi reakcióját hozta – Eurobarca.hu

mb22

 

ÉrkezőkEmerson (VK), Todibo (VK), Araujo (B), Miranda (VK), Puig (B), Alena (VK)Sancho (100M) 

TávozókInaki Pena (K), Umtiti (40M), Roberto (40M), Firpo (35M), Rakitic (30M), Rafinha (15M), Coutinho (100M), Dembelé (100M), Braithwaite  (25M)

Büdzsé: Eladásokból 385M bevétel, kiadásokra 100M megy el, a kasszában marad 210M.

 

Kapusok – Ter Stegen, Neto

Ez az a poszt, ahol a jelenlegi állás szerint évekig megvagyunk. Ter Stegen helye biztos a keretben, gyakorlatilag mozdíthatatlan, Neto megfelelő cserének minősül, aki bár eddig nem jutott sok szerephez, amikor kellett, ké
pes volt helytállni. Inaki Pena nyilvánvalóan nem fog játéklehetőséget kapni, amíg az előtte álló két játékos egyike kész a játékra, így 1-2 év kölcsönnel sokkal jobban járna, lenne lehetősége fejlődni, aztán meg majd meglátjuk, hogyan tovább.


Védelem – Semedo, Emerson, Todibo, Lenglet, Piqué, Araujo, Jordi Alba, Miranda

Sokáig nem így gondoltam, de Samuel Umtitinek lassacskán új klubot kellene keresni. Lenglet elképesztő formát tart fenn másfél éve, rendkívül kevés hibával játszik gyakorlatilag folyamatosan, mellette pedig a Csokiszörnynek nem lesz sok esélye. 40-50 millió reális ár. Roland Araujo bár eddig sokat nem szerepelt, amikor megkapta a lehetőséget, akkor látszott, hogy van érzéke a játékhoz. Hihetetlen magassága a fejpárbajoknál jól fog jönni. Egy kis csiszolással még akár egy jó belső védő is lehet. Piquének lassacskán be kéne jelentenie utolsó profi idényét, így őt Araujo válthatná a felnőttben. Jean-Clair Todibot egészen biztosan nem fogja megvásárolni a Schalke, ami azt jelenti, hogy minden adott, hogy visszatérjen. Egy rendkívül sokoldalú játékosról van szó, aki fiatal korára tekintettel még sokáig erősítheti fiatal társaival párban a csapat védelmét. Pont az ilyen emberekre lenne szükség, nálam egyértelmű, hogy maradnia kell.

mateka.png

Emerson egy olyan érdekes eset, akinek jelen pillanatban 50-50 százalékban birtokolja a Barca és a Betis a játékjogát, a Barcának pedig opciója van “visszahívni”. Mivel évek óta keresik Dani Alves utódját, és aki ismeri Emerson játékát, annak nem kell részletezni a képességeit, ezért egyértelmű, hogy ő lehet az, aki hosszútávon is megoldást jelenthet. Ugyanezen a poszton Sergi Robertoért állítólag 40-50 milliót sem sajnálna a Manchester City, amit tekintettel arra, hogy évek óta egy-egy villanásból él meg, nem utasítanék vissza. A másik szélen Junior Firpo eddig gyakorlatilag semmit nem tudott mutatni, pedig lehetősége volt rá, ezekkel azonban nem élt. Teljesen átlagos, a Barca szintjét alulmúló, így ami nem megy, azt ne erőltessük. Egy 35 millió euró körüli összegért én boldogan megválnék tőle. Helyére pedig visszahoznám a szintén Gelsenkirchenben kölcsönben játszó Juan Mirandát. A fiatal spanyolról lehetett jókat olvasni, ezeket élesben azonban ezidáig nem láthattuk, de talán épp ideje lenne megpróbálni. Az utolsó nagy megválaszolatlan kérdés Moussa Wagué. Amíg a Semedo-Emerson páros működik, addig nem lesz itt sok keresni valója. Viszont, mivel Semedonak rezeg a léc, így Waguét csak kölcsönben engedném el, és egy év múlva újraértékelném a helyzetet.


Középpálya – S. Busquets, De Jong, Puig, Alena, Matheus Fernandes, Pjanic, Vidal

Ez a felállás valamelyest balanszot teremtene a fiatalok és a tapasztalt vén rókák között. Most azt engedjük egyelőre el, hogy Arthurra szükségünk lenne, mert Arthur már nincs. Helyette viszont van Puig, és lesz Alena, aki fél éves kölcsöne után biztosan vissza fog térni a Barcához. A Betisben is bebizonyította, hogy olyan játékos, akivel számolni kell, aki igenis karriert szeretne magának az élvonalban. Megvan hozzá minden adottsága, hogy befusson, és a megfelelő játékmennyiséggel a fejlődése is garantált. Ezzel azért nem lehet probléma, mert a vérében van a rövidpasszos gyors játék, támadó felfogású, vagyis leginkább előre szeret játszani, az ilyen játékos pedig szeretve van. Riqui Puignak teljesen egyértelműen a felnőtt csapatban a helye, aki ezzel nem ért egyet, az valószínűleg nem látott még életében Barca meccset, javaslom, pótolja. Matheus Fernandes még egy téli üzlet, akiről tulajdonképpen semmit nem lehet tudni, azon túl, hogy van ilyen futballista, teljesen zsákbamacska. De ha visszaemlékezünk, Arthur is ilyen volt, aztán milyen jó játékos lett belőle.

tavozok_mate.png

Oriol Busquets már nem fért fel a képre, de ő is távozik

Pjanicról sok szót nem nagyon akarok ejteni, nyilván nem tehet az egész balhéról, de valószínűleg nem én vagyok az egyetlen, aki nem ért egyet azzal, hogy van itt helye. Arturo Vidal egy érdekes választás lehet, de az igazság az, hogy ez az ember egy elképesztő állat. Győztes mentalitása ötvöződik keménységével és állatiasságával, ezen felül a labdával sem nevezhető ügyetlennek. A kapu előtt akármilyen pozícióban életveszélyes tud lenni, ezt bizonyítja a 7 gólja, amivel 4. a házi góllövőn. Tőle valahogy azt súgják az ösztöneim, hogy nem kéne megválni. Még. Nem ugyanez a helyzet Ivan Rakiticcel. Nem először téma, hogy talán itt kéne ezt abbahagyni, és persze, vannak fejlődésre utaló jelek, de akkor is talán be kellene látni, hogy ez a románc nem fial sokat már. Most még egy 30 milliós összeg egyáltalán nem lenne elképzelhetetlen, ez viszont feljebb már nem fog menni. Ugyanez a helyzet Rafinhával. Sokszor próbáltuk már meg, nem ment, akkor itt az idő könnyes búcsút venni. A Celtánál mintha megtalálta volna magát, 15 millió körül pedig maradhat is ott, ha szeretne. Philippe Coutinho sagaja már tartott egy ideje, mire a kölcsön el lett határozva, de ott se nyújtott sokat, nem sikerült alapemberré válnia a Bayernben. Mindazonáltal kérők továbbra is akadnak. Bukni úgyis fogunk rajta, de egy 100 millió körüli összeget még ki lehetne sírni, amiből a támadósort meg tudnánk erősíteni. Értelmesebb, mint szenvedni további hónapokat. Ami a védelemben Wagué, az a középpályán Oriol Busquets. Három ember is van a posztjára, ebből ketten azonban már megélték a harmadik X-et. Ily módon Sergio névrokonát továbbra is talonban tartanám. Egy LaLiga csapatnál felvehetné az első vonal ritmusát, és jövő ilyenkor újra lehetne értékelni a helyzetét, vagyis, hogy ha visszajön, akkor azt ki helyére teszi.
mate_felallas.png


Támadósor – Messi, Suárez, Sancho, Fati, Trincao, Griezmann

Valójában itt van szükség a leggyökeresebb átalakításra, mert a mostani helyzet botrányos. Trincao biztos érkezésével lesz még egy szélsőnk, és aki néz néha Liga NOS összefoglalót, az tudja, nem is akármilyen szélsőnk lesz. És akkor, hogy legyen egy angolunk is, Jadon Sancho. Persze Dortmundban most biztosan utálnak emiatt, mert hogy Dembelét is onnan halásztuk el, de majd kiheverik. Sanchot egy olyan 100 millió körüli összegért el lehetne mozdítani a helyéről, amit csak a támadósorban be nem váló játékosok árából már röhögve lehetne kifizetni.
Mindemellett pedig ideje volna megunni fentebb is Dembelé szerencsétlenkedését és belátni, hogy ennek így semmi értelme nincs. 150+X millióért idejött, hogy aztán a meccsek 50%-án se játsszon. Mert senki nincs aki odacsapjon egyet, hogy "fiam ne fifázzál már hajnali 4-ig mert profi labdarúgó vagy és 8-kor edzésed van!" Vagy hogy "fiam ne sprintelgessél már felvezetés nélkül a semmiből mert rohadtul elszakad minden létező izmod!" Ennek az egésznek semmi értelme. 100 milliót se nagyon fogunk már érte kapni, szóval amennyiért csak lehet, menjen. Mondjuk 80 milláért. Braithwaite pedig jófej, szimpatikus, de nem ez a szint: 25 milka és mehet. Legvégül Griezmannról ejtenék egykét szót. Nagyon nehezen vergődtem zöldágra a tekintetben, hogy az ő sorsa mi legyen. Keményen dolgozik, mindegy, mi is van, rá mindig lehet számítani, ezen felül egy igazi klasszis. Még egy kis időt mindenképp adnék neki.

 

 

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket! Te kiket igazolnál idén a vezetőség helyében? 

 

Közreműködő adminok:

Saját képek: Isti

Szerkesztő: PT10

 

World of FCB, 2020.

A bejegyzés trackback címe:

https://worldoffcb.blog.hu/api/trackback/id/tr6615981940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása