worldoffcb

2018

Milyen évet zár az FC Barcelona?

2018. december 31. - world_of_fcb

Az elmúlt évek játékbeli változása és nemzetközi szinten való sikertelensége után manapság rendszeres hangulatingadozáson mennek keresztül a Barca-szurkolók. Egyszer fent, egyszer lent, tartja a mondás, na de mi az összkép? Nehéz megtippelni, hogy ennek az évtizednek a viszonylatában mennyire fog 2018 pozitívnak számítani. Adminjaink szubjektív összegzése előtt lássuk a száraz tényeket, avagy kiválasztottuk az év 25 legfontosabb történését. Időrendi sorrendben vannak, szóval könnyű újraélni az évet.

533805158_0.jpeg

január 6. - Philippe Coutinho aláír a Barcelonához, klubrekordot jelentő 160 millió eurót fizetnek érte, amivel a világ második legdrágább játékosa lesz. 

január 14. - A Barcelona kétgólos hátrányból képes fordítani az Anoetában. Suarez duplázik, Messi és Paulinho 1-1 gólt jegyez.

január 17. - Nemcsak az év, hanem a szezon első vereségét könyvelheti el a csapat, az Espanyoltól kapnak ki a kupában, de a visszavágót simán nyerik.

január 24. - Javier Mascherano 7 és fél után távozik, Kínában folytatja pályafutását. 

2000.jpeg

február 20. - 1-1-es döntetlen születik a Stamford Bridge-en a Chelsea és a Barcelona között a BL-nyolcaddöntő első felvonásán.

március 4. - Szűk hazai siker (1-0) az Atletico Madrid ellen. Messi lő gólt, a győzelmet Iniesta sérülése árnyékolja be.

március 14. - A Barcelona otthon kiüti (3-0) a Chelseat, ezzel továbbjut a BL-negyeddöntőbe.

április 4. - A Barcelona 4-1 arányban üti ki a Rómát egy nagyon sima meccsen, ezzel magabiztosan várhatja a visszavágót.

április 7. - Egyik adminunk élőben tekinti meg a Barcelona-Leganes meccset a Camp Nouban, Lionel Messi mesterhármast szerez, a vendégektől El Zhar talál be.

dsc03528.JPG

április 10. - Teljes sokk Rómában, ahol a hazaiak 3-0-ával búcsúztatják a sokkal esélyesebb spanyolokat. A vereség rengeteg kérdést vet fel, és megrendül a bizalom Ernesto Valverdével szemben, akinek ez mindössze a második veresége a szezonban, miközben a kupában döntőbe jutottak, a ligában veretlenül utcahosszal előzik a mezőnyt.

április 21. - Nagyon magabiztos győzelemmel (5-0) húzza be a Spanyol Kupát a Barcelona, a szenvedő fél a Sevilla. 

április 27. - Andres Iniesta sajtótájékoztatón bejelenti: nyáron elhagyja a csapatot, ahol 12 éves kora óta játszott.

április 29. - a Barcelona bebiztosítja 25. bajnoki címét a La Corunában aratott 4-2-es sikerrel. Coutinho vezető gólját Messi mesterhármasa követi.

május 6. - Döntetlen születik az El Clasicon Barcelonában, a katalánok egy félidőt játszanak emberhátrányban Sergi Roberto kiállítása után.

május 13. - Egy egészen elképesztő meccsen veszíti el veretlenségét a La Ligában a Barcelona- az utolsó előtti fordulóban. A Levante 5 góljára csak 4 a válasz, Coutinho megszerzi első mesterhármasát a klub színeiben.

 958134936_jpg_0.jpg

augusztus 6. - A Barcelonához igazol Arturo Vidal, a Bayern München és a chilei válogatott középpályása. A játékosért potom összeget, 18 millió eurót fizet a klub.

augusztus 12. - A Barcelona nyeri a Spanyol Szuperkupát, az ellenfél a Sevilla (2-1). 

szeptember 2. - Barcelona - Huesca 8-2, Suarez és Messi duplázik.

október 3. - Fölényes győzelmet arat a Barca Londonban, a Tottenham vendégeként. Messi duplázik, Coutinho és Rakitic 1-1 gólt szerez. A hazaiaktól Kane és Lamela találnak be.

október 7. - Sorozatban negyedik meccsét képtelen megnyeri a Barca a La Ligában. Döntetlen a Girona ellen (2-2), ezután kikapnak a Leganestől (1-2), majd újabb ikszek a Bilbao (1-1) és a Valencia (1-1) ellen. A többi csapat formahanyatlásának köszönhetően a katalánok  a gyengébb eredmények ellenére is a tabella élén vannak.

október 28. - Messi nélküli mészárlást rendez a csapat az El Clasicon. Az 5-1-es siker főszereplője a mesterhármast szerző Luis Suarez.

1054671176_jpg_0.jpg

november 3. - A 86. percben még vezet a Rayo Vallecano, de egy őrült hajrá után a Barcelona nyeri a meccset 3-2-re.

november 11. - Csúnya verésbe szalad bele a csapat a Camp Nouban, ahol a Betis tart focisulit, négy gólt gurítva. Bár a Barca is lő hármat, de a győztes kiléte egy percig sem kérdés.

november 24. - X születik az Atletico Madrid ellen egy nagyon unalmas meccsen (1-1), ezzel a Barca újabb 3 meccses nyeretlenségi sorozatot állít fel. Az Atletico és a Betis elleni betli közé egy milánói döntetlen kerül (1-1).

december 11. - A Barcelona 14 pontot szerezve nyeri BL-csoportját, a kettő döntetlen az Inter és a Tottenham ellen született.  

december 18. - Leo Messi átveszi ötödik Aranycipőjét, melyet a 2017/18-as szezonban elért gólszerzői teljesítményéért kap.

 default.jpg

Így láttam az évet - PT10

Azt hiszem, egy adott időszak hosszú távon való elhelyezkedését két fronton kell megvizsgálni. Egyik a nyers tények, másik a felszín alatt zajló/ nehezebben látható, megfogalmazható események. Kezdjük az elsővel.

A nyers tények fel lettek sorolva fentebb, ezek a legfontosabb események a csapat idei évében. Van pozitív és negatív is, az lenne meglepő, ha valamelyikből nem lenne. Ha az arányukat nézzük, akkor abszolút pozitív a mérleg, hiszen 2 kupát nyertünk a szezonban, majdnem letoltuk veretlenül a ligát, és nagyon megvertük a Realt a Clasicon. A negatívabbak közül az igazán fájó Iniesta távozása és a kiesés a BL-ből: ez az az esemény, ami miatt valószínűleg sokan negatívabban látták az elmúlt fél évet, mint amilyen volt. Ha csak a szilárd tényeket nézzük, akkor egy remek évet zárunk. 

Mire gondolok, amikor leírom, hogy nehezebben megfogalmazható események? Pl. a mutatott játékra. Ez azért nehezen megfogalmazható, mert lehet, hogy 2-3 meccsen gyengébb a teljesítmény, de utána meg lövünk egy nyolcast a Huescának. Ingadozások vannak, nagyobb távlatot kell vizsgálni, hogy ítéletet lehessen mondani. Ha 2018-at vizsgálom, akkor a legszomorúbb számomra abszolút a meccsélmény drasztikus romlása. Évi 5-6 meccset hagyok csak ki már jó pár éve, szóval abszolút látom és érzem, hogy 3-4 évvel ezelőtt sokkal szórakoztatóbbak voltak a Barca-meccsek. E téren abszolút negatív számomra ez az év, de ellenérvként azonnal mondható a 2 bezsebelt kupa.

15170649008624.jpg

Az elnökségben nem voltak idén balhék, igazolni hosszú idő óta nem sikerült ilyen jól, ezekre gondoltam felszín alatt zajló tényezőkként, eddig minden pozitív. Ellenpélda újfent lehet a La Masia felnőttcsapatban való megjelenésének hiánya, vagy az A csapaton belüli rotálás mértéke. Vegyes a mérleg ebben a kategóriában. Összességében viszont ha nagyon próbálkoznék, akkor se tudnék több negatív példát hozni, mint pozitívat, és eleve azt gondolom, hogyha háromból kettő kupát behúzott a csapat, akkor az adott év mindenképp pozitívnak tekinthető. Boldog új évet kívánok!

 

Így láttam az évet - mb22

Januárban azt mondtam, ez még a mi évünk is lehet. Parádés futball ugyan nem volt, sőt, helyenként egyenesen szar volt a játék. De ekkortájt épült fel Dembélé, valamint sikerült végre leigazolni a hőn áhított Coutinhot. A bajnokság továbbra is bántóan sima volt, ellenfélnek híre nem nagyon volt. Vereségnek még annyira sem. Aztán jött Róma, ami egy nagy törés volt. Az odavágón simogattam a buksim Dzeko góljánál, mert az olasz mentalitást ismerve hiba volt megadni nekik a bizalomra az esélyt. Ez után valami olyan jött, amit mind kitörölnénk a történelemből. A kilátástalan, bent maradást messze nem érő játékkal sikerült elérni, hogy az AS Roma (!!) toljon egy Barcát, és sok gólos hátrányból továbbmenjen. Elég simán.

roma-barcelona-ucl-video-dzeko_1.jpg

Innentől a bajnokság volt az egyetlen rangos torna, amiben a Barca érdekelt volt. A sokpontos előnyt ledolgozva, és végül a Levante ellen elszenvedett röhejes vereségnek köszönhetően egyetlen vereséggel bajnok lett Valverde. Persze kritikát kapott bőven. Rómát a kevés rotálásra fogták a kritikusok. Megjelentek az antivalverdisták, akiket a két tavasszal megnyert trófea sem csitított el. Sőt, a Sevilla ellen megnyert szuperkupa sem teljesen.

Ilyen szellemben ment bele második idényébe az Ernő éra brigádja. Sajnos a korábban mesterire fejlesztett védelem összeomlott, a meglehetősen nagy rotációs lehetőség ellenére kevésszer, akkor is kényszerből forgatott Valvi, és voltak periódusok, amikor menesztése is meglehetősen valószínű volt. A mélypont a Betis elleni hazai 3-4 volt. Jól mutatta a helyzet súlyosságát, hogy az idén a magát a jelenlegi legjobbá kinövő Ter Stegen is olyat potyázott, hogy azt szívfájdító volt nézni. De a rossz múló pillanat. Azóta a csapat látványosan javult, eredményileg, és játékilag egyaránt. Csak egy adat: azóta a csapat 5 meccsen 1 gólt kapott. Jelenleg 4 pont az előny, és stabilnak tűnik. Jelenleg!

1533902837_771828_1533902928_noticia_normal.jpg

Ez volt tehát 2018. Egy zavaros, helyenként kétségbeejtő év. Voltak periódusok, amikor nem akartam többet meccset nézni, de 2018 egy dolgot megtanított nekem: az igazi szurkoló kitart a csapata mellett. Vészterhes idők mindenkire jöhetnek. Nem szégyen a vereség. Az emiatt elpártolás viszont szégyen. Hálás vagyok ennek összességében. Minthogy ez az év utolsó blogposztja, szeretném megköszönni a kitartó figyelmeteket, és azt, hogy velünk voltatok idén is. A fa alá sok szépet, az asztalokra mindent, mi szem s szájnak ingere, nektek pedig kellemes ünnepeket kívánok. 2019-ben ugyaninnen folytatjuk!

 

Nektek mik voltak a legszomorúbb és legboldogabb Barcás pillanatotok 2018-ban?

Köszönjük egész éves figyelmeteket és boldog új évet kívánunk! 

World of FCB, 2018.

 

Szerkesztő: PT10

A bejegyzés trackback címe:

https://worldoffcb.blog.hu/api/trackback/id/tr6814521082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása