worldoffcb

A mi álomnyarunk - 2021.

Szubjektív és fiktív igazolások adminjainktól

2021. június 18. - world_of_fcb

Sorozatunk korábbi részei: 2017 nyár, 2018 tél, 2018 nyár2020 nyár

 

Idén újra a vezetőség helyébe képzeljük magunkat, és felállítjuk a jövő évi keretet saját ízlésünk szerint. Fontos, hogy a cikk teljesen szubjektív, csak a mi véleményünket tartalmazza és semmilyen módon nem iránymutatásként szolgál.

Ismerjük meg a szabályokat: bárkit lehet igazolnunk, és akár Messit is elküldhetjük a csapattól.  A kerettagok száma nem lehet több, mint 23 fő. Idén pénzügyi keretként a borzalmas gazdasági helyzetet és a realitásokat nézve 0, azaz nulla eurót határoztunk meg büdzséként, szóval vagy az eladásokból fedezhetjük az igazolásokat vagy csak ingyenes transzfereket köthetünk.  Ennél az összegnél nem költhetünk többet, maximum ha azt fedezte a kimenő igazolásokból bejött pénz. Bárkit kölcsönadhatunk vagy felhozhatunk a B csapatból. (A cikk születésekor az Agüero, Emerson és Garcia-transzfer már be voltak jelentve, így mi is figyelembe vettük ezeket.) 

 

 A következő játékosok helyzetét kellett kötelezően figyelembe venni:

  • Alena: visszatér kölcsönből

  • Todibo: a Nizza nem él a vásárlási opciójával (cikkünk készülésének időpontjában még nem lehetett hallani azokról a pletykákról, hogy a francia csapat megveszi a játékost.)

Wagué-t ezúttal figyelmen kívül hagytuk, hiszen a súlyos sérülése miatt nem realisztikus idén eladni, de a felnőtt keretben sem valószínű, hogy helyet fog kapni. 

 

Lássuk, kinek hogy néz ki az álomcsapata jövőre! (Zárójelben az igazolási/eladási összeg. M=millió euró, B=Barca B, K=kölcsön, VK=vissza kölcsönből, VO=visszavásárlási opció)

 

 201021_kimmich_get.jpg

PT10

 

Érkezők: Pena (B), Gayá (25M), Emerson (9M), Garcia (0M), Stones (30M), Moriba (B), Kimmich (100M), Agüero (0M), Collado (B)

Távozók: Neto (10M), Firpo (20M), Roberto (30M), Umtiti (15M), Mingueza (K), Todibo (K), Fernandes (5M), Pjanic (30M), Coutinho (60M),  Alena (20M), Braithwaite (15M), Trincao (K)

Büdzsé: Eladásokból 205M bevétel, kiadásokra 164M megy el, a kasszában marad 41M.

 

Kapusok - ter Stegen, Pena

Hosszú évek óta most már ter Stegennek hívják a Barcelona kapusát, pozíciója pedig megkérdőjelezhetetlen: a világ egyik legjobb kapusaként helye egyértelmű a csapatban, azonban a mögé igazolt játékosok mind feleslegesnek bizonyultak. Neto tudásából két év alatt sem derült ki semmi, évi tíz meccsre felesleges fenntartani ilyen drágán játékosokat. Megbízható, tehetséges játékosok vannak az akadémián, ideje Penat előléptetni. 

8cc9e28e-9ee3-4565-be9d-d7729d88ecf4.jpg

Védelem - Alba, Gayá, Araujo, Stones, Pique, Lenglet, Garcia, Dest, Emerson 

A védelem kialakításánál fontos szempont volt, hogy a csapat gerincét adó szárnyvédők posztján erősítések történjenek, ugyanakkor elég mélységű legyen a középhátvád sor is, hiszen Koemannál továbbra is számíthatunk a háromvédős rendszerre, mely több játékost igényel a keretben. Kezdve a balhátvédekkel, számomra Alba az egyik legbiztosabb pont a keretben, hiszen fantasztikus évet zárt: megkérdőjelezhetetlen a helye a kezdőben. Firporól ugyanakkor most már két év távlatából el lehet mondani, hogy nem a csapat szintje, mindenképp eladnám. Albanak hosszú évek óta nem sikerül megfelelő vetélytársat találni, így idén ezen változtatni kell. Gayá régóta a Valencia meghatározó tagja és a spanyol válogatottba is bőven befér. Kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy a Valencia súlyos anyagi gondokkal küzd, így viszonylag olcsón el lehetne hozni egy rutinos, ugyanakkor még nem idős, jó játékost. Jobb oldalt Destet elég stabilnak gondolom: szolid első éve volt, nagyon fiatal még, Robertoról viszont ez már nem mondható el. Évek óta egyre kevesebbet produkál, már a középpályán is bőven jobb játékosok vannak nála, így egy jó ajánlat érkezésénél mindenképp eladnám. Helyére a csapat már le is igazolta Emersont. 

pa_57820867.jpg

A legérdekesebb kérdés középen van. Azt egyértelműen leszögezhetjük, hogy jelenleg nem túl jó minőségű a keret ezen része, ugyanakkor nem lehet mindenkit egy nyár alatt lecserélni. Bár már rég nem a világ legjobbai között, van, nekem mégis nagy kedvencem Pique. Vannak hibái, de elnézve a jelenlegi keretet összességében még mindig ő az egyik, aki a legtöbbet tudja nyújtani ezen a poszton. Nem kell kezdenie, de rutinos játékosként helye van a keretben. Lenglet rossz szezont zárt, ugyanakkor játszott már kifejezetten jól is korábban: egy rossz szezon miatt nem szeretek kidobni játékosokat, nálam kapna még egy esélyt. Araujo helyzete egyértelmű: fiatal, remek játékos, nagy szerepet adnék neki a következő szezonban. Azonban itt a vége. Umtiti be kell, hogy fejezze ebben a csapatban, ez egyértelmű, nincs is mit magyarázni rajta. Mingueza berobbant a csapatba, nem zárt rossz szezont, ugyanakkor én úgy érzem, még nincs a csapat szintjén és nem érzem biztonságosnak, ha folyamatosan ő játszik. Kölcsön kell adni egy spanyol középcsapatba, ahol folyamatosan játszva rutint szerezhet. Hasonló a helyzet Todiboval. Én még nem írom le végleg, ugyanakkor jelenleg nem fér be a csapatba, rá is egy újabb év kölcsön vár. Maradt három védő a mostani keretből, így további kettővel kell feltölteni. Garcianak egész nagy rutinja van már a világ legerősebb bajnokságában. Én még nem láttam meccsét, de egyelőre rotációs emberként esélyt adnék neki a Barcánál. Elnézve ezeket a neveket nem éreztem megfelelőnek a keret minőéségét, ezért egy bizonyított nagy nevet akartam beszerezni. Végignéztem, hogy kiket lehetne ingyen vagy jövő nyáron lejáró szerződés miatt olcsóbban elhozni, és messze Stones volt a legjobb választás. Piaci értéke csak 30 millió euró, jövőre lejár a szerződése és jelenleg baromi erős posztriválisai vannak Laporte és Dias személyében. Remek erősítés lenne Barcelonában. 

 screenshot-2021-01-26-at-12_18_38-am_v1-1200x724.jpg

Középpálya - de Jong, Kimmich, Pedri, Busquets, Puig, Moriba

Három játékost neveznék meg mozdíthatatlannak: Busquets egy korszak ikonja, egy zseniális játékos, aki rosszabb időszak után most kifejezetten jó évet zárt. de Jong a csapat legjobb játékosa Messi után, nem kérdés a maradása, Pedri pedig elképesztő bemutatkozó szezonon van túl, a jövő egyik nagy játékosa lehet. A jelenlegi középpályáról mellettük viszont csak Puig-t taratnám meg, egyelőre csereként, de jelentősen több lehetőséget adva neki, mint eddig. A többiek viszont csomagolhatnak. Fernandes fogalmam sincs, hogy került ebbe a csapatba, de be se mutatták, majd 17 percet kapott egész szezonban, így akármennyit kap érte egy csapat, azonnal elfogadnám. Coutinho helyzete teljesen más: rekordigazolásként bukott hatalmasat Barcelonában, az előző szezont majdnem végig sérülten töltötte és egész nyilvánvalóan nem tud semmilyen értéket hozzáadni ehhez a csapathoz: egy jó ajánlat érkezésére azonnal rábólintanék. Hasonló a helyzet Pjanic esetében, aki teljesen érthetetlen, hogy került ide. Ha fele annyiért sikerülne eladni, mint amennyiért vették, már elégedett lennék. Alena több menetben lett kipróbálva, majd kölcsönadva. Még mindig fiatal, ugyanakkor annyit nőtt a középpálya minősége az elmúlt évben, hogy neki már nincs újabb esélye. El kell adni, mert a kölcsönök sosem jöttek be eddig. Előző évben túl telített volt a csapat ezen része, idén bőven elegendő minden posztra egy cserével számolni. Moriba valósággal berobbant előző szezon közepén, abszolút érett játékkal bizonyította, hogy lehet keresnivalója a csapatban. Garciához hasonlóan idén nem adnám kölcsön, hanem csereként megkapná a lehetőséget a bizonyításra, immár a felnőtt keret tagjaként. Egyetlen sztárigazolásomat a pálya ezen részére hoznám: Kimmich mára a világ legjobbjai között van a posztján. Elképesztő látása van, remekül passzol és végez el pontrúgásokat. Fokozatosan válthatná ki Busquets helyét a középpályán, de óriási erénye, hogy jobbhátvédként is bevethető, ami a csapat leggyengébb posztja. 

 ilaix-moriba-durante-un-partido-del-fc-barcelona.jpeg

Támadósor - Fati, Messi, Agüero, Dembele, Collado, Griezmann

Véleményem szerint ezt a részét kellene legkevésbé átalakítani a csapatnak. Messi helyzete adott, nem kell magyarázni. Fati szintén megkérdőjelezhetetlenül szerepel a jövő évi keretemben és Griezmann is megérdemli a pozícióját. Dembele hatalmas kérdés, de a szűkös pénzbeli keret és az egész jó utolsó szezonja miatt végül megtartanám. A legnagyobb hiány a befejező csatár volt tavaly (bár Griezmann elvileg tudott volna azt játszani), és ezt a klub már meg is oldotta Agüero leigazolásával. Ők jól meglesznek a franciával, így viszont Braithwaite-re nincs szükség. Jó játékos, de nem a csapat szintjét képviseli. Utolsó változtatásként pedig Messi posztján Trincaot elküldeném kölcsönbe, hisz ez egy csalódást keltő nyitószezon volt. Neki jelenleg játékidőre van szüksége, amit viszont nem ebben a csapatban fog megkapni. Egy év alatt rengeteget fejlődhet, míg helyén a következő Barca B-s ígéret, Collado bizonyíthat immár a felnőtt keret tagjaként. 

 2532269e2u5nc8x0aiovn51.jpg

 

mb22

 

Érkezők: Pena (B), Mingueza (B), Emerson (9M), Gayà (30M), Garcia (0M), Koundé (60M), Moriba (B), Collado (B), Agüero (0M), Depay (0M)
Távozók: Neto (25M), Firpo (10M), Lenglet (30M), Umtiti (20M), Todibo (15M), Coutinho (60M), Pjanic (20M), Roberto (20M), Fernandes (2M), Alena (6M), Braithwaite (10M), Trincao (K)
Büdzsé: Eladásokból 218M bevétel, kiadásokra 99M megy el, a kasszában marad 119M.
Kapusok -  ter Stegen, Pena
Ter Stegen körül felröppentek olyan, elég légbőlkapottnak tűnő hírek, hogy el akarnánk adni. Na, gondolom kommentálni sem kell, mennyire nevetséges. Évek óta meghatározó tagja a csapatnak, rengeteget tett a sikerekért, és bár a tavalyi pont nem volt legjobb idényei között, az eladásának gondolata épp annyira abszurd, mint nevetséges. Ugyanakkor mögé leültetni Netot szintén nem a legokosabb döntés. A brazilban is sokkal több van, mint hogy végigpadozzon egy idényt pár meccset leszámítva, így 25 millió euróért én eladnám. Helyette pedig második számú kapusnak Pena tökéletes lesz.
Védelem - Alba, Gaya, Emerson, Dest, Mingueza, Araujo, Garcia, Piqué, Koundé
A legnagyobb átalakításra a csapat hátsó része szorul, mert tavaly is sokszor láthattuk, hogy itt vannak az igazán komoly gondok. A magam részéről és gyorsan ki is penderíteném Lenglet-t és Umtitit. Lenglet egy borzasztó szezont produkált, rengeteg hibával és kihagyással játszott, és sokszor az ő hibáiból kaptunk gólt. Ez pedig sajnos egy lejtmenet végének tűnik, mert már az azt megelőző szezonja is hagyott maga után kivetni valót. Jelenleg még egy 30 millió eurót el tudnék érte képzelni, ez azonban csak kevesebb lesz még egy hasonló szezon után. Umtiti vele kézen fogva hagyhatja el a klubot. Egyértelmű, hogy valamiért Koeman egyáltalán nem számol vele, így pedig csak emészti fel a hatalmas fizetését, mi pedig semmit nem látunk ezért cserébe (20 millió euróról beszélgetünk). A helyzete pedig egyáltalán nem látszik változni. Hogy érni vajon jelenleg mennyit érhet, azt nem lehet pontosan megmondani, én 20 millió euróért tovább adnék rajta. Junior Firpo ideje is lejárt. Nem tudott felnőni a feladathoz, és bár voltak jobb pillanatai, ez nem lesz elég. 10 millió euró korrekt ár érte.
sevilla-v-fc-barcelona---spanish-copa-del-rey-38881d3d3e39bb1434b85aec62b0aaa2.jpg
Ugyanígy velük karöltve adnám el 15 millió euróért azt a Todibot, akiben szintén egyáltalán nem bízott meg Koeman, és akivel állítólag komoly fegyelmezési problémák is adódtak. Szintén egy olyan játékos, akinek a maradása értelmetlen. Helyettük Mingueza kerülhetne be az első csapatba, aki már tavaly is sokat bizonyított. Fontos szerepet szánok Araujonak, aki az előző szezonban mutatott berobbanásával bizonyította, hogy érdemes rá alapemberként számítani. Szintén szükség van még 1-2 évig Piquére, aki vén róka már, sokat megélt a védelemben, és ezt a tudást át tudja adni az egyébként így megfiatalodó védelemnek. Ha nem is feltétlen a pályán, de azon kívül. Tapasztalt játékos lévén pedig Jules Koundé leigazolása tűnne jelenleg az egyik legjobb opciónak, aki fizikálisan erős játékos, a Sevillában pedig többször is láthatta, aki követte az eseményeiket, hogy elképesztő védő- és támadó munkát képes végezni. Nagyjából egy 60 millió körüli vételárat képzelnék el neki. Eric Garcia érkezésével pedig egy régi-új arc térhet vissza a csapathoz. A szélre pedig Jordi Alba tehermentesítésére érkezhetne Gaya, akinek a leigazolása amúgy is régóta téma, hát itt lenne az idő belenyúlni a zsebbe, és 30 millió aranyló fémpénzért elcsábítani. A másik oldal megerősítésére pedig tökéletes jelölt Emerson, akire egyébként is opciónk volt, 9 millió euró egyébként sem egy ördögtől való összeg, Emerson pedig egy pofás és sokoldalú játékos.
emerson-royal-betis_6p3l0qhc7cdw195tzmgwfddvq.jpg
Középpálya -  De Jong, Puig, Moriba, Pedri, Busquets,  Collado
Itt van szerintem a legtöbb mozdíthatatlan játékos. Frenkie de Jong elképesztő erőt képvisel, Busquets pedig egy jó szezonon van túl, és valamelyest visszatért a zenitjének közelébe, Puig mellé Moriba csatlakozna a La Masíaról, nálam a következő idénytől kezdve tagjai lennének mindketten a felnőtt keretnek. Pedri tavalyi berobbanása elképesztő volt, és bár a tavasza kissé szürkére sikeredett, de a jövőjéről más csapatnál beszélni nevetséges lenne. Szintén felhoznám Moriba mellett Alex Colladot, aki nyilvánvalóan kinőtte a B csapatot, és megvan benne a lehetőség, hogy a felnőttek között alkosson valami maradandót. Már csak azért is kellene felhozni, mert ha nálunk nem, akkor vélhetően majd másnál fog bizonyítani, és nem nézné senki jó szemmel, ha az akadémia egyik legnagyobb ígéretét csak úgy szélnek eresztenék.
És ha már szélnek eresztés, akkor jöjjön az általam vizionált tisztogatás. Kezdjük Coutinhoval. Megkapta többször is a lehetőséget, hogy bizonyítsa kvalitásait, ez azonban egyszer sem jött össze. 150+ millió euróba került, és gyakorlatilag a semmit csinálta. Mostanra pedig egy 60 milliós ajánlatért már a két kezünket összetennénk. Brutális leépülés, és karrierjének nagy álmait Coutinho valószínűleg ki is dobhatja a kukába, ebben pedig mint a klubnak és az akkori vezetőségnek, úgy neki is nagy szerepe van. Én a fent említett 60 millióért őt eladnám. Mehet vele Pjanic is, akinek már a leigazolását sem értettem, és nem is értem a mai napig sem. Fizikálisan nem erős játékos és nem igazán villogott, amikor a pályán volt. Értem én, hogy nem azért jött ide, hogy egy szezon után távozzon, de ha nem mutat semmit, akkor ez lesz. 20 millió euróért vihetik. Sergi Robertot most kivételesen itt említem. Róla az évek során már sokszor elmondtuk, hogy nincs helye ebben a csapatban. És semmi nem is változott. Se a középpályára, se a védelembe nem fér be, mindenhol vannak nála jobbak - sőt, szinte csak jobbak vannak nála -, és hihetetlenül kilóg ebből a csapatból. Már tavaly is eladtam volna, és ez azóta is így van. Az ára mostanra reálisan közelítve 20 millió euró, ennyiért mehet. És akkor Matheus Fernandes. A gyermek, aki összesen 17 percet játszott és gyakorlatilag semmit nem tudunk róla. Viszont elkerülendő, hogy egy újabb Douglas-féle melodrámát nézzünk végig, praktikus lenne már most tovább is adni rajta. Mivel az ára gyakorlatilag megbecsülhetetlen (fontos, hogy MEG és nem FELbecsülhetetlen, nagy a különbség), ezért én érte nem számolok 2 milliónál többel. Carles Alena kérdése érdekes még, hiszen kölcsönből tér vissza a Getafétól, de tekintve, hogy eddig sem tudott maradandót alkotni, és valahogy egyre nehezebb elhinni, hogy ez után is fog, talán ideje lenne végleg elereszteni, 6 millióért, mondjuk.
mini_2021-01-10_fcbbvsbadalona_26.jpg
Támadósor - Messi, Fati, Agüero, Dembelé, Griezmann, Depay
Ez így elsőre egy kicsit orrnehéznek tűnik, és talán az is, ugyanakkor fontosnak gondolom, hogy kellő mélységű legyen a támadósor, és emellett kellően variálható is. Messi esetében még mindig függőben van a szerződéshosszabbítás, a hírek szerint azonban még két évre ide kötheti magát játékosként, aztán két év Miamiban Beckhamnél, ahogy egyfajta nagykövet szerepet tölt be és az USA-ban népszerűsíti a Barcát, aztán pedig valamilyen minőségben visszatér a klubhoz. Még egy darabig mindenképpen fontos lenne, hogy maradjon, hiszen a fiataloknak még kell egy mentor. Fati természetesen nem eladó. Igaz, hogy sérült volt az egész szezonban, de egy ilyen tehetségről óriási hiba lenne lemondani, és én ezt nem is látom jönni. Sergio Agüero személyében érkezik egy csatár, aki már ugyan 30 fölötti, de fizikálisan még mindig az egyik legerősebb, gólérzékenysége továbbra is kiemelkedő, a labdával is tud bánni, és gyors. Az előző szezon egyik fő buktatója az volt, hogy nem volt egy állandó befejező ember. Na, hát most lesz, ráadásul teljesen ingyen. Dembélét én az előző szezonban nyújtott teljesítménye alapján megtartanám, mert egyértelműen látszott rajta a fejlődés, egyre jobb volt a hozzáállása, és hasznos tagja is tud lenni a csapatnak. Plusz, mivel lesz befejező ember, ezért talán nem kell annyiszor neki elvégeznie ezt, mert tudjuk, hogy az nem egy szerencsés dolog.
desktop_2021_uk_l1_lyon_depay_goal_celebration.jpg
Griezmannt és Depayt pedig ugyanazon okokból szeretném jövőre (is) a keretben látni. Sokszínű játékosok, mindketten klasszisnak számítanak, és ha formában vannak, akkor pedig akár meccseket is el tudnak dönteni. Griezmann tavasszal egy számomra kellemes csalódást nyújtó teljesítményt produkált, ami után kíváncsi leszek, a megnövekedő konkurencia mellett mire lesz képes. Depay személyében pedig egy tapasztaltnak számító játékos érkezne ingyen. Emellett búcsút vennék Braithwaitetől. Sajnálom az embert, mert ő tényleg mindent megtett, ugyanakkor a képességei limitáltak, és ez sajnos ezen a szinten nem elégséges. Egy 10 millió körüli ajánlatért én megválnék tőle. Kölcsönben pedig ugyan, de szintén megválnék időlegesen Trincaotól. A portugálhoz nagy reményeket fűztem a szezon elején, ennek ellenére egy 2-3 meccses időszakot leszámítva keveset bizonyított. 1-2 év kölcsön némi nemzetközi szerepléssel jót fog neki tenni, és lehet még jövője.

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket! Te kiket igazolnál idén a vezetőség helyében? 

 

Szerkesztő: PT10

 

World of FCB, 2021.

A bejegyzés trackback címe:

https://worldoffcb.blog.hu/api/trackback/id/tr716587218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása