worldoffcb

Ámokfutás - 2020 nyár összes kimenő és bejövő Barca-átigazolása

Minden igazolás szubjektív értékelése

2020. október 15. - world_of_fcb

Sorozatunk korábbi részei: 2016 nyár2017 nyár2018 tél2018 nyár, 2019 tél2019 nyár, 2020 tél 

Vége az átigazolási szezonnak, mi pedig hagyományaink szerint szubjektíven értékeljük az összes kimenő és bejövő transzfert, majd a cikk végén a vezetőség felé fogalmazunk meg kritikát. Idén az amerikai iskolarendszerben honos osztályzást használjuk: A-tól F-ig tartó ötfokozatú skála (E kimarad), mindegyik osztályzathoz hozzátehető egy mínusz vagy egy pluszpont. Eszerint az A- kicsivel jobb, mint a B+, ami kicsivel jobb, mint a B. A vezetőségnél marad a számszerű értékelés tízes skálán. (1M=1 millió euró)

 1273558331_jpg_0.jpg

Érkezők 

Francisco Trincao (Braga) 31M

PT10: A mai piacon ez az összeg már abszolút nem számít soknak egy ismeretlen srácért, ráadásul róla még értelmezhető videókat is láttunk, hiszen a portugál bajnokság azért komolyan vehető ellentétben mondjuk a brazillal. Trincao fiatal, gyors és baromi tehetséges, ez egyértelmű; szerintem egy megfelelő, fokozatos beépítéssel a jövő alapembere lehet belőle. Ha meg nem, akkor az elmúlt évek tapasztalatai alapján sem lesz feltétlenül bukó pénzügyileg (Arthur, Malcom és Mina is nyereséggel távoztak.) 

mb22: Hogy a 31 millió eurós vételár sok, megfelelő vagy kevés érte, azt majd az idő megválaszolja. Egyelőre amit láthatunk tőle, az biztató. A felkészülési meccseken jött ki alapból legjobban, hogy a szélen kifejezetten komfortosan érzi magát, és adott pillanatban tökéletesen el tud indulni befelé. A labdaérzéke nagyszerű és kifejezetten jó meglátásai vannak, ami a beinduló embereket illeti (erre példa az a lesgólpassz, amit Konradnak osztott ki). Előbb-utóbb majd nyilván láthatjuk őt a kezdőben is, addig pedig arra a kevésre alapozhatunk, amit eddig játszott. De mindenesetre ígéretes. 

 trincaoosztalyzat.jpg

Matheus Fernandes (Palmeiras) 7+3M

PT10: Na ő az az eset, akiről tényleg baromi nehéz bármit mondani, hiszen teljesen ismeretlen és nehezemre is esik azt gondolni, hogy beválik majd. Ellenérvnek fel lehet hozni, hogy Arthur is teljesen ismeretlen volt, aztán mégis be tudott illeszkedni; ugyanakkor ő nem is  hétmillióba került. Fernandes a nem túl acélos Valladoidban fél év alatt három meccset kapott, ebből egyiken három percet. Biztos van benne potenciál, de ha megnézem, kik lennének ingyen ebben a pozícióban (Alena, Puig), akkor teljesen feleslegesnek tartom már a leigazolását is. Tekintve, hogy a felkészülési meccseken még keretben sem volt, végképp nem értem, miért nem adták legalább kölcsön, egészen nyilvánvalóan nem fog játszani. 

mb22: A teljesen fölösleges igazolás iskolapéldája. Kizárólag azért került be a 2020/21-re nevezett keretbe, mert ha már el nem tudtuk adni, akkor most mi más legyen vele. Télen lett leigazolva, nyáron el akarták adni. Na, most erre mi a szart lehet mondani? A posztján így is túl sokan vannak, és merő döbbenet lenne, ha bárkit ki tudna fúrni onnan. 

 matheusosztalyzat2.jpg

Miralem Pjanic (Juventus) 60+5M

PT10: Gyakorlatilag helyet cseréltek Arthurral, az üzletek típusa miatt mégis külön kezeljük a kettőt, ez pedig lehetőséget biztosít rá, hogy kihangsúlyozzam: elképesztően felesleges igazolás volt Pjanic. Már két jó játékos van a posztján, nem tartom valószínűnek, hogy kiszorítja őket. Ha mégis, akkor is 30 éves a bosnyák, nem lehet hosszútávon tervezni vele. Ha az árát nézzük, akkor egyenesen elsírom magam: egy gazdasági válság előszobájában megvették alsó hangon másfélszeres áron, ez minden esetben óriási bukás lesz. Aztán meg Eric Garciánál szaros hárommillión alkudoztak, nevetséges. 

mb22: Volt egy olyan gondolatom, hogy ha mondjuk öt éve kb. hasonló összegért megszerezzük, akkor az valami elképesztő transzfer lett volna. Milyen kár, hogy ez mind csak feltételezés. Ő maga belecsöppent ebbe a mossuk tisztára magunkat és a könyvelésünket dologba, vagyis ez az egész unfair vele szemben. De akkor sem mehetünk el az egész fölött. Hozott-e stabilitást a középpályára? Meglehet. Sokoldalú, tapasztalt játékos, kifejezetten jó labdaérzéke van, taktikailag nagyon felkészült. Ugyanakkor 30 éves, fizikai állapotáról egyelőre sokat nem tudunk, de Arthuré biztos jobb. Ennek az egésznek az elszenvedője volt, ugyanakkor ez nem változtat a transzfer megítélésén. 

 pjanicosztalyzat.jpg

Pedri (Las Palmas) 5M

PT10: Ilyen olcsón igazából lehet kísérletezni, azonban kicsit hihetetlen volt számomra, hogy nem a B csapatba vették. Abban biztos vagyok, hogy bukás esetén is legalább ennyiért tovább lehet passzolni, de szerintem ennyi idősen folyamatosan kéne játszania, az pedig itt nem lesz meg. Az lehet, hogy Koeman eddig mindig őt cserélte be, azonban ilyenkor döntő tényezőnek kéne lennie, mert ha a csapat épp szarban van, akkor a cseréknek kell próbálniuk megfordítania az állást. Pedritől eddig semmi érdekeset nem láttam az eddigi találkozókon, és őszintén kétlem, hogy őt kéne becserélni, ha ég a ház. Azonnal kölcsön kellett volna adni. 

mb22: Róla sem egyszerű mit írni. Nem egy forrás tartja az egyik legnagyobb spanyol középpályás-ígéretnek, elvégre 17 éves, a Las Palmas alapemberének számított és nem egy másodosztályú játékos. Ugyanakkor eddig még nem sikerült engem meggyőznie arról, hogy ha valakinek, hát neki mindenképpen helye lesz a Barcában. Majd a jövő Barcájában. De a jelenében aligha, egyelőre. Persze, én leszek az egyik legboldogabb, ha rám cáfol. 

 pedriosztalyzat.jpg

Ansu Fati (Barcelona B)

PT10: Egészen fantasztikus játékos, szemtelenül fiatal kora ellenére baromira érett. Tavaly az volt vele kapcsolatban a problémám, hogy túl hirtelen került túl mély vízbe, és ez az esetek többségében hosszútávon nem szokott jót tenni. Ennek ellenére egyértelműen helye van a csapatnál, az már az edzőn múlik, hogy mennyit használja. Azzal nem értek egyet Koemannal, hogy minden meccsen kezdőnek kéne lennie, de ebben a cikkben a vezetés döntéseit értékeljük, az pedig egy remek döntés, hogy a spanyol a felnőtt csapatnál folytassa idén. 

mb22: Számomra egy percig nem lehetett kérdés, hogy van, volt és lesz is helye az A csapatban. Zsengekora ellenére klasszis szinten képes futballozni. Remek mozgása van, taktikailag ki merem mondani, hogy a felnőtt csapat egyik legérettebb játékosa. Ami pedig korábban Neymar hiányában gondot okozott, arra megoldás lehet a fiatalember: a balszél. Jordi Albat képes tehermentesíteni, és mindig meg tud villantani egy váratlan mozdulatot. Nagyon ritka kincs az ilyen fiatalon ennyire érett játékos. Koeman keze alatt pedig egészen biztosan megkapja majd azt a tudást és bizalmat, ami a további fejlődéséhez elengedhetetlen lesz. Aki pedig be akar kerülni a kezdőbe, annak a 17 éves Ansu Fatit kifejezetten ki kell onnan fúrnia. Durva, de ez így van. 

 fatiosztalyzat.jpg

Sergino Dest (Ajax) 21+5M

PT10: Az Ajax mindig biztató, elég csak Frenkiere gondolni. Mostani igazolásunk piszkosul fiatal, viszonylag olcsón érkezett egy hasonló filozófiájú klubtól, bal és jobb oldalt is tud játszani, ez a képesség gyakorlatilag teljesen hiányzott eddig a csapat védelméből. Hiszem, hogy nagyon hasznos tagja lehet a csapatnak, de vigyázni kell a beépítésénél. 

mb22: A leigazolt játékosok közül talán neki tudok a legjobban örülni. Az Ajaxban sikerült egy kis nevet szereznie magának, ami elég volt arra, hogy 19 évesen a Barca úgy döntsön, szerződést kínál neki. Mivel régóta küzd a csapat a jobbhátvéd pozíciójával, ő pedig egy nagyon ígéretes, fiatal játékos, így elég kézenfekvőnek tűnt a leigazolása. Az ára pedig a pár éve uralkodó piaci viszonylatok tekintetében kifejezetten jónak számít. 

 destosztalyzat.jpg

Ronald Araujo (Barcelona B)

PT10: Ez egy kényszermegoldás, nem is lehet kérdés. Nem véletlenül nem kapott mezszámot már Alenával és Pedrivel egyidőben, hanem csak a piac zárulta után. Esetében egyszerűen arra vártak, hogy sikerül-e leigazolni Garciát, majd ennek elúszása után beregisztrálták az A keretbe. Araujo ügyes, efelől nincs kétségem, azonban aggasztónak találom esetében, hogy mekkora szerepet kell majd idén vállalnia. Belső védőknél azért nagyon fontos a tapasztalat, és ebben gyakorlatilag minden vetélytársa előzi az uruguayit. Én Todibot jobbnak tartom, Araujot kölcsönbe küldtem volna. 

mb22: Mivel Koeman anno védőként játszott, így ha valamelyik poszton, hát ezen nem vonom kétségbe a szakértelmét. Különösen nem akkor, amikor Araujo felhozataláról van szó. A tavalyi debütálása során, amikor tizenegy perc után kiállíttatta magát, nem gondoltam, hogy sok lehetősége adódik, erre tessék, egy évvel később ugyanúgy hazai pályán, ugyanúgy a Sevilla ellen kezdőként lépett pályára. Mindeközben folyamatosan volt beeresztve a felnőtt csapatba. Óriási tehetség, belső védő létére kifejezetten gyors, a labdával jól bánik, gyorsan hoz jó döntéseket. Egy ilyen emberre lesz szükség, ha egyszer Geri úgy dönt, nyugdíjba vonul. 

 araujoosztalyzat.jpg

Riqui Puig (Barcelona B)

PT10: Képtelen vagyok megérteni, miért volt ekkora cirkusz a felhozásánál, csak az utolsó nap jött fel együtt Araujoval. Szerintem zseniális a srác, az összes középpályás közül ő emlékeztet legjobban Xavira, nekem óriási kedvencem Puig. Szerintem teljes mértékben megérdemli ezt a lehetőséget, és neki kéne beállnia első cserének, nem pedig Pedrinek. Nagyon bízom benne, hogy nem cseszik el a srácot, hatalmas ígéret. 

mb22: Soha senki nem tudott arról meggyőzni, hogy valóban az lenne a jobb, ha Riqui kölcsönbe menne. Mert nem. Neki a legjobb fejlődési lehetőség a Barcelona. Ahol még ott van Messi, akitől tud tanulni, ahol majd egy Frenkie de Jong mellett játszhat, vagy ahol olyan játszópajtások között fog felnőni, mint Pedri, Trincao, Ansu Fati vagy Alena. Természetesen ehhez a játékpercek is elengedhetetlenek, ezt Koeman pedig nagyon jól tudja. Továbbra is azt gondolom, hogy Puignak a holland keze alatt jó helye lesz, és megfelelő teljesítmény mellett meg fogja kapni a bizonyítási lehetőséget. Az meg, hogy inkább visszament volna a B csapatba és várt volna a sorára,  különösen szimpatikussá teszi. 

 puigosztalyzat.jpg

Távozók

Arthur Melo (Juventus) 72+10M

PT10: Talán a legmeglepőbb döntés volt ezen a nyáron, ezt tényleg nem láttam jönni. Arthur egy fiatal reménységként érkezett, egyre több lehetőséget kapott, de sosem tudott beilleszkedni maximálisan, mindig volt egy kis kérdőjel. Persze ez nem is baj, ilyen fiatalon abszolút rendben volt amit nyújtott, amíg hirtelen 24 évesen majdnem kétszer annyiért továbbadták. Őszintén nem tudom az okokat emögött, de pénzügyileg abszolút megérte így az üzlet. A brazilnak a magatartásbeli problémái voltak feltűnőbbek, ezek talán rányomták bélyegüket a játékára is, de még mindig olyan életkorban van, amikor jövőnek lehet tekinteni őt. Összességében sajnálom ezt az üzletet, mert szerintem több lehetett volna benne, de ennyi pénzért megérte, ebből az összegből sikeresen lehet(ett volna) építkezni. Az már más kérdés, hogy kit sikerült megvenni belőle. 

mb22: Amikor ide igazolt, senki nem tudta, mit várjon tőle. Egy átlagos külsejű, vigyorgó srác volt, akit megtalált valahogy a Barca. Majd aztán az idő szépen elkezdte beigazolni, hogy igaza volt annak, akinek megakadt rajta a szeme. Aztán jött az, amikor voltak a pöcsbajai, ami elég rossz színben tüntette fel őt is és a klubot is. A hosszú kihagyás után már nem is tudta megtalálni önmagát. Majd jött a botrányos eladása, a körülötte kialakult hiszti, miegymás. Mindenesetre ennek a sztorinak nem, és nem így kellett volna véget érnie. 

 arthurosztalyzat.jpg

Ivan Rakitic (Sevilla) 1,5+9M

PT10: Hosszú évek óta vártunk az évtized közepén a csapat egyik kimagasló alakjának számító középpályás távozására. Nekem személyesen egyik nagy kedvencem volt, de már én sem tudtam elmenni amellett, hogy mennyit lassult főleg fejben. Sajnos ez már az a szint volt, amikor cserének sem szívesen láttam a horvátot. A Sevilla a tökéletes csapat neki, rendesen kezelték őt Bartoék, hogy visszaadták baromi olcsón. Kár érte, hogy ezt a klub sínyli meg gazdaságilag, de már mindenki megszokta. Ha a bónuszokat kifizetik, akkor elmegy ez az összeg érte, de egyébként nyilván nevetséges. 

mb22: Soha nem gondoltam, hogy valóban Barca-profilú játékos, ennek ellenére az első, és még talán a második éve is meglehetősen pofásra sikerült. Aztán elindult a lejtőn, ahol oda jutott, hogy az utolsó éve kizárólag a szenvedésről szólt. Valverde első két évében brutális módon kifacsarta, ennek lehetett az a következménye, hogy sokat romlott a teljesítménye. Összeszedetlen, pontatlan volt, Arthur majd Vidal és végül Frenkie de Jong érkezése pedig egyet jelentett azzal, hogy Rakitic elveszítette a kezdőségét. Innentől persze belekerült az ördögi körbe, és nem volt más választása. Koeman nem számolt vele, a Sevilla meg köszönte szépen. A markukba röhögtek az összeg miatt, és vitték. 

 rakiticosztalyzat.jpg

Moussa Wagué (PAOK) kölcsön

PT10: Csak pár meccset játszott Nizzában, és hiába távozott Semedo, egyértelmű volt, hogy a szenegáli nem képvisel elég játékerőt az ő pótlásához. Ugyanakkor ha valami ennyire egyértelmű, akkor kérdés, hogy a későbbiekben ez tud-e változni, főleg egy görög csapatnál. Enyhén szólva nem a legerősebb bajnokságba költözött, annyi vigasz van azért, hogy az Európa Ligába bejutott a csapat. Nem hiszem, hogy Wagué ettől az évtől annyit fog fejlődni, de ne legyen igazam. 

mb22: Gyakorlatilag semmit nem tudhatunk róla. Normális, kifejezetten téttel bíró meccsen nem játszott, kölcsönről kölcsönre járkál, de vagy sehol nem tud olyat alakítani, hogy mindenképp itt tartsuk vagy valaki kipécézte magának, és direkt csak azért sem játszatja, de ez így nevetséges. Most éppen a PAOK-hoz sikerült lepattintani, majd jövőre megnézzük, mi lesz belőle. 


wagueosztalyzat.jpg

Arturo Vidal (Inter) 1M

PT10: Paulinho egész váratlan sikere után nem voltam meglepve, hogy a chilei is bejött, egyszerűen kellettek az ilyen játékosok Valverde sajátos játékrendszerébe. Így azonban, hogy az edző távozott és egyébként is fiatalítani kell, én maximálisan támogattam Vidal távozását. Lehet, hogy ő volt a legjobb statisztikákkal rendelkező középpályása a csapatnak, de a teljesítménye kiegyensúlyozatlan volt: egyik meccsen rugdosta a gólokat, másikon akadályozta a csapatot. Sokszor leírtam, hogy Busquets még mindig egy értékes játékos, de csak akkor, ha valaki kompenzálni tudja az elképesztő lassúságát. Hát ha valamiben, akkor ebben aztán Vidal legalább olyan rossz volt, ezért egy kicsit is ütőképes ellenfél szétszedte a csapatot. Vidal szimpatikus figura, de nem illett bele ebbe a csapatba. Utolsó mondatnak meg megint leírom, hogy nem ingyen kéne elengedni a játékosokat. 

mb22: Azt nagyon imádtam benne, hogy soha egy percig nem lankadt az intenzitása. Ha nem is játszott jól, akkor is a belét kihajtotta, ment, ütközött, beleállt mindenbe és mindenkibe. Tipikus győztes hozzáállása volt, olyan, amilyen a tavalyi és azt megelőző szezonokban szinte senkinek. Ez fog hiányozni. A játéka alapján nem is értettem, miért hozták ide, nagyon nem ezt a filozófiát képviseli. Az eladásával egyetértek. Az árral semmiképp. 

vidalosztalyzat.jpg

Nelson Semedo (Wolverhampton) 30+10M

PT10: Ígéretesen indult, de aztán valahogy megállt a fejlődésben. A portugál egyszerűen azt az érzetet keltette, hogy nem védő, hiszen nem tud védekezni. Támadásban jobb volt vetélytársánál, Robertonál, de nem tudott elöl annyit hozzáadni, mint amennyit elvett hátul. Ezeket a gondolataimat megerősíti maga a játékos brutálőszinte nyilatkozata távozása után, miszerint saját bevallása szerint is túl nagy falat volt ez a barcelonai kaland. Ugyanakkor baromi gyors, nagyon jó életkorban van, szélsőt is tud játszani, ezekért a játékosokért sok pénzt szoktak kiadni a klubok. Ehhez képest sikerült a jelenlegi piaci árhoz képest olcsóbban elengedni, az összeg még azt az árat sem érte el, amiért anno megvette a Barca. Ez számomra teljesen érthetetlen, ennyi erővel maradhatott is volna. 

mb22: Vártunk és vártunk, hogy majd csak beilleszkedik, felveszi a ritmust, beletanul ebbe a játékba. De mind hiába. 3 év alatt alig fejlődött, kereste a helyét, és az eredetileg középpályáról visszarángatott, a PSG elleni góljából élő Robertot sem tudta kiszorítani. A sebessége mondjuk tök oké volt, a labdával jól bánt, de egyszerűen képtelen volt adoptálódni ehhez a játékhoz. Kifejezetten jó áron sikerült rá vevőt találni, 40 millió az nagyon jó summa érte. 

 semedoosztalyzat.jpg

Luis Suarez (Atletico) 0+6M

PT10: Botrányos, a szó minden értelmében. Suarez úgy hátráltatta évek óta a csapatot, hogy közben ő volt a második legerősebb góllövő Messi mögött. Egy igazi vérbeli csatár, aki fantasztikusan céloz, de passzolni nem igazán tud. Akkor volt sikeres vele egy akció, ha ő fejezte be azt, máskülönben elakadt a támadás. Lelassult, védekezni nem igazán tudott, ez pedig Messi sétálgatása mellett luxus volt a csapatnak. És mindeközben a klub történetének harmadik legjobb góllövőjévé nőtte ki magát. Fantasztikus játékos, csak ebből a rengeteg sebből vérző csapatban ő jelentette az egyik sebet. Az ember azt gondolná, hogy a harmadik legeredményesebb játékos hatéves regnálását parádéval köszöni meg a klub, ehelyett kibaszták, mint macskát szarni. Konkrétan nem engedték, hogy a többiekkel edzhessen, majd egy normális búcsú nélkül ingyen elengedték az egyik fő riválisnak. Ez egészen felfoghatatlan még úgy is, hogy a jelentős fizetését megspórolja vele a klub. Gyalázatos ez az egész, teljesen elfogadhatatlan úgy is, hogy Suareznek egyébként tényleg távoznia kellett. 

mb22: Vele kapcsolatban az az érzésem, hogy amikor eladták, a vezetőség már tudta, hogy a napjai meg vannak számlálva, ezért bosszúból egy öleset odaszart még a küszöbre. Suárez maga soha nem volt egy jó játékos, közben meg az egyik legjobb volt. Egy ízig-vérig kilences a szó legszorosabb értelmében. Harmadik hely az örök góllövőn, rengeteg trófea, siker, boldog pillanat után talán nem kellett volna így kibaszni. 

 suarezosztalyzat2.jpg

Jean-Clair Todibo (Benfica) 2 év kölcsön (2M) + 20M opciós jog

PT10: Róla is lemondhatunk ezzel, ebben biztos vagyok. Érdekesen köti ezeket az üzleteket a Barca: Mina is a semmiből jött, majd kb. nulla játékkal profittal adták tovább, most meg Todibón fognak hússzoros árat keresni. És ez teljesen jó, ha a csapat tud ilyen üzletekkel pénzt forgatni, csak közben azt nem igazán nézik meg, hogy kivel teszik ezt. Todibo egy baromi masszív, nagyon fiatal és roppant tehetséges játékos, aki még ebből a szörnyű Schalkéból is ki tudott emelkedni tavasszal. Amilyen állapotban van jelenleg a Barca védelme, számomra felfoghatatlan, miért nincs szükségünk egy ilyen játékosa. Araujonál jobb szerintem, simán fel tudná venni a versenyt a kisebb csapatok játékosaival. Érthetetlen, és nem ettől a húszmilliótól fog lábra állni a csapat gazdasága. 

mb22: Addig oké, hogy játékpercekért kölcsönadogatjuk, de hogy aztán soha nem győzi meg az embereket arról, hogy itt van helye, az furcsa. A tavalyi Schalke egyik legjobbja volt, Ronald Koeman keze alatt még meccskeretig sem jutott, pedig azt manapság csak az nem éri el, aki kifejezetten nem is akarja. Lenglettel egy tökéletes belső védő páros lehettek volna, erre jelenleg azonban egyre kevesebb esély van, hogy valaha is összejön. 

 todiboosztalyzat.jpg

Juan Miranda (Betis) kölcsön

PT10: Nem gondoltam volna, hogy ő marad tovább a klubnál és nem Cucurella, és egyre biztosabbnak tűnik, hogy igazából egyikük sem lesz a Barca játékosa hosszútávon. Mirandának nagyon nem jött be a német kaland (Schalke), amit az is jelez, hogy a kölcsönszerződés felénél vissza is küldték. A Betis talán egy megfelelőbb hely lehet, ahol kiteljesedhet a játékos, de ehhez játszania is kéne. Oda még szerintem se jutottunk, hogy végleg meg kéne válni tőle, de az is egyértelmű, hogy egyelőre kevés a felnőtt kerethez. Ki tudja, talán idén fut egy jó szezont és akkor juthat még neki szerep a nagyoknál. 

mb22: Nagy potenciálként volt beharangozva, aztán ugyanúgy járt, mint Wagué. Elmegy minden évben valahova kölcsön, majd aztán ott nem játszik, visszajön, és indul minden elölről. Gelsenkirchenben nem ment neki, Spanyolországban talán majd fog. Jobb opciót úgysem találnak rá, mert fizetni nem fog érte senki. 

mirandaosztalyzat.jpg

Rafinha (PSG) 0+3M

PT10: Na ő volt az a játékos, akiben biztos voltam, hogy nem fog hozni pénzt a csapatnak. Ebben nagyjából igazam is lett, de persze ettől még nem vagyok boldogabb tőle. Sajnálom őt, mert az első szezonja kifejezetten jó volt, de aztán a hosszú sérülések tönkretették a karrierjét. Tavaly a rémgyenge Celtából nem tudott kiemelkedni, én komolyan nem értem, mit látott benne egy akkora klub, mint a PSG. A Barcelonába biztosan nem fért volna be, hosszú évek óta teljesen feleslegesen adogatták kölcsön. A brazilért az elmúlt évben még tízmilliós ajánlatok is érkeztek, ehelyett lepasszolták Párizsba ingyen. Már a fejemet se fogom, egyszerűen csak röhögök. Az könnyebb. 

mb22: A bumeráng, amit akármilyen messze dobsz el, visszajön. Évente cikkeztünk róla is, merthogy minden évben megkapja az esélyt, nem él vele, elmegy kölcsönbe, ott nem veszik meg, visszajön, és ez ismétlődik. Meggyőződésem, hogy belőle is sokkal nagyobb játékos lehetett volna, ha nem lenne sérülékeny és valaki tudatosan felépítette volna. Ehelyett most örülhetünk, hogy valakinek kellett. Ingyen. 

 rafinhaosztalyzat.jpg

Vezetőség

 

Ezek az értékelések félig-meddig összefoglalják az eddigieket, tehát az érkezőket és távozókat, emellett megvizsgálják, kiket lehetett volna még eladni vagy megtartani. Értékelik a vezetőség teljes körű munkáját, sikerességét, az átigazolási időszak hangulatát, és a hiányosságokat is. Az értékelés 10-es skálán történik.

 

PT10: Ez lett az a nyár, amikor a korábbi évek ámokfutás-sorozata beteljesedett. Az a nyár, amikor mindenk más csapat szurkolója is konkrét tényeket látva érezhette, hogy itt baromi nagy a gáz. Mind eredmény (8-2), mind igazolás (Depay a fizetéskeret telítődése miatt nem tudott jönni, hiába volt gyakorlatilag leigazolva) terén. Az egész a Messi-cirkusszal kezdődött, mely teljesen megpecsételte a nyarat, leginkább a Neymar-féle cirkuszhoz tudnám hasonlítani. Már eleve azért rengeteg mínusz pont jár, amit az argentinnal tettek, ez teljesen felháborító ilyen formában, de ami most a cikk szempontjából fontosabb: hosszú hetek mentek el ezzel a balhéval. Messi mindenkinél fontosabb, a feszültség óriási volt, így nem csoda, hogy csak ezzel foglalkoztak heteken keresztül a főbb vezetők. Végül sikerült leláncolni a játékost, de nagyon sok idő ment el ezzel, ami az átigazolási piacon éreztette hatását. A fejetlenség a szokásosnál is nagyobb volt: a korábbi rossz döntések miatt addig nem igazolhattak, amíg el nem adtak játékosokat, de mivel erre képtelenek voltak, ezért elkezdték ingyen kipakolgatni őket (Suarez, Rakitic, Vidal), ezzel további pénzügyi károkat okozva. Rafinhát ingyen passzolták el 10 perccel a igazolási ablak zárulta előtt úgy, hogy korábban 10 millió eurót kaphattak volna érte. A döntés azóta sem lett megmagyarázva. Folyamatosak voltak a bukták, befürödtek Lautaroval, Depay-jal és Garciával is, cserében megköttettek egy szörnyű Arthur-Pjanic cserét. Akiket el akartak adni, azokat nem sikerült, Umtiti és Dembele rajtamaradt a klubon. Óriási változásokat ígértek a Bayern-meccs után, ezzel szemben a realitás az, hogy a védelmet egyáltalán nem sikerült megerősíteni, miközben elölről távozott 25 gól, ezeknek a pótlására egyáltalán nem látni az alkalmas személyt. Az egyetlen pozitívum, hogy ezen a nyáron végre megtörtént a fiatalítás, azonban nagy kérdés, hogy mennyire lesznek képesek ezek a játékosok végigvinni a teljes szezont. Nagyon örülök Puig, Fati és Alena megjelenésének, csak ezek miatt nem adom a lehető legkevesebb pontot a vezetőségnek, de ennél már tényleg nehezen lehetne rosszabb. 

vezetosegosztalyzat.jpg

mb22: Idén nyáron természetesen kirúgták az edzőt egy súlyos blama után, majd jöhetett a régóta késleltetett változás. A rossz anyagi helyzet és a tárgyalási stratégiájuk azonban jelentősen ellehetetlenítette ezt. Így sikerült kötni egyetlen egy olyan üzletet, ami a fiatalítást szolgálta. Emellett Rakiticet kidobták, nem kapta meg a méltó búcsút. Suárezt szintén kidobták, nem kapta meg a méltó búcsút. Messivel összerúgták a port, aki ennek hatására azóta is oltogatja őket, amikor csak tudja. Majd a 21-es választáson a kihívók bizalmatlansági indítványt nyújtottak be ellenük. Bartomeuék már jó ideje minden cselekedetükkel koporsószöget vernek bele a saját koporsójukba, most azonban már a sírjukat ássák. 

120917973_2958824867550423_5370812139943580361_n.jpg

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket! Te mennyire vagy elégedett a csapat igazolásaival?

 

Közreműködő adminok:

Szerkesztő: PT10

Képek: AH88

 

World of FCB, 2020.

A bejegyzés trackback címe:

https://worldoffcb.blog.hu/api/trackback/id/tr4116236658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása